Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Εφημερίδα των Συντακτών: Κύμα συμπαράστασης για την αγωγή των 225.000 €

Δήμαρχοι, σύλλογοι, συλλογικότητες και κινήματα από όλη τη χώρα στέκονται στο πλευρό του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή και της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ που διώκονται από την εταιρεία WRE ΕΛΛΑΣ επειδή έκαναν το δημοσιογραφικό τους καθήκον.

 


Eυρύ κύμα συμπαράστασης έχει εκδηλωθεί με αφορμή τη γνωστοποίηση της εκδίκασης της αγωγής που ασκήθηκε από την εταιρεία «WRE ΕΛΛΑΣ - Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Παροχής Υπηρεσιών» κατά του δημοσιογράφου της εφημερίδας μας Τάσου Σαραντή και κατά της εταιρείας που εκδίδει την «Εφ.Συν.» («ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ… “ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΙΩΞΕΩΝ”!», «Εφ.Συν.», 26/1/2022).

Δήμαρχοι, σύλλογοι, συλλογικότητες και κινήματα απ’ όλη τη χώρα διαμαρτύρονται για την απόπειρα εκφοβισμού και φίμωσης, για την απειλή προς την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία.

«Στην αληθινή Δημοκρατία η ελευθερία του Λόγου και η έκφραση της Γνώμης αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών. Η ελευθεροτυπία, ο δημόσιος λόγος και η κριτική είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και πολιτικό κεκτημένο. Ως φαίνεται όμως τα αυτονόητα στις μέρες μας χρήζουν υπεράσπισης», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι δήμαρχοι Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, Παναγιώτης Νάνος, Αγράφων Ευρυτανίας, Αλέξης Καρδαμπίκης, και Αργιθέας Καρδίτσας, Ανδρέας Στεργίου. «Τελευταία, ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα εγκατάστασης αιολικών πάρκων ξεκίνησαν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον δημοσιογράφων, συλλόγων και φορέων και γενικά όσων αντιτίθενται στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, έργα με τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να εκφοβίσουν όσους θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον και τον τόπο τους. Επιχειρούν απροκάλυπτα να σιγήσουν οι φωνές τους για να περάσουν τα αιολικά πιο εύκολα».

«Απαράδεκτες διώξεις»

«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι ασκήθηκε αγωγή στον δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή, καθώς και στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, από εταιρεία που ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για απαράδεκτες διώξεις οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά. Για τους λόγους αυτούς συμπαραστεκόμαστε ηθικά και με κάθε τρόπο στον επαγγελματία δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή και στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Με την αρθρογραφία τους ανέδειξαν προβλήματα και υπερασπίστηκαν τον τόπο. Οι εξοντωτικές αξιώσεις επιχειρηματικών συμφερόντων έχουν στόχο να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που αντιτίθενται σε οργανωμένα συμφέροντα που ορέγονται τον τόπο. Με τη συμπαράσταση στον Τάσο Σαραντή και την εφημερίδα του, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελευθεροτυπία», αναφέρουν.

«Με τη δίωξη του Τάσου Σαραντή και της “Εφημερίδας των Συντακτών” η δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία στέλνονται για μια ακόμη φορά στο “απόσπασμα”. Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, είναι πια ξεκάθαρο ότι οι “ενοχλητικές” φωνές πρέπει να φιμώνονται με τον πιο βάναυσο και εκβιαστικό τρόπο: τη βιομηχανία αγωγών», αναφέρει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου. «Η δίωξη του Τάσου Σαραντή και η αξίωση από τη “θιγόμενη” εταιρεία του ποσού των 225.000 ευρώ από τον ίδιο και από την “Εφημερίδα των Συντακτών” τι άλλο μπορεί να αποτελεί παρά απόπειρα τρομοκράτησης των λειτουργών του Tύπου ώστε να πάψουν να ενοχλούν τα συμφέροντα; Ως μέλος του Δικτύου Δημάρχων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την ανεξέλεγκτη και χωρίς προϋποθέσεις χωροθέτηση ανεμογεννητριών στις περιοχές τους, αλλά και ως δήμαρχος Σαρωνικού που γνωρίζω από πρώτο χέρι το πρόβλημα, θέλω να δηλώσω ότι στέκομαι στο πλάι του Τάσου Σαραντή και κάθε δημοσιογράφου που φέρνει στο φως τα στοιχεία του υπερασπιζόμενος το περιβάλλον και την αλήθεια», αναφέρει o δήμαρχος Σαρωνικού.

«Οι δημοσιογράφοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα και χρέος να ερευνούν και να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ τους. Καμία απόπειρα εκφοβισμού τους δεν θα γίνει ανεκτή», αναφέρουν οι δήμαρχοι Μήλου, Μανώλης Μικέλης, και Γορτυνίας, Στάθης Κούλης.

