Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Κάλυμνος!!!

Κάλυμνος, το νησί των Σφουγγαράδων, με σημαντική ανάπτυξη της αλιείας, της επεξεργασίας και του εμπορίου του σφουγγαριού. Έχει 16.179 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας. Πρωτεύουσα είναι η Πόθια.

 


Η Κάλυμνος είναι ένα πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων. Κατοικείται από τους χρόνους της νεολιθικής εποχής, όπως αποδεικνύουν τα ερείπια στην αρχαία μητρόπολη του Κάστελλα, κοντά στα σημερινά Στημένια.

Το έδαφος της νήσου είναι σχετικά πετρώδες ορεινό με μικρές πεδιάδες. Τα βουνά της είναι άδενδρα, με κυριότερες κορυφές τον Προφήτη Ηλία (760 μ.), την Κυρά Ψηλή ή Καραψηλή (700 μ.) και τη "Γαλατιανή". Οι ακτές της Καλύμνου είναι σχετικά απόκρημνες σχηματίζοντας πολλά ακρωτήρια, όρμους και λιμένες, με σημαντικότερους το λιμάνι της πρωτεύουσας, που λέγεται και λιμένας Ποθαίας, τον Ριναία, τα Πεζώντα ή Πέζοντας, τον όρμο Παλαιονήσου, τον Εμποριό, τα Λινάρια και το Πιθάρι.

Σημαντικά και τα σπήλαια του νησιού: Grande Grotta, σπήλαιο Κεφάλα, σπήλαιο των Σκαλιών, Σπήλαιο των Επτά Παρθένων (ονομάζεται και σπήλαιο των Νυμφών ή του Φλασκά) και το σπήλαιο Δασκαλειό.

Η Κάλυμνος περιβάλλεται από ένα μεγάλο αριθμό μικρών νησίδων από τις οποίες σημαντικότερες είναι τα ακατοίκητα Γλαρονήσια, ο Καλαβρός, η κατοικήσιμη Τέλενδος, οι νησίδες Νερά, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Ανδρέας, η κατοικήσιμη Πλάτη, τα Ιμια, η κατοικήσιμη Ψέριμος, η μεγαλύτερη όλων, και τέλος ΒΑ. η Πίττα και η Καλόλιμνος.

Αρκετοί και σημαντικοί και οι μουσειακοί χώροι στο νησί: Αρχαιολογικό Μουσείο, Ναυτικό Μουσείο, Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων, Καλύμνικο Σπίτι.

Η ποικιλομορφία των ακτών, των απόκρημνων βράχων και το ήπιο κλίμα καθιστούν το νησί αυτό ιδανικό μέρος για τους αναρριχητές. Για όσους αναρριχητές έχουν ταξιδέψει, ο βράχος της Καλύμνου μοιάζει με αυτόν της Ταϊλάνδης.

Πληροφορίες για το νησί βρήκαμε στο WIKIPEDIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.