Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018

Περιβαλλοντική καινοτομία: κατασκευάστηκε Αυτοδιαλυόμενο Πλαστικό για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος


Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα πλαστικό που διασπάται στο νερό και δίνει ελπίδες για την συγκράτηση της ολοένα και πιο σοβαρής ρύπανσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος από πλαστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Το νέο σύνθετο υλικό πολυεστέρα μπορεί να αποσυντεθεί στο θαλασσινό νερό σε μια περίοδο από μερικές μέρες έως αρκετές εκατοντάδες ημέρες, αφήνοντας μικρά μόρια που δεν προκαλούν ρύπανση. Η σχετική ανακοίνωση μας έρχεται από το Τεχνικό Ινστιτούτο Φυσικής και Χημείας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.


Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, για πολλά χρόνια οι άνθρωποι επικεντρώνονταν στη λεγόμενη «λευκή ρύπανση» στη στεριά. Στις θάλασσες, η ρύπανση από Πλαστικές Ύλες συγκεντρώνει  την προσοχή όταν γίνονται όλο και περισσότερες αναφορές για ζώα της θάλασσας που πεθαίνουν εξαιτίας τους.

Η δημιουργία του νέου υλικού έγινε πραγματικότα, συνδυάζοντας τις διαδικασίες μη-ενζυμικής υδρόλυσης, διάλυσης νερού και βιοδιάσπασης. Η έρευνα ξεχώρισε πρόσφατα ανάμεσα σε 30 βραβευμένα έργα σε έναν διαγωνισμό καινοτόμων μελλοντικών τεχνολογιών στη Σεντζέν, στην νότια επαρχία της Κίνας Γκουανγκόνγκ. Ο διαγωνισμός ενθάρρυνε νέους Κινέζους επιστήμονες να συλλάβουν πρωτοποριακές τεχνολογίες και να ενεργοποιήσουν την καινοτομία. Η Κίνα έχει δώσει, τα τελευταία χρόνια, μέγιστη προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.