Πλήγμα στη δημοκρατία

Με αφορμή την εκδίκαση της αγωγής, στις 10 Φεβρουαρίου 2022, σύλλογοι, συλλογικότητες και κινήματα διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν ότι «οι αυξανόμενες επιθέσεις με εξοντωτικές αγωγές εναντίον δημοσιογράφων ΜΜΕ και εφημερίδων οι οποίοι υπηρετούν με συνέπεια την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, όπως επιβάλλει το λειτούργημά τους, αποτελούν επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, αποτελούν φίμωση και βαθύ πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία! Ιδιαίτερα, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι που αναδεικνύουν τεκμηριωμένα την ανεξέλεγκτη δράση των επιχειρηματικών συμφερόντων που αφορούν το περιβάλλον και είναι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος αντιμετωπίζονται από τις εταιρείες με μηνύσεις, αγωγές και με αιτήματα τεράστιων οικονομικών αποζημιώσεων, με στόχο τον εκφοβισμό, την αποσιώπηση, την καταστολή και τελικά την “οικονομική τρομοκρατία”», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Το ψήφισμα υπογράφουν: Συντονιστικό Αθήνας (ευρυτανικοί σύλλογοι), Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, Πρωτοβουλία για την Προστασία της Ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας, Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών, Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων, Eπιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών, Σύλλογος Απεραντίων «Οι Αγιοι Ανάργυροι», Σύλλογος Απανταχού Πρασιωτών «Το Κυπαρίσσι», Σύλλογος Κρικελλιωτών Ευρυτάνων «Ο Αγιος Νικόλαος», Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Καρεσοβιτών «Το Καραούλι», Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών « Ο Αϊ-Γιάννης ο Θεολόγος», Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών, «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Πεζοπορικός και Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Εξόρμηση για την Προστασία του χωριού Οξυά, Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Στενής «Η Δίρφυς», Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας και Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης.

Tη συμπαράστασή τους εκφράζουν ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ», η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, ο Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας, το Σωματείο Καταλυμάτων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» και ο Ναυτικός Ομιλος Βατίκων. «Καταδικάζουμε τις συγκεκριμένες πρακτικές και συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο στους διωκόμενους», αναφέρουν.

Η δύναμη της αλήθειας

Την πλήρη συμπαράστασή της «στον δημοσιογράφο και στην εφημερίδα όπου εργάζεται, εν όψει της εκδίκασης αγωγής εις βάρος τους από επιχειρηματικό όμιλο» εκφράζει σε ψήφισμά της η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλονιάς Ενάντια στα Αιολικά. «Τα κινήματα, οι τοπικές κοινωνίες, τα δίκαιά μας δεν εκφοβίζονται, δεν απειλούνται, δεν φοβούνται, δεν σιωπούν. Το ίδιο θέλουμε και για τους δημοσιογράφους εκείνους που κόντρα στα σημεία των καιρών τολμούν να μιλήσουν στη γλώσσα της αλήθειας και μιας δημοσιογραφίας που προσπαθεί να σταθεί στο ύψος της. Σε αυτή τη δημοσιογραφία, στη δημοσιογραφία του Τάσου Σαραντή, εμείς στεκόμαστε δίπλα, με όλες μας τις διαθέσεις και δυνάμεις, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια φίμωσης, εκφοβισμού και εξόντωσης», αναφέρει.

Την αλληλεγγύη της στον δημοσιογράφο εκφράζει η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN. «Ο Τάσος Σαραντής και ο κάθε δημοσιογράφος που υπηρετεί με συνέπεια τη δημοσιογραφία, ως κοινωνικό όργανο ελέγχου της εξουσίας, θα αποτελεί τον φυσικό εχθρό του συστήματος, το οποίο πάντα θα πολεμά τη δημοσιογραφία που εξετάζει τα θέματα που καταπιάνεται ολιστικά, που κάνει ερωτήσεις πριν απαντήσει, που καταφέρνει να ταράζει την επιβεβλημένη κανονικότητα των συστημικών μέσων χειραγώγησης», επισημαίνει.

Τη συμπαράστασή της εκφράζει η Κίνηση Πολιτών για τα Αιολικά στις Δ.Ε. Φουρνά και Κτημενίων και καταγγέλλει «τις απειλές και τις διώξεις κατά δημοσιογράφων και την προσπάθεια φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος».

«Κάθε πρακτική λογοκρισίας, φίμωσης του Τύπου και χτυπήματος της ελευθεροτυπίας και της πλουραλιστικής ενημέρωσης» καταδικάζει η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη. «Η ελεύθερη και πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών βάλλεται στις ημέρες μας σε πρωτόγνωρο βαθμό από κυβέρνηση, αστυνομία, εταιρείες και δικαστικές διώξεις», αναφέρει.

«Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα συνοδεύονται από διώξεις και αγωγές (SLAPP) ενάντια σε αγωνιστές και δημοσιογράφους», αναφέρει η Συνέλευση εργαζόμενων, ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ, που υπενθυμίζει και την πρόσφατη αγωγή των 100.000 ευρώ μεγαλοστελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του alterthess. Αν και «ανακύπτει ζήτημα προστασίας της ελευθεροτυπίας καθώς γίνεται απροκάλυπτη απόπειρα φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου, τα συνδικαλιστικά σωματεία των δημοσιογράφων ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ -της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα- περιορίστηκαν σε δύο ολιγόλογες ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους. Επιδεικνύοντας έτσι την πλήρη αδράνειά τους για απόπειρες που απειλούν ευθέως την ελευθερία του Τύπου και, στην πράξη, αφήνοντας τους συναδέλφους μας μόνους τους. Αυτή η απαράδεκτη στάση των σωματείων αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την ανάγκη συλλογικοποίησης και αυτοοργάνωσης από τα κάτω των εργαζομένων στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Οι απόπειρες ποινικοποίησης των υπερασπιστών του περιβάλλοντος και οι απόπειρες φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου δεν θα περάσουν», καταλήγει.

 

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ , ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.