Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Τα Κρινάκια της Θάλασσας. Από την Χρυσούλα Γουρνιεζάκη

Το pangratium maritimium ή απλά το κρινάκι της άμμου ή της θάλασσας, όπως είναι πιο γνωστό, αποτελεί σύμβολο της ομορφιάς και της αγνότητας της φύσης.   Το κρινάκι της θάλασσας έχει επιβιώσει εδώ και αιώνες, μέσα από την καυτή άμμο, σκορπίζοντας ένα απαλό άρωμα με τα ολόλευκά του άνθη του.

 


Η πρώτη ζωγραφική αναπαράσταση του κρίνου έχει βρεθεί σε προϊστορικές τοιχογραφίες της Κρήτης.

Όπως όλοι οι κρίνοι, έτσι και αυτός ήταν ιερό λουλούδι για τους Μινωίτες και μας είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κρήτη, στα παλάτια της Κνωσού. Η πρώτη απεικόνιση του Pancratium Lily βρέθηκε από τον Έβανς, ο οποίος το ανακάλυψε κατά τις ανασκαφές που έκανε στο παλάτι της Κνωσού (1896). Υπάρχει ένας πίνακας του φυτού αυτού στην γνωστή τοιχογραφία με το μπλε πουλί στο παλάτι της Κνωσού, το οποίο θεωρείται ως η πρώτη αναπαράσταση του κρίνου της Θάλασσας.

 


Το αγριολούλουδο με το εντυπωσιακό άνθος και το άρωμά του είναι χαρακτηριστικό της παράκτιας χλωρίδας της Μεσογείου, αλλά και της Μαύρης Θάλασσας, αποτελώντας εμβληματικό φυτό για τα νησιά του Αιγαίου. Καθώς το άνθος του μοιάζει με στέμμα με τα έξι του πέταλα, ονομάζεται και “θαλάσσιος ασφόδελος”.

 


Κείμενο και Φωτογραφίες της Χρυσούλας Γουρνιεζάκη. Οι φωτογραφίες είναι από Κρινάκια της Νότιας Κρήτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.