Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Και τώρα τι κάνουμε; Του Στέφανου Σταμέλλου


"Τι κάνουμε; που πάμε;" αναρωτιέται ο φίλος μου ο Νίκος Μυλωνάς από την Κω με τη σκέψη στο καλοκαιρινό τουριστικό αδιέξοδο, που έρχεται. Και λέει ότι η Κως, όπως και τα περισσότερα νησιά, έχοντας οικοδομήσει ένα μονοπαραγωγικό μοντέλο αποκλειστικής εξάρτησης από τον τουρισμό, φέτος κινδυνεύει να υποστεί μια συντριπτική οικονομική και κατά συνέπεια και πρωτίστως κοινωνική καταστροφή.


Και το ερώτημα είναι: Είναι μόνο η Κως; Η οικονομία της χώρας, με το 30% του ΑΕΠ να εξαρτάται από τον τουρισμό, έχει να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, ιδιαίτερα αν η πανδημία διαρκέσει αρκετά στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι ένα τέτοιο «μονοπαραγωγικό» μοντέλο; Πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί - και σε πολλούς τομείς - ότι είναι από τη φύση του επικίνδυνο. Ιδιαίτερα στον τουρισμό, που έτσι κι αλλιώς είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που τον επηρεάζουν. Κάποτε θα συνέβαινε κι αυτό, όποια κι αν ήταν η αιτία!


Όλοι αντιλαμβανόμαστε όμως ότι όλη η χώρα θα βρεθεί στην δίνη της νέας οικονομικής κρίσης, όπως γράφει ο Νίκος, πράγμα που θα επιτείνει τα τοπικά προβλήματα. Όλοι οι τομείς της οικονομίας έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα. Είναι λογικό να στραφούμε στην αναζήτηση λύσεων σε τοπικό και κυβερνητικό επίπεδο. Αντικειμενικά αναδεικνύονται πρωταρχικής σημασίας η λειτουργία του κράτους και των θεσμών του: η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο Δήμος.
Κι εμείς; Ο καθένας από μας και όλοι μαζί πρέπει να αναζητήσουμε τοπικά λύσεις με το μεγάλο απόθεμα της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και του εθελοντισμού. Και του αγώνα! Η εμπειρία μας λέει ότι δεν θα έλθει από μόνη της η ελπίδα και ούτε μέσα από συσκέψεις, υποσχέσεις και μεγαλοστομίες και άλλες αυτονόητες πρακτικές των «αρμοδίων» και ιδιαίτερα των κυβερνώντων. «Όπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε μικρό καλάθι», λέει ο λαός μας.
Από τώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για το «τι να κάνουμε», για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Τοπικής Οικονομίας με κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό στο περιβάλλον, για ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.