Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Από την Θεσσαλία ο πρώτος Ελληνικός Οικολογικός Πλοηγός


Η καλή είδηση της ημέρας μας έρχεται από τον Βόλο και την έντυπη έκδοση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: ο πρώτος Ελληνικός Οικολογικός Πλοηγός αποτελεί πραγματικότητα και είναι έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!


Το όνομά του είναι «LIFE Green Your Move», παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, στις 3 Σεπτέμβρη, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας στις 3 Σεπτεμβρίου. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας έξι (6) εταίρων με συντονιστή το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Σαχαρίδη, ο οποίος και έκανε την παρουσίαση. Οι λοιποί εταίροι είναι από την Ελλάδα οι AVMAP GIS Α.Ε., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και SPOL. S.R.O., και από τη Σλοβακία η INPROP


Το LIFE Green Your Move (LIFEGYM) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο βασικός στόχος του LIFE Green Υour Move είναι η ανάπτυξη ενός πλοηγού μετακίνησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ο οποίος θα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Θα παρέχει πληροφορίες σχετικές με τα δρομολόγια και για τον τρόπο έκδοσης των εισιτηρίων. Παράλληλα, θα λαμβάνει υπόψη όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, μετρό, τραμ, τρόλεϊ και τρένα) και θα εμφανίζει στο χρήστη εναλλακτικές διαδρομές που θα συνδυάζουν ένα ή περισσότερα μέσα μεταφοράς, εάν είναι απαραίτητο.

Οι διαδρομές θα είναι οι περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς για κάθε διαφορετικό σενάριο θα υπολογίζονται με αλγορίθμους οι αντίστοιχες εκπομπές αερίων. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς εισάγει πρότυπες μεθόδους βελτιστοποίησης διαδρομών. Οι μαθηματικοί αλγόριθμοι αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση των μέσων μεταφοράς, ενώ επιτρέπουν στο χρήστη να συνδυάζει διαφορετικά μέσα μαζικής μεταφοράς, ακολουθώντας τον πιο γρήγορο και φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο μετακίνησής του.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το LIFE Green Your Move χαρτογραφεί αρχικά όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς, τα δρομολόγια, τις στάσεις, αλλά και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία, για τις 16 μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

-        Αθήνα,
-        Θεσσαλονίκη,
-        Αλεξανδρούπολη,
-        Χαλκίδα,
-        Φλώρινα,
-        Ιωάννινα,
-        Κατερίνη,
-        Κομοτηνή,
-        Λαμία
-         Λάρισα,
-        Πάτρα
-         Σέρρες,
-        Θήβα,
-        Τρίκαλα,
-        Βόλο,
-        Ξάνθη,
-        Ρόδο

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας δίνοντας παράλληλα βάση και στην νησιωτική περιοχή.

To LIFE Green Your Move φαίνεται να δίνει λύσεις στο πρόβλημα έλλειψης ψηφιακών δεδομένων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα δεδομένα του τομέα των μετακινήσεων και μεταφορών. Τα γεωχωρικά δεδομένα που έχουν αναπτυχθεί και θα αναπτυχθούν για την επικράτεια της χώρας θα συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των δικτύων μέσων μαζικής μετακίνησης και θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία INSPIRE και το πρωτόκολλο GTFS.

Ο πλοηγός μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει ξεκινήσει να είναι διαθέσιμος από υπολογιστή, κινητά και ταμπλέτα από το Ιούλιο 2018, στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ, ενώ οι μαθηματικοί αλγόριθμοι και τα μοντέλα υπολογισμού των εκπομπών θα ενσωματωθούν στους προσεχείς μήνες σε παρόμοια συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην Τσεχία, τη Σλοβακία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.



Μεσοπρόθεσμα, αναμένεται όχι μόνο η επέκταση της λειτουργίας του πλοηγού σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, αλλά και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πλοηγού μετακίνησης σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς που σέβεται το περιβάλλον.

Σε λίγες μέρες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στις 19 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί ο πλοηγός στο επιβατικό κοινό του Βόλου.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, Έντυπη Έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.