Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: τι μας «λένε» τα Αστικά Λύματα για την εξέλιξη της Πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μία από τις μεθόδους για την αξιολόγηση της εξέλιξης της πανδημίας είναι και αυτή της μέτρησης του κορωνοϊού στα αστικά λύματα μεγάλων αστικών συγκεντρώσεων.

 


Σύμφωνα με την ανάλυση των αστικών λυμάτων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να περιμένουμε δραματική αύξηση των κρουσμάτων, το επόμενο χρονικό διάστημα!

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος μελετά τα αστικά λύματα της πρωτεύουσας, υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα ευρήματα.

«Εδώ και τρεις μέρες, υπάρχει μεγάλη αύξησης της ανίχνευσης του ιού στα λύματα της Ψυττάλειας, 4-5 φορές πάνω» είπε, μιλώντας στο Mega, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει αναλογία κρουσμάτων-λυμάτων, απλώς μέσω των δεύτερων δίνεται η τάση.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στην Αθήνα, κάνοντας λόγο ακόμα και για 1000 ημερησίως, καθώς «υπήρξε συγχρωτισμός και μεγάλες συγκεντρώσεις».

 

Θεσσαλονίκη

«Προάγγελος» εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων είναι τα λύματα και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νίκο Παπαϊωάννου, στην προχθεσινή ανάλυση των λυμάτων, καταγράφηκε 500% αύξηση της ανίχνευσης του ιού, κάτι που όπως είπε, θα φανεί στα κρούσματα τις προσεχείς ημέρες.

«Οι τιμές για συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι προγνωστικές και θα εμφανίζονται τα κρούσματα 3-4 μέρες μετά. Τέλη Σεπτεμβρίου οριακά ανιχνεύαμε τον ιό στα αστικά λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Και θυμάμαι ότι στις 2 Οκτωβρίου είχαμε μόνο δύο κρούσματα. Στη συνέχεια άρχισε να ανεβαίνει η ανίχνευση του ιού. Στις 12-14 Οκτωβρίου, οι μετρήσεις έδειξαν 300% αύξηση. Και αυτή φάνηκε στα προχθεσινά κρούσματα που ήταν 180» ανέφερε μιλώντας στο ίδιο μέσο.

Εκτίμησε, δε, ότι τα ημερήσια κρούσματα στην συμπρωτεύουσα μπορεί να φτάσουν έως και τα 310, επισημαίνοντας ωστόσο, πως «η χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ θα προκαλέσουν δραματική μείωση του ιού».

 

Πηγή: CNN GREECE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.