Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Το αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος» στο SearchCulture.gr

Στο SEARCHCULTURE.GR θα βρείτε σχεδόν 50.000 τεκμήρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος» που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Τίτλος τεκμηρίου: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών Πάροχος: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» - (Άδεια χρήσης: CC BY-NC 4.0)

Το αρχείο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ K. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» που εδρεύει στα Χανιά, προστίθεται στο ήδη πλούσιο περιεχόμενο του Εθνικού Συσσωρευτή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου SEARCHCULTURE.GR, που αναπτύσσει και διαθέτει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Με το ψηφιακό αρχείο «Ελευθέριος K. Βενιζέλος» ενισχύεται το ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ που συμμετέχουν στο SearchCulture.gr, των οποίων ο αριθμός τώρα ανέρχεται στους 66.

Το αρχείο έχει συγχωνεύσει τρεις επιμέρους αρχειακές συλλογές, το προσωπικό αρχείο του Βενιζέλου, το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και το αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στο SearchCulture.gr θα βρείτε σχεδόν 50.000 ΤΕΚΜΗΡΙΑ που περιλαμβάνουν ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ και ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΟ υλικό, ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ, λιθογραφιες, κ.α. Το περιεχόμενο αυτό φωτίζει με μοναδικό τρόπο τόσο τη ζωή και το έργο του Βενιζέλου, αλλά και την ιστορική περίοδο των αρχών του 20ου αιώνα για το ελληνικό κράτος.

Η ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου μοιράζεται εξίσου μεταξύ του 19ου και του 20ου αιώνα. Έζησε την πλέον ταραγμένη περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας την οποία σφράγισε στο πέρασμά του, ενώ υπήρξε από τους πρωταγωνιστές μιας αποφασιστικής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας. Ανατρέξτε στο SearchCulture.gr και ανακαλύψτε χιλιάδες ιστορικά ντοκουμέντα για τη ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (1864-1909), για την ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1910 ΕΩΣ ΤΟ 1920, για την εποχή Που Έζησε Μακριά Από Την Ελλάδα (1921-1927) και για την ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ το 1928 μέχρι τον θάνατό του, στις 18 Μαρτίου του 1936.

Ειδικά για τη Μικρασιατική Εκστρατεία, περίπου 10.000 ΤΕΚΜΗΡΙΑ στοιχειοθετούν μια αφήγηση-ντοκουμέντο για τις επιτυχίες, αλλά και την τραγική έκβαση της Εκστρατείας. Φωτογραφίες γνωστών αξιωματούχων που ηγήθηκαν της Εκστρατείας και στρατιωτών να αναπαύονται στα ερείπια των Σάρδεων, τηλεγραφήματα από και προς τον Βενιζέλο, σκηνές προέλασης του ελληνικού πυροβολικού στο αφιλόξενο τοπίο της Ανατολίας, σχέδια και φωτογραφίες γνωστών τοποθεσιών, όπως είναι το Εσκί Σεχίρ και το Αφιόν Καραχισάρ, εικονογραφούν με τρόπο μοναδικό αυτή την κρίσιμη περίοδο του ελληνισμού.  

Μέσα από τις προσωπικές και επιχειρησιακές επιστολές, τις χειρόγραφες σημειώσεις και τα αποκόμματα ελληνικού και διεθνούς τύπου, φωτίζεται η προσωπικότητα του χαρισματικού πολιτικού, του οποίου η πρωθυπουργία συμπίπτει με γεγονότα ιστορικής σημασίας.

Τέλος, στις συλλογές του Μουσείου - Οικίας "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" θα βρείτε πολυάριθμα προσωπικά αντικείμενα του Βενιζέλου, τα οποία βρίσκονται στην οικία του στη Χαλέπα Χανίων. Το μουσειακό υλικό χωρίζεται στις κατηγορίες:  ΈΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΈΠΙΠΛΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ, ΧΑΛΙΑ, ΥΦΑΣΜΑΤΑ – ΈΝΔΥΣΗ και ΟΧΗΜΑΤΑ.

 

Η ζωή και το έργο του Βενιζέλου μέσα από τεκμήρια στο SearchCulture.gr

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη το 1864 και ήταν γιος του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ ΠΛΟΥΜΙΔΑΚΗ. Οι ηγετικές και πολιτικές του ικανότητες αναδείχθηκαν κατά την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1897. Την περίοδο της ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ (1898-1912) συνέβαλε στη διαμόρφωση του Κρητικού Συντάγματος, συγκρούσθηκε με τον ΑΡΜΟΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ για τις φιλελεύθερες αρχές του, κατέφυγε σε ένοπλη ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ (1905) και πέτυχε την αντικατάσταση του Αρμοστή.

