Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: ‘ΟΧΙ’ στην αποτελεσματική Περιβαλλοντική Προστασία του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Τι ακριβώς συμβαίνει με την αποτελεσματική περιβαλλοντική προστασία του αξιόλογου ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕΛΤΑΑΞΙΟΥ - ΛΟΥΔΙΑ – ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ; Ένα σημαντικό ‘Κοινό’, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, με λύπη διαβάζουμε ότι φαίνεται να αφήνει αδιάφορο τον αρμόδιο τοπικό όργανο της Διοίκησης, που δεν είναι άλλο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με σχετικό άρθρο από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον Γιώργο Λάλιο.


Και φυσικά σαν ‘δικαιολογία’ παρουσιάζεται για μία ακόμα φορά το στερεότυπο της ‘ανάπτυξης’ σε μία περιοχή που παραμένει για χρόνια στον πάτο της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Και σίγουρα θα παραμένει, όσο ακολουθούνται παρωχημένα και αναποτελεσματικά μοντέλα.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι λένε οι δύο πλευρές, σύμφωνα πάντα με την πηγή:


Ξεκινάμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:  

Αρνητικά γνωμοδότησε, την περασμένη Δευτέρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για το νέο πλαίσιο προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Υποστηρίζοντας ότι τοπικοί Φορείς εκτιμούν ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θα οδηγήσει στην οικονομική «απερήμωση» της περιοχής,

Την απόφαση πήραν κατά πλειοψηφία, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Μία από τις βασικότερες αντιρρήσεις της Περιφέρειας είναι η ένταξη στα όρια του Εθνικού Πάρκου μιας μεγάλης καλλιεργούμενης ζώνης, η οποία στο προηγούμενο πλαίσιο είχε χαρακτηριστεί «Περιφερειακή» Ζώνη.

«Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους ιδιοκτήτες γης, που θα πρέπει, ακόμα και για να αλλάξουν καλλιέργεια, να λάβουν έγκριση από τον Φορέα Διαχείρισης», υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. «Το προτεινόμενο πλαίσιο, επίσης, θέτει περιορισμούς στο μέγεθος των εγκαταστάσεων που υποστηρίζουν τον Πρωτογενή Τομέα, όπως σιλό και αποθήκες, και δεν προβλέπει αντίστοιχες εγκαταστάσεις για τους οστρακοκαλλιεργητές.

Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, το σχέδιο ζητεί την απομάκρυνση 14 πρόχειρων Σταβλικών Εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην Πλημμυρική Ζώνη εδώ και 70 χρόνια για τη φύλαξη το βράδυ των ζώων που βόσκουν ελεύθερα.

Τέλος, εκτιμά ότι «το σχέδιο ζητεί να επανεξεταστούν οι άδειες των Επιχειρήσεων που έχουν εγκατασταθεί νόμιμα στα όρια της Εθνικής οδού, ενώ αφαιρείται η πρόβλεψη του παλαιότερου πλαισίου για τη δημιουργία μιας Βιοτεχνικής Ζώνης Χαμηλής Όχλησης».

Διαφωνεί ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου, με τον Πρόεδρό του να αξιολογεί ότι στην πραγματικότητα, πίσω από τις πιέσεις που ασκούνται, βρίσκονται σημαντικά οικονομικά συμφέροντα.

Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου είναι ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ο οποίος απορρίπτει τα επιχειρήματα της Περιφέρειας. «Το νέο πλαίσιο δεν εμποδίζει τη γεωργική δραστηριότητα ούτε την καθετοποίησή της», υποστηρίζει. «Μετά 40 χρόνια ως καθηγητής και 12 χρόνια ως Πρόεδρος στον Φορέα, έφθασα στο σημείο να ακούω τοπικούς άρχοντες να ισχυρίζονται ότι φταίει το Εθνικό Πάρκο για την οικονομική κρίση στην περιοχή. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες αγόρασαν φθηνά σε περιοχές όπου υπήρχαν απαγορεύσεις και τώρα πιέζουν για να χτίσουν. Αν το προτεινόμενο πλαίσιο αποσυρθεί, όπως ζητεί η Περιφέρεια, θα χρειαστούν άλλα 10 χρόνια για να φθάσουμε σε νέο».

Μαζί του συμφωνούν και εννέα (9) Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, οι οποίες από τις αρχές Αυγούστου, ζήτησαν να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στη θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος. «Ζητήσαμε, όμως, να συμπεριληφθούν και τα τμήματα που κακώς, χωρίς τεκμηρίωση, αποκλείστηκαν παλαιότερα από τα όρια του Εθνικού Πάρκου στον Γαλλικό ποταμό και στον Κορινό Πιερίας», λέει η Χριστίνα Κονταξή, διευθύντρια του Δικτύου «Μεσόγειος SOS». «Η προστατευόμενη περιοχή είναι η πιο παραγωγική πεδιάδα της χώρας, φτιάχτηκε τεχνητά για αυτό τον σκοπό και δεν προσφέρεται για βιοτεχνική δραστηριότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.