Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Metronome στη Νέα Υόρκη: Γίνεται ‘Κλιματικό Ρολόι’ και μετρά αντίστροφα τον Χρόνο που μας απομένει

Το διάσημο ψηφιακό ρολόι στην καρδιά της Νέας Υόρκης θα μετράει αντίστροφα τον χρόνο που μας έχει απομείνει, μέχρι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι πλέον μη αναστρέψιμες.

 


Για πάνω από 20 χρόνια, το Metronome, που περιλαμβάνει ένα ψηφιακό ρολόι 18 μέτρων στην Union Square στο Μανχάταν, ήταν ένα από τα πιο διάσημα και παράλληλα περίπλοκα δημόσια έργα τέχνης στην Νέα Υόρκη.

Το ψηφιακό ρολόι, κάποτε έλεγε την ώρα με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο, μετρώντας τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα από και μέχρι τα μεσάνυχτα. Πολλοί παρατηρητές που δεν γνώριζαν πώς λειτουργεί, θεωρούσαν ότι μετρά τις εκτάσεις δασών που καταστρέφονται κάθε χρόνο, τον παγκόσμιο πληθυσμό ή κάτι που έχει να κάνει με τον αριθμό «π».

Αυτό το Σάββατο, όμως, το Metronome υιοθέτησε μία νέα οικολογική αποστολή. Τώρα, αντί να μετρά 24ωρους κύκλους, θα μετρά αυτό που δύο καλλιτέχνες, ο Γκαν Γκολαν και ο Άντριου Μπόιντ, παρουσιάζουν ως ένα «κριτικό παράθυρο» για δράση, να σταματήσουμε δηλαδή τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από το να γίνουν μη αναστρέψιμες.

Το Σάββατο, λοιπόν, μηνύματα όπως «Η Γη έχει μία προθεσμία» άρχισαν να εμφανίζονται στην οθόνη. Τότε έκαναν την εμφάνιση τους τα νούμερα – 7:103:15:40:07, που αντιπροσωπεύουν τα χρόνια, τις ημέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα μέχρι την στιγμή που δεν θα μπορούμε να σταματήσουμε τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής.

Οι καλλιτέχνες δήλωσαν ότι οι αριθμοί βασίζονται στους υπολογισμούς του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τα Παγκόσμια Κοινά και την Κλιματική Αλλαγή MERCATOR στο Βερολίνο. «Αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο σημαντικός αριθμός στον κόσμο» δήλωσε ο Μπόιντ. «Και ένα μνημείο τέχνης δείχνει συνήθως τι είναι σημαντικό σε μία κοινωνία».

Για να περιγράψουν το πρότζεκτ, οι δύο καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει μία ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ, που περιλαμβάνει μία επεξήγηση των αριθμών του «Κλιματικού Ρολογιού», μία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και μία βιβλιογραφία από τον ΟΗΕ για τις επιστημονικές θέσεις γύρω από την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: MONOPOLI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.