Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Βόλος: η ιστορία του εμβληματικού ‘Καφέ Σαντάν’

To Καφέ Σαντάν το πρόλαβα σχεδόν στο τέλος του γι’ αυτό και είναι αδύνατον να μπορέσω να περιγράψω εγώ την ιστορία του. Ωστόσο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της πόλης του Βόλου και δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί στα άρθρα του SECRET VOLOS. Το βρήκαμε στο PEOPLEOFGREECE.GR.

Το κείμενο που ακολουθεί έχει ληφθεί από το αφιέρωμα που είχε γίνει στο περιοδικό Εν Βόλω και είχε γραφτεί από τον Σπύρο Ποδάρα και οι φωτογραφίες από την ταινία που υπάρχει γι’ αυτό το αξέχαστο σε όλους μας rock bar.

 


Το ξεκίνημα

Το Καφέ Σαντάν εγκαινιάστηκε στις 8 το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου 1981 με το μεράκι και τη σφραγίδα των ιδιοκτητών του Σπύρου Ποδάρα και Χρήστου Τόλου.

Την πρώτη βραδιά ξεκινάνε και τα live του καφέ Σαντάν που γράφουν τη δική τους ιστορία. Το πρώτο μουσικό σχήμα με ροκ μπαλάντες ήταν ο Χρήστος Τόλος (κιθάρα, τραγούδι), ο Σπύρος Ποδάρας (πλήκτρα, τραγούδι) και η Jannie Kieft (ολλανδέζα της διασποράς και «πολίτης του κόσμου» όπως δήλωνε στο μπάσο και το τραγούδι). Στην παρέα προστίθεται για επόμενα τέσσερα χρόνια ο Μιχάλης Πόρναλης (ακουστική κιθάρα, τραγούδι) και ο Σεραφείμ Βούσβουρας (τύμπανα).

Από το Πάσχα του 1982 αρχίζουν οι μετακλήσεις γνωστών μουσικών, τραγουδιστών και συγκροτημάτων αρχής γενομένη με το Γιάννη Γιοκαρίνη, που για ένα μήνα, εκτός από τα ροκ τραγούδια της εποχής παρουσιάζει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά ,που κυκλοφορεί ένα χρόνο αργότερα.

 

Οι καλλιτέχνες

Στο Καφέ Σαντάν φιλοξενήθηκαν, από τη μέρα που εγκαινιάσθηκε, πολυάριθμοι μουσικοί της ροκ, μπλουζ και τζαζ μουσικής σκηνής, Έλληνες και αλλοδαποί, γνωστοί σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο: Χρήστος Τόλος, Σπύρος Ποδάρας, Jannie Kieft, Μιχάλης Πόρναλης, Σεραφείμ Βούσβουρας, Γιάννης Γιοκαρίνης, Εμπροσθοδρομική Κομπανία, Καφέ Σαντάν Μπάντα, Νίκος Παρθένης, Αχιλλέας Μαντζίρης, Παύλος Σιδηρόπουλος, Νικόλας Άσιμος, Βαγγέλης Γερμανός, Περικλής Χαρβάς, Γιώργος Φιλιππίδης, Jazz Quartet κ.α..

 

Το θρυλικό συγκρότημα “ΝΟΡΜΑΛ”

Το Καφέ Σαντάν θα συνδεθεί αναπόσπαστα με το θρυλικό συγκρότημα «ΝΟΡΜΑΛ» (στο οποίο συμμετείχαν οι ιδιοκτήτες του) σε συνεργασία με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σάκη Μπουλά, Βλάση Μπονάτσο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Αφροδίτη Μάνου κ.α.. Οι ΝΟΡΜΑΛ στο Καφέ Σαντάν δημιούργησαν και τραγούδησαν μερικά από τα πιο επιτυχημένα και σημαντικά τραγούδια της ελληνικής ροκ σκηνής της δεκαετίας του 1980 «Κρύψου, Σπαν οι χορδές μου».

Ο τοπικός και αθηναϊκός τύπος επανειλημμένα έχουν ασχοληθεί με το Καφέ Σαντάν και η κρατική τηλεόραση, με σκηνοθέτη τον Τάσο Ψαρά, έχει κάνει σχετικό αφιέρωμα. Η αισθητική του χώρου είναι ιδιαίτερη με βιτρό στην οροφή του διαδρόμου και πίνακες. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με την έμπνευση του ζωγράφου-σκηνογράφου Δρόσου Καραμαργή: πατίνα, ζωγραφική art – nouveau σε όλους τους τοίχους, μεγάλη μπάρα, καταπληκτικοί πάγιοι θεατρικοί προβολείς και μοναδική σφαίρα κάβα.

 

“Old Town”

Δεκεμβρης ’95. Ένα μεγάλος σταθμός του Καφέ Σαντάν της νύχτας του Βόλου «Old Town» ΤΑ «παιδιά» του Καφέ Σαντάν και δυο ακόμα Βολιώτες συνεργάτες ανοίγουν το πιο μεγάλο και φημισμένο Rock club live της πόλης και της επικράτειας.

Γνωστοί καλλιτέχνες, αλλά και βολιώτικα ερασιτεχνικά συγκροτήματα και φυσικά κάθε Τετάρτη οι «Νόρμαλ» έπαιξαν στη «σκηνή» του Old Town.

Το Καφέ Σαντάν στο Βόλο, στο μονοόροφο κτίριο, στη συμβολή των οδών Κονταράτου και Ογλ, (πρώην Ορφέως) κατεδαφίστηκε το 2009 και κάπως έτσι γκρεμίστηκαν και οι αναμνήσεις.

Ωστόσο στα χρόνια που πέρασαν το café Santan άλλαξε πολλά «σπίτια» και ακόμα και σήμερα λειτουργεί στο Βόλο και συνεχίζει να προσφέρει στους λάτρεις της ροκ ένα στέκι για καλή μουσική.

Προσθέτω και το βίντεο με την ταινία αφιερωμένη στο Καφέ Σαντάν με τίτλο 10000 Νύχτες. Βασικοί συντελεστές Σενάριο -Σκηνοθεσία : Κώστας Ανέστης Παραγωγή : Γιώργος Λάγδαρης

 


Περισσότερες φωτογραφίες στην πηγή: PEOPLEOFGREECE.GR . Με πληροφορίες από το Περιοδικό Εν Βόλω και το SECRET VOLOS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.