Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Εξορύξεις: δημιουργούν το 90% των Αποβλήτων της χώρας



Πολλά έχουν γραφεί για την «αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου» και τις «μαγικές» ιδιότητές του για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
 
Διάγραμμα Ετήσιας Σύνθεσης Αποβλήτων, Ελλάδα 2014

Ωστόσο δεν είναι αλήθεια. Για πολλούς λόγους, που αφορούν τόσο τον τρόπο που είναι δομημένο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, όπως και σε ζητήματα διάρθρωσης και σχεδιασμού τις ανάπτυξης στο εσωτερικό του κάθε χωρικού επιπέδου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τα μεταλλεία και τα λατομεία ανθούν κυρίως σε χώρες χρεωκοπημένες και τριτοκοσμικές. Αλλά για τα ζητήματα αυτά θα αναφερθώ αναλυτικότερα σε μια συνολικότερη εργασία που ετοιμάζω.

Στο κειμενάκι αυτό προτιμώ να αναφέρω μόνο ένα ποσοτικό μέγεθος, σχετικό με τις εξορύξεις, που είναι όμως ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, αλλά έμμεσα και για την οικονομία: την ποσότητα των αποβλήτων που αυτές παράγουν.
Έτσι, ενώ γίνεται τόσο λόγος για τη δυσκολία, το υψηλό κόστος και τη σημαντικότητα διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδιαίτερα των οικιακών, αναζητώντας τα σχετικά «στατιστικά» ανακαλύπτουμε ότι ο μεγάλος όγκος των αποβλήτων προέρχεται από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, σε ποσοστό μάλιστα που πλησιάζει το 90%, όπως μας δείχνει ο παρακάτω Πίνακας:

Απόβλητα (%)
2004
2014
Εξορυκτικών Δραστηριοτήτων
77,9
88,8
Αστικά
15,2
7,9
Ανακυκλώσιμα
5,1
2,9
Χημικά - Νοσοκομειακά
1,4
0,3
Λάσπες
0,3
0,2

Τα στοιχεία προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και είναι τα τελευταία διαθέσιμα.
Παρατηρούμε ότι υπάρχει μία αύξηση της αναλογίας των εξορυκτικών δραστηριοτήτων την δεκαετία 2004 -2014, τα οποία εκτινάσσονται ουσιαστικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται και σε βελτιωμένες διαδικασίες διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, αλλά ο βασικός λόγος της μεταβολής αυτής είναι η σημαντική αύξηση των μεταλλευτικών και των λατομικών δραστηριοτήτων τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Και τα μεγέθη αυτά δεν μας λένε τίποτα για τη σύστασή τους, καθώς γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις (αν όχι στις περισσότερες) τα απόβλητα αυτά είναι τοξικά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

2 σχόλια:

  1. Το τι είναι απόβλητο είναι πλέον νομικός όρος, δεν έχει απαραίτητα σχέση με την κοινή λογική. Τα εξορυκτικά απόβλητα, κατά κανόνα και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι αυτό που κοινώς αποκαλούμε "μπάζα". Η εξορυκτική δραστηριότητα κάνει απλά αλλαγή θέσης των υλικών του φλοιού της γης, δεν αλλάζει τη χημική τους σύσταση. Αν δεν σας αρέσει η σύσταση του φλοιού της γης, μπορείτε ν' αλλάξετε πλανήτη!

    Όσο για το ό,τι "τα μεταλλεία και τα λατομεία ανθούν κυρίως σε χώρες χρεωκοπημένες και τριτοκοσμικές" δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, δείχνει απλά άγνοια: ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Ρωσία, Αυστραλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία δεν μοιάζουν και τόσο τριτοκοσμικές. Εκτός κι αν νομίζετε ότι η κτιριακή και βιομηχανική τους υποδομή έγιναν με εισαγωγές απ' τον Άρη.

    Όσο για τη σύγκριση με ποσοστά δεν έχει ιδιαίτερη αξία, σημασία έχουν οι ποσότητες. Το 88,8% του 2014 μπορεί να είναι μικρότερη ποσότητα απ' το 77,9% του 2004. Συμπερασματικά, ο σχολιασμός χρειάζεται καλύτερη τεκμηρίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "σε πολλές περιπτώσεις (αν όχι στις περισσότερες) τα απόβλητα αυτά είναι τοξικά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία." : δηλαδή, σε ποιες περιπτώσεις συγκεκριμένα; Μην κινδυνολογείτε ατεκμηρίωτα, αν έχετε τεκμηρίωση καταθέστε τη συγκεκριμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.