Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

«Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη»

Ζίγκμουντ Φρόυντ

 


«Όταν υπάρξει, ο κόσμος μας θα είναι όμορφος…»

 

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης σήμερα 20 Φεβρουαρίου

Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.

Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.

Αποτελεί βασική αρχή για την καλή και ειρηνική συνύπαρξη εντός των εθνών και μεταξύ τους. Με την προώθηση της ισότητας των φύλων και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών και των μεταναστών, υποστηρίζονται οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Ευριπίδης αναφέρει: «Αλλ’ η Δίκη γαρ και κατά σκότον βλέπει», το οποίο σημαίνει «αλλά η Δικαιοσύνη βλέπει και στο σκοτάδι. Ο Εμίλ Ζολά, Γάλλος συγγραφέας επίσης αναφέρει: «Μια κοινωνία δεν είναι ισχυρή παρά μόνο όταν βγάζει την αλήθεια στο άπλετο φως του ήλιου». Αν έπρεπε να αποδοθεί κάπως όλη η εκτενής ανάλυση θεωρώ πως θα ήταν ως εξής: Από το ενδεχόμενο σκοτάδι της κοινωνίας, θα μας βγάλει προς το φως η δικαιοσύνη, η οποία μπορεί και βλέπει πέρα από αυτό. Για κάθε ύπαρξη που έρχεται στον κόσμο αυτό, προκειμένου να ζήσει και να επιβιώσει. Για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί. Γιατί ο ίδιος ήλιος ανατέλλει και δύει για όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.