Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

11η Δεκέμβρη: Διεθνής Ημέρα Βουνού

Διεθνής Ημέρα Βουνού σήμερα, με ένα καλό νέο για το Βουνό των Σκυριανών, αναπόσπαστο μέρος της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού:

Ένας Μαυροπετρίτης μόνος του μπορεί να μην τα κατάφερνε, αλλά πάνω από 1.000 Μαυροπετρίτες φαίνεται ότι θα πετύχουν να σταματήσουν ένα απόλυτα καταστροφικό έργο για τη Σκύρο!

 


Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί νομοτελειακά η απόφαση 1690/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΕΔΩ), που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Το 2017 το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορευόταν η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή #NATURA "Όρος Κόχυλας" στη νότια Σκύρο, βάσει των ερευνητικών αποτελεσμάτων δύο Προγραμμάτων #LIFE.

Η εταιρεία που σχεδιάζει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, με το σκεπτικό ότι η ρύθμιση των δραστηριοτήτων στις περιοχές NATURA 2000 μπορεί να γίνει μετά από την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος –μόνο που η διαδικασία αυτή για τις περισσότερες περιοχές NATURA έχει καθυστερήσει μόλις... 15 χρόνια!

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακολουθώντας την κοινή λογική, ΑΠΕΡΡΙΨΕ την ένσταση, καθώς έκρινε πως η Διοίκηση έχει τη δυνατότητα να εκδίδει ρυθμιστικές αποφάσεις για τις περιοχές NATURA πριν την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, όταν αυτές απαιτούνται για την προστασία πολύ σημαντικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος.

Το πιο σημαντικό σημείο, ωστόσο, της υπόθεσης έγκειται στο ότι το ΣτΕ έκρινε πως η απόφαση του ΥΠΕΝ είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, χάρη στα ερευνητικά δεδομένα στα οποία βασίστηκε:

  • πως η τοπική αποικία του Μαυροπετρίτη έχει παγκόσμια σημασία λόγω του μεγάλου αριθμού πουλιών (η μεγαλύτερη του είδους στον κόσμο!) και  
  • πως η τοπογραφία της περιοχής –η οποία θα αλλοιωθεί δραματικά από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών– παίζει κρίσιμο ρόλο στο πρότυπο πτήσης και τροφοληψίας τους.

 

Το σκεπτικό αυτό πρακτικά αναγνωρίζει χωρίς αμφισβήτηση ότι η διατήρηση της αποικίας του Μαυροπετρίτη στη Σκύρο και η εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών στην περιοχή είναι έννοιες ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ.

 

Φωτογραφία: Απόστολος Καλτσής, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

Από την Elliniki Ornithologiki Etaireia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.