Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Μαριανίνα Κριεζή 1947 - 2022: Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Λιλιπούπολη

Ή μάλλον μεσίστιες οι σημαίες θα κυμάτιζαν αν αυτή η πόλη δεν ήταν φανταστική και υπήρχε στην πραγματικότητα. Η Μαριανίνα Κριεζή που έγραψε τους στίχους σε όλα τα τραγούδια αυτής της θρυλικής εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος της εποχής του Μάνου Χατζιδάκι κι επίσης συνεργάστηκε στα κείμενα με την Άννα Παναγιωτοπούλου,  πέθανε σήμερα σε ηλικία 75 χρονών.

 


Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν μια πολύ καλή στιχουργός. Εκτός από την καθοριστική συμβολή της στη «Λιλιπούπολη» έγραψε στίχους για πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές της μεταπολίτευσης. Ακόμα και για τον λαϊκό συνθέτη Τάκη Μουσαφίρη έγραψε ένα μεγάλο σουξέ, τον «Περιπτερά» που τον ερμήνευσε ο Στράτος Διονυσίου.

Ειδικά όμως η «Λιλιπούπολη» συνέβαλε στη διαμόρφωση της ευαισθησίας τουλάχιστον δύο γενιών, καθώς δεν την αγάπησαν μόνο τα παιδιά που την άκουγαν από το ραδιόφωνο αλλά και οι γονείς τους. Επιπλέον, η «Λιλιπούπολη» ήταν μια συλλογική δουλειά υψηλής ποιότητας καθώς οι συνθέτες της μουσικής της ήταν δημιουργοί (Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος) που έχουν αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική μουσική.

Κι αν πετάξει σαν φτερό και πούπουλο,

κάποιος σ’ αγαπάει και δεν το ξέρεις

 

Πηγη: ΠΡΙΝ

 

"Το Χρυσαλιφούρφουρο", σε στίχους Μαριανίνα Κριεζή. Σύνθεση του Νίκου Κυπουργού ερμηνεία Σαβίνα Γιαννάτου. Από το "Εδώ Λιλιπούπολη" (1981).

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.