Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Πόσο αναγκαίο είναι ένα Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική; Του Αθανάσιου Πάσχου

Το άρθρο ‘Πόσο αναγκαίο είναι ένα Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική;’ του Αθανάσιου Πάσχου δημοσιεύτηκε αρχικά στο DIMOTISNEWS. Ο Αθανάσιος Πάσχος, Msc Νομικής - Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο, είναι πρώην Διοικητής Νοσοκομείου.

 


Ένα πολύ παλιό ζήτημα, που έρχεται και ξανάρχεται στην επιφάνεια και απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των «Μεσογείων» της Ανατολικής Αττικής, είναι η κατασκευή και λειτουργία ενός γενικού νοσοκομείου του ΕΣΥ στην περιοχή αυτή. 

 

Ερωτήματα  

Τα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι πολλά, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

- Είναι αναγκαίο ένα ακόμα νέο νοσοκομείο στην Αττική από τα πολυάριθμα που υπάρχουν; Πόσο αναγκαίο είναι ένα μεγάλο γενικό νοσοκομείο στα Μεσόγεια, ποιού μεγέθους  πρέπει να είναι και σε ποια περιοχή θα πρέπει να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει καθώς και ποιες περιοχές μπορεί να καλύψει; 

- Υφίσταται δυνατότητα χρηματοδότησης της κατασκευής του από το δημόσιο ή από ιδιωτικές δωρεές; 

- Είναι σε θέση το υπουργείο Υγείας και η πολιτεία να αναλάβουν το αρχικό κόστος προμήθειας του ιατροβιολογικού, μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών καθώς και αυτό της αρχικής πρόσληψης και στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό, Ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, οικονομικό, τεχνικό κλπ; Ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να καλύψει τις αντίστοιχες ετήσιες δαπάνες για τα επόμενα της ιδρύσεως του νοσοκομείου οικονομικά έτη; 

- Είναι τελικά cost effectiveness, αξίζει δηλαδή μια τέτοια επένδυση που να δικαιολογείται από το αναμενόμενο κοινωνικό όφελος για τους κατοίκους της περιοχής; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος υγειονομικής εξυπηρέτησης δευτεροβάθμιας φροντίδας στους κατοίκους αυτούς;   

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;

 

Δεδομένα - Παρούσα Κατάσταση

Είναι γεγονός ότι στην Αττική γενικά υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσοκομείων πολλά από τα οποία στο κέντρο της Αθήνας σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα νοσοκομεία της Αττικής είναι: 

- Ευαγγελισμός, Οφθαλμιατρείο Αθηνών, Γεννηματάς Γενικό Κρατικό, Σωτηρία, Ερρίκος Ντυνάν, Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Λαϊκό, Άγιος Σάββας, ΝΙΜΤΣ, Τρία Στρατιωτικά Νοσοκομεία (401 ΓΣΝΑ-251 ΓΝΑ-ΝΝΑ), Η Ελπίς, Αγία Ελένη, Αγία Όλγα, Έλενα Βενιζέλου, Αλεξάνδρα, Αιγηνήτιο, Αρεταίειο, Παίδων (Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού-Πεντέλης), ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμιγκ, Παμμακάριστος, Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων, Ωνάσειο, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας, Τζάνειο, Νίκαιας, Μεταξά, Αγία Βαρβάρα.    

Δεν έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας οι κάτωθι Δήμοι-Περιοχές της Ανατολικής Αττικής με αντίστοιχο πληθυσμό βάσει απογραφής 2011, που βεβαίως θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος στην απογραφή του 2021:

- Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, έκταση 81,8 τ.χλμ, 20.040 κάτοικοι 

- Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, έκταση 226,56 τ.χλμ, 33.423 κάτοικοι

- Ραφήνας-Πικερμίου, έκταση 41,84 τ.χλμ, 20.266 κάτοικοι

- Σπάτων-Αρτέμιδας, έκταση 73,95 τ.χλμ, 21.286 κάτοικοι 

- Διονύσου, έκταση 68,66 τ.χλμ, 40.193 κάτοικοι

- Παιανίας-Γλυκών Νερών, έκταση 47,14 τ.χλμ, 26.668 κάτοικοι

- Σαρωνικού, έκταση 133,43 τ.χλμ, 29.002 κάτοικοι

- Κρωπίας, έκταση 103,1 τ.χλμ, 30.307 κάτοικοι

- Παλλήνης, έκταση 29,43 τ.χλμ, 54.415 κάτοικοι

- Λαυρεωτικής, έκταση 176,87 τ.χλμ, 25.102 κάτοικοι

- Δημοτικές Ενότητες Βάρης - Βουλιαγμένης (εκτός Βούλας), έκταση 27,994 τ.χλμ, 20.035 κάτοικοι

