Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

«Ρόδο της Παναγίας»: το Άνθος που δεν πεθαίνει ποτέ...!

 Ένα φυτό που αντέχει σε πολύ δύσκολες συνθήκες και δεν «πεθαίνει» ποτέ είναι το «Ρόδο της Παναγίας» ή «Φυτό της Νεκρανάστασης», ή «Ρόδο της Ιεριχούς» (Selaginella lepidophylla) και συνδέεται έντονα με τη χριστιανική θρησκεία!

 


 

Το παράδοξο με αυτό είναι ότι μπορεί να επιβιώνει για χρόνια σε ξερή κατάσταση, μέχρι να ζωντανέψει και να πρασινίσει με λίγο νερό στα χέρια μας (ακόμη και καυτό!).

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι συνθήκες για να ευδοκιμήσει δεν είναι οι κατάλληλες (δηλαδή υπάρχει ξηρασία στο φυσικό του περιβάλλον), μαζεύει τις ρίζες του και τα κλαδιά του και γίνεται μια ξερή καφετιά μπάλα, που αφήνεται στον άνεμο. Μόλις βρεθεί σε υγρασία «μεταμορφώνεται» σε ένα καταπράσινο εντυπωσιακό φυτό - θυμίζει ένα μεγάλο ανοιχτό πράσινο «τριαντάφυλλο»-, που διατηρείται για αρκετό χρόνο και μπορεί ακόμη και να ανθίζει!

Στη συνέχεια, όταν το νερό τελειώσει, το φυτό «μαζεύεται» ξανά και ξεραίνεται, φτάνοντας πάλι στην πρότερη μορφή του, ακολουθώντας αυτόν τον αέναο κύκλο ζωής για πάρα πολλά χρόνια!

Πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από 1.000 περίπου χρόνια και οι Σταυροφόροι το θεωρούσαν ιερό φυτό. Προέρχεται από την έρημο του Ισραήλ και της Ιορδανίας και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και καλή υγεία!
 

Στο VIDEO, σε time-lapse η εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Ρόδου της Παναγίας: 

 

 

Πηγή: Σελίδα στο Facebook Goulandris Natural History Museum , AENAOSENALLAGH.BLOGSPOT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.