Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Βόλος: εκτοξεύτηκε η Ατμοσφαιρική Ρύπανση!


Τιμές Πεκίνου, Σαγκάης και Νέου Δελχί άγγιξαν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο Βόλο. Άρθρο του ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

Σύμφωνα με την πιο γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο WAQI.INFO και με βάση το δείγμα που συνέλεξε Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, το μεσημέρι της 26/3/2020, από τις 14.20 έως τις 15.10 οι τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων ΡΜ 2,5 κυμάνθηκαν από 434 έως 463 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με ασφαλές ημερήσιο όριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα 25. 

Επρόκειτο για τις υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη με τους ρύπους στον Βόλο για το συγκεκριμένο  χρονικό διάστημα  να βρίσκονται 18-19 φορές πάνω από το όριο και να κατατάσσουν τη πόλη ανάμεσα στις πιο μολυσμένες στον κόσμο. Σημειώνεται ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 -διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου- χαρακτηρίζονται ως τα πιο επικίνδυνα για την υγεία.
Επιπλέον, ο Δείκτης Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (AQI) ήταν διαρκώς στο κόκκινο (300+), κάτι που υποδεικνύει ότι οι συνθήκες ποιότητας του αέρα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για  την υγεία. Και, μάλιστα, σε μια περίοδο που ισχύει περιορισμός στις μετακινήσεις, εξαιτίας του κορονοϊού, όταν έχουν εξαφανιστεί εντελώς πηγές ρύπων όπως τα αυτοκίνητα και τα τζάκια, μέρα μεσημέρι.
«Οι βιομηχανικές μονάδες βέβαια συνεχίζουν προκλητικά ακάθεκτες τις εργασίες τους ακόμα κι όταν απέχουν 150 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ακόμα κι αν έχουμε αποδείξει με πανεπιστημιακές έρευνες ότι η καύση πλαστικών καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το επιρρεπές σε λοιμώξεις και βεβαίως σε πανδημίες» επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. 
«Τα υψηλά επίπεδα (σε επίπεδο συναγερμού) των αιωρούμενων σωματιδίων, και η ύποπτη ανυπαρξία μετρήσεων των υπολοίπων αερίων ρύπων που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία μας υποχρεώνει να προσφύγουμε στο τελευταίο νόμιμο μέσο, τη Δικαιοσύνη, για τη λήψη πρόσθετων έκτακτων μέτρων που θα προστατέψουν τη δημόσια υγεία στην πόλη μας», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.