Ήτοι: Συνολική Έκταση 1,011 εκατ. τ.χλμ και 320.737 κάτοικοι  

Πέραν αυτών, οι περιοχές στη Νότια Εύβοια (Δήμος Καρύστου, έκταση 672,43 τ.χλμ και 12.180 κάτοικοι), τα νησιά Άνδρος (έκταση 379,21 τ.χλμ και 9.221 κάτοικοι), Κέα (έκταση 131,69 και 2.455 κάτοικοι) με συνολικό πληθυσμό 23.856 κατοίκων, είναι «πολύ κοντά» στην περιοχή των Μεσογείων με τα σημερινά υπερσύγχρονα ακτοπλοϊκά μέσα μεταφοράς.

  

Πλεονεκτήματα από το Νέο Νοσοκομείο Μεσογείων Ανατολικής Αττικής

Το νέο νοσοκομείο θα παράσχει Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας σε συνολικό πληθυσμό των ως άνω Δημοτικών Περιφερειών, μισού εκατομμυρίου περίπου κατοίκων οι οποίοι σήμερα αναγκάζονται να προστρέχουν στα νοσοκομεία της Αθήνας όπου η πρόσβαση είναι δυσχερής με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις λόγω του οδικού δικτύου και της αυξημένης κίνησης οχημάτων, ειδικά όταν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά όπου κάθε λεπτό είναι πολύτιμο για τη ζωή των ασθενών. 

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των περιοχών αυτών είναι ότι ο πληθυσμός τους κατά τους θερινούς μήνες αυξάνεται σημαντικά και υπερ-διπλασιάζεται από τις παραθεριστικές κατοικίες των Αθηναίων και από την αυξημένη τουριστική κίνηση. Να ληφθεί υπόψη ότι η Ανατολική Αττική τείνει να καταστεί ισχυρός τουριστικός προορισμός, εκτός από τα τρία ως άνω νησιά, λόγω των μεγάλων τουριστικών μονάδων και καταλυμάτων που υπάρχουν τα οποία συνεχώς αυξάνονται, σημειώνοντας και τις πολυάριθμες ημερήσιες επισκέψεις τουριστών σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Σούνιο, Βραυρώνα κ.α.). 

Πέραν των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, Νοσοκομειακή κάλυψη, από ένα νοσοκομείο στα Μεσόγεια, θα παρασχεθεί και στα Νησιά Άνδρος, Κέα και Νότια Εύβοια που ο ακτοπλοϊκός χρόνος πρόσβασης μέχρι Ραφήνα-Λαύριο είναι μία ώρα αντίστοιχα. 

Ένα νοσοκομείο στα Μεσόγεια, θα μπορέσει να εξυπηρετήσει και μεγάλο αριθμό των αεροδιακομιδών ασθενών από νησιωτικές, και όχι μόνο, περιοχές λόγω της άμεσης και εύκολης πρόσβασής στο μεγάλο μας διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από όπου οι ασθενείς, από όλη την επικράτεια, διακομίζονται με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας. Ταυτόχρονα θα εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος για την ασφάλεια υγείας των διακομιζόμενων ασθενών που στο σύνολό τους είναι επείγοντα και σοβαρά περιστατικά (πχ πρόωρη εγκυμοσύνη, ατυχήματα, καρδιοεγκεφαλικά κ.α.).

  

Χρηματοδότηση Κατασκευής - Εξοπλισμού - Στελέχωσης

Η δυνατότητα χρηματοδότησης φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως το μόνο «μειονέκτημα» και ως ο βασικός ανασταλτικός παράγων για την όποια απόφαση ίδρύσεως ενός νέου νοσοκομείου. Είναι όμως έτσι όπως θα δούμε παρακάτω;

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση ενός νέου νοσοκομείου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθόσον ιδιωτικά ιδρύματα και ομογενείς σίγουρα θα προσφερθούν να καλύψουν με δωρεές το βασικό κόστος κατασκευής, ενώ οι όμοροι Δήμοι θα συνεισφέρουν την αναγκαία οικοπεδική έκταση που απαιτείται. Πχ το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής κόστους περ. 65 εκατ. Ευρώ θα γίνει με δωρεά μεγάλου ιδιωτικού ιδρύματος.

