Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Δραπετσώνα - το ΑΠΘ επιβεβαιώνει «Δημόκριτο» και Αστεροσκοπείο: πηγή της δυσοσμίας είναι η Oil One

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τα προβλήματα με τη δυσοσμία στην περιοχή Δραπετσώνας - Κερατσινίου από το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος ΑΠΘ, «δείχνει» τις εγκαταστάσεις της Oil One ως πηγή προέλευσης. Ενημερωθήκαμε από το IN.GR

 


Την ώρα που η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κωφεύουν απέναντι στο αίτημα των κατοίκων της περιοχής της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου για την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών από την περιοχή και δεν προωθούν την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που έχει κάνει ο Δήμος (και την οποία πρόσφατα στήριξε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής), έρχεται ένα ακόμη σημαντικό εξειδικευμένο ερευνητικό κέντρο της χώρας, μετά το Αστεροσκοπείο και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», να υπογραμμίσει αυτό που εξ αρχής υποστηρίζουν οι κάτοικοι: ότι η πηγή για τη συνεχή επεισόδια δυσοσμίας στην περιοχή, από τα οποία έχουν υπάρξει ακόμη και λιποθυμίες παιδιών, είναι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη στην περιοχή των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα.

 

ΑΠΘ: προέλευση της δυσοσμίας οι εγκαταστάσεις της Oil One

Ειδικότερα, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ μελέτησε τα δεδομένα των μετρήσεων που είχε κάνει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στους δήμους Ελευσίνας και Κερατσινίου Δραπετσώνας, αλλά και το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης ου Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Οικίσκο Μέτρησης Ατμοσφαιρικών Ρύπων του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας στον Πολυχώρο Λιπασμάτων.

Στόχος της μελέτης και αξιολόγησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων ήταν να αποτιμηθούν τα προβλήματα με τη δυσοσμία σε αυτούς τους δύο δήμους και να εντοπιστούν και οι πηγές των αέριων ρύπων που προκαλούν τη δυσοσμία και οι δραστηριότητες που βρίσκονται στα συγκεκριμένα σημεία.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν αφήνουν αμφιβολία για τις πηγές της δυσοσμίας. Τα εργαστήριο του ΑΠΘ συμπεραίνει ότι τα φαινόμενα δυσοσμίας συνδέονται με τις υψηλές συγκεντρώσεις οσμηρών θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων (SVOCs). Επιπλέον, οι τιμές των μη θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων (που περιλαμβάνουν και το καρκινογόνο βενζόλιο) είχαν «αυξητική τάση σε ημέρες με έντονη δυσοσμία, γεγονός που υποδηλώνει ως ένα βαθμό πιθανή κοινή προέλευση θειούχων και μη θειούχων ενώσεων».

 

Το καρκινογόνο βενζόλιο είναι εδώ

Ως προς τις πηγές προέλευσης το συμπέρασμα του εργαστηρίου του ΑΠΘ είναι το ακόλουθο:

«Η συσχέτιση με τα χωρικά και μετεωρολογικά δεδομένα κάθε σημείου δειγματοληψίας υπέδειξε δύο βιομηχανικές δραστηριότητες που μπορεί να επηρεάζουν με SVOCs τις γύρω περιοχές: την επεξεργασία θαλάσσιου έρματος στις εγκαταστάσεις της Oil One στην Δραπετσώνα-Κερατσίνι και το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα […]

Οι on line μερήσεις 6 μη θειούχων VOCs [Σ.Σ. μη θειούχες πτητικές ενώσεις] στο σημείο ΔΚ4 [Σ.Σ. το σταθμό μέτρησης που βρίσκεται μέσα στο χώρο ανάπλασης στα «Λιπάσματα»] έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις βενζολίου (μέση ετήσια τιμή πάνω από το νομοθετημένο όριο ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα), οι οποίες ήταν μεγαλύτερες τον Αύγουστο, γεγονός που ενισχύει τα παραπάνω για διάχυτες εκπομπές από τις παρακείμενες εγκαταστάσεις της Oil One».

