Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Piscina Mirabilis: Οι φανταστικές Δεξαμενές Νερού στη Νάπολη έγιναν Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Bagua+Bhava ανέλαβε το μεγάλο έργο της μετατροπής των ρωμαϊκών δεξαμενών που οικοδομήθηκαν επί Αυτοκράτορος Αυγούστου τον 1ο μ.Χ. αιώνα σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης που να θυμίζει στον επισκέπτη την ιστορία του χώρου.

 


Μετά από είκοσι αιώνες, η Piscina Mirabilis στη Νάπολη, μία από τις μεγαλύτερες ρωμαϊκές δεξαμενές πόσιμου ύδατος, μετατράπηκε σε μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Bagua+Bhava ανέλαβε το μεγάλο έργο της μετατροπής των ρωμαϊκών δεξαμενών που οικοδομήθηκαν επί Αυτοκράτορος Αυγούστου τον 1ο μ.Χ. αιώνα σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης που να θυμίζει στον επισκέπτη την ιστορία του χώρου μέσα στην οποία θαυμάζει έργα σύγχρονης τέχνης. Οι αρχιτέκτονες χώρισαν το μουσείο σε ζώνες και διαδρομές. Η λευκή ζώνη εστιάζει σε ζωγράφους όπως οι Εουτζένια Βάνι, Φραντσέσκο Κλεμέντε και Σερένα Βεστρούτσι.

Αντιθέτως, στη μαύρη ζώνη, στο επίκεντρο είναι γλυπτά, όπως έργα των σύγχρονων Βίλι Βέργκινερ, Βαλέριο Μπερούτι και Αρκάντζελο Σασολίνο. Το εσωτερικό χωρίζουν τέσσερα «μονοπάτια»: Το μονοπάτι A εστιάζει στα έργα ζωγραφικής, ενώ στο B και C εκτίθενται τα μικρού και μεγάλου μεγέθους γλυπτά. Τέλος, στο μονοπάτι D περιλαμβάνεται το γλυπτό του Λόρις Τσεκίνι το οποίο κρέμεται από το ταβάνι.

Στους επισκέπτες προτείνονται τρεις βασικές διαδρομές: με την είσοδό τους -και κινούμενοι στην κόκκινη διαδρομή- θα βρεθούν στην περιοχή ανάμεσα στους χώρους που φιλοξενούν τα μικρά και μεγάλα γλυπτά. Στη συνέχεια, μπορούν να ακολουθήσουν την πράσινη διαδρομή που εστιάζει κυρίως στα έργα ζωγραφικής, μέχρι να φτάσουν στο μπαρ. Η μεσαία διαδρομή, η μπλε, οδηγεί στο βιβλιοπωλείο για ξεκούραση και χαλάρωση.

Πηγή: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ , ELCULTURE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.