Ο κρατικός προϋπολογισμός με ανάλογη πρόβλεψη μπορεί να προγραμματίσει και να εξασφαλίσει πόρους για μηχανήματα και εξοπλισμό που δεν θα καλυφθούν από δωρεές χρησιμοποιώντας και αντίστοιχους πόρους από την ΕΕ και το ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Όσον αφορά στις προσλήψεις προσωπικού αυτό είναι ένα κόστος που πρέπει να καλυφθεί από το δημόσιο, είτε με νέες προσλήψεις, είτε με μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία του κέντρου, που με τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ είναι δυνατόν να πλεονάζει ή να προκύψει πιθανώς από νοσοκομεία που θα συγχωνευθούν.  

Για την κατασκευή και λειτουργία του νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιηθεί και το μοντέλο ΣΔΙΤ, με σύμπραξη δηλ. του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορεί να είναι ένα ίδρυμα με νομική υπόσταση ως ΝΠΙΤ, ή ακόμα να λειτουργήσει ως ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο με επιστημονική σύνδεση και συνεργασία με πανεπιστήμια και ιατρικές σχολές του εξωτερικού για διεθνή προσέλκυση κεφαλαίων και χρηματοδότησης και επί πλέον πρόβλεψη για «ιατρικό τουρισμό».

 Όλα ανωτέρω θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής μελέτης σκοπιμότητας και αντιστοίχου Business Plan αρκεί να τεθεί ως προτεραιότητα από την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υγείας η πρότασή μας για την ίδρυση ενός Νέου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

 

Συμπέρασμα 

Οι συνθήκες για την ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής ωρίμασαν με σκοπό την ίδρυση ενός νοσοκομείου σε αντίστοιχη περιοχή μετά και από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Σίγουρα η πανδημία ανέδειξε τις ελλείψεις του ΕΣΥ, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία , στην ανισοκατανομή αφενός και υπερσυγκέντρωση αφετέρου των νοσοκομειακών μονάδων στην επικράτεια και στην Αττική. Στο πλαίσιο της ανάγκης επανασχεδίασης του ΕΣΥ σε πιο ορθολογική πλέον βάση, και χορικά, και επιστημονικά, και κοινωνικά, θα πρέπει να μπει στον σχεδιασμό, μετά την πανδημία, η ίδρυση και λειτουργία μιας μεσαίας-μεγάλης νοσοκομειακής μονάδας στα Μεσόγεια της Ανατολικής Αττικής. 

Με το δεδομένο ότι μεγάλα γενικά νοσοκομεία υπάρχουν σε κάθε νομό της χώρας και μάλιστα σε νομούς στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου ο πληθυσμός δεν υπερβαίνει τους 80.000-100.000 κατοίκους, τότε είναι ακόμα πιο αναγκαία και σκόπιμη η ύπαρξη νοσοκομείου στην πολυπληθυσμική περιοχή των Μεσογείων Ανατολικής Αττικής για λόγους ίσης κοινωνικής αντίληψης. 

Άλλωστε θα πρέπει να δούμε και από πότε έχει να δημιουργηθεί μια νέα επένδυση ή ένα Νέο Νοσοκομείο στον Τομέα της Δευτεροβάθμιας  Φροντίδας στο ΕΣΥ και μάλιστα σε περιοχή που δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και θα εξυπηρετήσει πληθυσμό ενός περίπου εκατομμυρίου κατοίκων.   

Ένα νοσοκομείο στα Μεσόγεια που δεν θα καλύπτει τελικά μόνο τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, όπως προκύπτει, φαίνεται ως μια αναγκαία και επιτακτική ανάγκη και θα πρέπει να ληφθεί γρήγορα η σχετική απόφαση κατασκευής του από την Περιφέρεια Αττικής και την Κυβέρνηση.

Είναι μια επιλογή που τελικά θα μειώσει την επισκεψιμότητα των ασθενών-κατοίκων της Ανατολικής Αττικής στα «υπερφορτωμένα» ήδη κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας που από καιρό φαίνεται να έχουν υπερβεί τα όρια αντοχών και δυνατοτήτων τους.

Σε κάθε περίπτωση, με κατάλληλο σχεδιασμό, προετοιμασία, μελέτη σκοπιμότητας, επιχειρησιακό πλάνο και ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι σίγουρα δυνατή η κατασκευή και λειτουργία ενός νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

 

Πηγή: Αθανάσιος Πάσχος , DIMOTISNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.