Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Έβρος: Τα πανέμορφα Φλαμίνγκο έβαψαν ροζ το Δέλτα του ποταμού!

Τα Φλαμίνγκο ή αλλιώς Φοινικόπτερα ήρθαν και φέτος στον Έβρο για να περάσουν το χειμώνα τους και να ομορφύνουν με τα ροζέ χρώματά τους το Δέλτα του ποταμού.

Τα Φλαμίνγκο είναι από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά πουλιά που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο Δέλτα του Έβρου, έχουν νομαδική συμπεριφορά και συχνά τα συναντάμε σε μεγάλα πυκνά κοπάδια.

 


Όπως μας ενημερώνει ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΕΛΤΑ ΈΒΡΟΥ, οι αριθμοί των Φλαμίνγκο έχουν αρχίσει να αυξάνονται κατακόρυφα καθώς συγκεντρώνονται σε μεγάλα κοπάδια αναζητώντας τροφή και αναστατώνοντας την περιοχή με τις κραυγές τους.

Ανάμεσα στα κοπάδια πάντα κρύβονται και εκπλήξεις καθώς σε κάθε κοπάδι αρκετά συχνά βρίσκεται και δακτυλιωμένο πουλί που είτε επισκέπτεται για πρώτη φορά το Δέλτα του Έβρου είτε έρχεται κάθε χρόνο με σκοπό να ξεχειμωνιάσει στον σπάνιας ομορφιάς υγρότοπό μας.

Ας απολαύσουμε όλοι μας αυτά τα υπέροχα πουλιά και να ευχηθούμε να περάσουν τον χειμώνα χωρίς προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι φέτος τον Ιούλιο, ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΦΛΑΜΙΓΚΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα, στη Χαλκιδική όπως ανακοίνωσε ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής.

 

Το στολίδι της Ευρώπης

Το Δέλτα του ποταμού Έβρου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Με συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί.

Αν και τις τελευταίες δεκαετίες ο υγροβιότοπος έχει υποβαθμιστεί, φιλοξενεί ακόμα μια μεγάλη ποικιλία ειδών της πανίδας και σε μεγάλους αριθμούς,

Πολύ σημαντική είναι η αξία του για την ορνιθοπανίδα και ιδιαίτερα για αυτά τα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν και αυτά που τον χρησιμοποιούν σαν μεταναστευτικό σταθμό.

Ιδιαίτερα σημαντική ωστόσο τόσο σε είδη όσο και σε αριθμούς είναι και η παρουσία των αμφίβιων, των ερπετών, των θηλαστικών και των ψαριών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 28 είδη αμφίβιων και ερπετών, περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών καθώς και 46 είδη ψαριών.

 

Πηγή: ZOON.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.