 

Υψηλές τιμές βενζολίου τον Αύγουστο

Η αναφορά στον μήνα Αύγουστο δεν είναι τυχαία. Όπως σημειώνει η μελέτη του ΑΠΘ του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) το βενζόλιο παρουσιάζει υψηλότερες τιμές κατά τους χειμερινούς μήνες και ελάχιστες κατά τους θερινούς. Όμως, στη θέση του Οικίσκου στα «Λιπάσματα», η «εποχική διακύμανση του βενζολίου ήταν ακριβώς αντίθετη με υψηλότερες τιμές κατά τη θερινή περίοδο (Αύγουστο).

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με εκπομπές βενζολίου που σχετίζονται «τόσο με την κυκλοφορία αυτοκινήτων ή την καύση βιόμαζας όπως στους σταθμούς του ΕΔΠΑΡ, όσο με διάχυτες εκπομπές από βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες με αντικείμενο την επεξεργασία αποθήκευση, διακίνηση πετρελαίου και προϊόντων του». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «ο Οικίσκος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις της Oil One, όπου γίνεται επεξεργασία θαλάσσιου έρματος (δηλ. διαχωρισμός των μιγμάτων υπολείμματος πετρελαίου και νερού που προκύπτουν από τη λειτουργία των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά)»

 

Ρητή αναφορά στην Oil One

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι βασική πηγή τόσο για τη δυσοσμία όσο και για τις υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνου βενζολίου στην περιοχή της Δραπετσώνας-Κερατσινίου είναι οι εγκαταστάσεις της Oil One. Για πρώτη φορά με τόσο ρητό και σαφή τρόπο ένα εξειδικευμένο εργαστήριο διατυπώνει την εκτίμηση ότι πηγή της δυσοσμίας και των εκπομπών βενζολίου στην περιοχή της Δραπετσώνας είναι οι εγκαταστάσεις της Oil One.

Και βέβαια όλα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να πάρει θέση η κυβέρνηση απέναντι στο αίτημα των κατοίκων που έχει και την υποστήριξη των βουλευτών της περιοχής.

 

Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας: «Τι άλλο χρειάζεται η κυβέρνηση;»

Αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που έδωσε στη δημοσιότητα τα πορίσματα του εργαστηρίου του ΑΠΘ:

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου και του Δημόκριτου για την πηγή της έντονης δυσοσμίας στην περιοχή της Δραπετσώνας, απευθύνθηκε και σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για να μελετήσει και να αξιολογήσει το υλικό που υπάρχει μέχρι τώρα, αλλά και να κάνει το ίδιο αυτοψίες.

Τα τελικά συμπεράσματα και του ΑΠΘ από τα αποτελέσματα των μετρήσεων επιβεβαιώνουν πλήρως τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Αστεροσκοπείου και του Δημόκριτου.

Τι άλλο χρειάζεται λοιπόν Η κυβέρνηση για να αποδεχθεί την απόφαση- πρόταση νόμου του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου- Δραπετσώνας για την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών από τον οικιστικό ιστό της πόλης;»

 

Περιφέρεια Αττικής: να φύγουν τώρα οι ρυπογόνες βιομηχανίες από την Αττική

Στις 9 Σεπτεμβρίου σε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συμπαρατάχτηκε με το αίτημα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και των κατοίκων της περιοχής για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One και όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιστορικό των καταγγελιών των κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την ύπαρξη επεισοδίων δυσοσμίας που προκαλούνται από οχλούσες δραστηριότητες, καθώς και τα πορίσματα των μελετών του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος, καλεί την Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4342/2015.

Δεδομένου ότι στην περιοχή της ανάπλασης των 640 στρεμμάτων και εγγύς αυτής λειτουργούν αδειοδοτημένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εντός ή πλησίον του οικιστικού ιστού, η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μετεγκατάστασή τους, διασφαλίζοντας άμα τη επαναλειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, προκειμένου και να διαφυλαχθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Καλούμε την Πολιτεία να προβεί άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για τη μετεγκατάσταση των εν λόγω οχλουσών δραστηριοτήτων, με απόλυτο γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ποιότητας ζωής μιας εκ των πλέον επιβαρυμένων περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής. Ειδικότερα ζητάμε την τροποποίηση του άρθρου 7, παρ. 2 Ν. 23325/2005, προκειμένου να προβλέπεται η άμεση μετεγκατάσταση τέτοιων  δραστηριοτήτων.»

 

Φωτογραφία: Η πρώτη σελίδα από το πόρισμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

Πηγή: IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.