Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Το Άγαλμα του Σκύλου στη Φωκίωνος Νέγρη

Το Άγαλμα του Σκύλου στη Φωκίωνος Νέγρη, είναι γνωστό όχι μόνο στους κατοίκους της Κυψέλης αλλά σε όλους τους Αθηναίους.

 


Η Κυψέλη είναι, ίσως, η μοναδική γειτονιά της Αθήνας που έχει τιμήσει με άγαλμα ένα σκύλο.Ο λόγος δεν είναι γνωστός αν και έχουν αναπτυχθεί δυο αστικοί μύθοι το ακολουθούν.

Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Ευρυπίδης Βαβούρης μετά από ανάθεση του δήμου Αθηναίων και τοποθετήθηκε μέσα στην πρασιά το 1940.

Ο τίτλος του έργου είναι «Λαγωνικό Σκυλί» και πρόκειται για ολόσωμο από μάρμαρο γλυπτό, μήκους 1.65 μέτρων. Όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της στη Lifo η κόρη του γλύπτη Μαριλένα Βαβούρη, «Για το Λαγωνικό Σκυλί χρησιμοποίησε ως μοντέλο ένα αληθινό κυνηγετικό. Είχε την ικανότητα να τα βάζει να ποζάρουν».Υπάρχουν δυο αστικοί μύθοι γύρω από το λόγο που τοποθετήθηκε το άγαλμα του σκύλου στη Φωκίωνος Νέγρη μετά από ανάθεση του δήμου Αθηναίων.

Κάποιοι παλαιοί Κυψελιώτες έλεγαν ότι το γλυπτό είναι προς τιμήν ενός πιστού σκύλου που όταν πέθανε ο κύριός του, μαράζωσε από τη λύπη του και έμεινε στο σημείο εκείνο να τον περιμένει για πάντα.

Άλλοι έλεγαν ότι έγινε για να τιμήσει έναν ηρωικό σκύλο που έσωσε ένα κοριτσάκι όταν αυτό πετάχτηκε στη Φωκίωνος Νέγρη που τότε ήταν δρόμος διπλής κυκλοφορίας και χτυπήθηκε από αυτοκίνητο αντί για το κοριτσάκι. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, ένα είναι σίγουρο. Ότι πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και συγκινητικά γλυπτά που κοσμούν την Αθήνα. Και μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί δικαιούχοι αυτής της γειτονιάς, αυτού του δήμους, αυτής της χώρας, αυτού του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.