Στις μετέπειτα προσπάθειές του για ένωση με την Ελλάδα ισορροπούσε με ευελιξία ανάμεσα στην τόλμη και στη μετριοπάθεια. Το 1910 έληξε ο ρόλος του στα πολιτικά πράγματα της Κρητικής πολιτείας, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Ελλάδα και συγκρότησε το “Κόμμα των Φιλελευθέρων”.

Τον Οκτώβριο του 1910, αφού εγκατέλειψε την πρωθυπουργία της Κρήτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέλαβε τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Υπήρξε ο πρωτεργάτης της πολιτικής και οικονομικής ανόρθωσης και της νικηφόρας έκβασης των ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ (1912-1913), που είχαν ως αποτέλεσμα τον εδαφικό διπλασιασμό της Ελλάδας και τη ριζική αλλαγή της διεθνούς της θέσης. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ήρθε σε ρήξη με το στέμμα για τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής, αλλά, με κόστος τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ (1915-1917), επέβαλε την πολιτική του για είσοδο της χώρας στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων.

Ως αντάλλαγμα για τη συμβολή της στις πολεμικές επιχειρήσεις των Συμμάχων Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (1919). Αλλά ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1920 ο εξουθενωμένος από τους πολέμους και τις εσωτερικές συγκρούσεις ελληνικός λαός αποδοκίμασε την πολιτική του Βενιζέλου που λίγους μήνες πριν είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών. 

Μετά την εκλογική του ήττα ο Βενιζέλος αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι. Στην εξουσία ανήλθαν οι αντίπαλοι του και στον θρόνο επιστρέφει ο Κωνσταντίνος. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις στην ηγεσία, τον Τύπο και την κοινή γνώμη των συμμαχικών πρωτευουσών. Οι διάδοχοι του Βενιζέλου, που με τη φιλειρηνική δημαγωγία τους κέρδισαν τις εκλογές, αντί να σταματήσουν τον πόλεμο, όπως υπόσχονταν προεκλογικά, οδήγησαν τον ελληνικό στρατό σε μία ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ μέχρι τα πρόθυρα της Άγκυρας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ η Ελλάδα αγωνίζεται να επιβιώσει. Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές θυμάται πάλι τον άνθρωπο που είχε απομακρύνει δύο χρόνια πριν από την εξουσία. Η νέα κυβέρνηση των Αθηνών απευθύνεται στον Βενιζέλο και του ζητά να αναλάβει την εκπροσώπηση της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λωζάννη με την Τουρκία. Τον Ιούλιο του 1923 ο Βενιζέλος, υπογράφει τη ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ, αλλάζοντας τον προσανατολισμό της ελληνικής πολιτικής και το 1927 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, στα Χανιά.

Η επάνοδος του Βενιζέλου στην ελληνική πολιτική σκηνή συνδυάστηκε με την περιφανή νίκη του στις ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 19ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1928. Η τελευταία τετραετία της διακυβέρνησής του (1928-1932) ήταν περίοδος σταθερότητας και δημιουργίας. Κορυφαία επιτυχία ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ (1930). Το τέλος της σταδιοδρομίας του σημαδεύτηκε από την ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ (ΙΟΥΝΙΟΣ 1933) και το αποτυχημένο ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 1935. Αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου πέθανε στις 18 Μαρτίου 1936. Η απήχηση του θανάτου του ήταν μεγάλη. ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ του στα Χανιά συγκινούν ακόμα και σήμερα. 

 «Ειργάσθη ως μεγάλος, ωνειρεύθη ως μεγάλος και διεπραγματεύθη ως μεγάλος» δημοσίευε η πολιτική επιθεώρηση «Great Britain and East» , ενώ το News Letter του Εργατικού Κόμματος στην Αγγλία έγραφε  «… η ιστορία θα τον κρίνη ως άνδρα μεγάλου χαρακτήρος και εμπαθών φιλοδοξιών: ως επικήν φυσιογνωμίαν, της οποίας ο θρύλος θα επαυξάνει από γενεάς εις γενεάν, ως τον μεγαλύτερον, αδιαφιλονικήτως, όλων των συγχρόνων Ελλήνων» (Σιμόπουλος, Λονδίνο προς KY, ΑΠ 916/Στ/36 31.3.1936).

 

Φωτογραφία:  Τίτλος τεκμηρίου: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών
Πάροχος: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» - (Άδεια χρήσης: CC BY-NC 4.0)

 

Πηγή: ΕΚΤ, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος K. Βενιζέλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.