Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: 12+1 λόγοι που δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί. Του Δημήτρη Καλτσώνη

12+1 λόγοι που δεν πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για Πανεπιστημιακή Αστυνομία.  Ένα κείμενο του Καθηγητή Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Καλτσώνη.

 


Γιατί δεν πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία:

Είναι απαράδεκτο εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση να νομοθετεί για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η εγκληματικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα κάτω από τα αντίστοιχα ξένων χωρών.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η εγκληματικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς χώρους.

Η εμπειρία και οι επιστημονικές μελέτες των ξένων πανεπιστημίων που έχουν ειδική αστυνομία δείχνει ότι καθόλου δεν έχει μειωθεί η εγκληματικότητα (πχ. βιασμοί, σεξουαλικές επιθέσεις κλπ).

 

Η εισαγωγή της αστυνομίας ως παράγοντα διαχείρισης της πανεπιστημιακής ζωής σημαίνει την αντισυνταγματική, πραξικοπηματική αναίρεση της Πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση επικαλείται το παράδειγμα του Κέμπριτζ. Ας το ακολουθήσει στη χρηματοδότηση και στις υποδομές – όχι στην αστυνόμευση.

Σε περίπτωση διάπραξης εγκλήματος η αστυνομία είχε (ακόμη και όταν ίσχυε ο νόμος για το άσυλο) τη δυνατότητα παρέμβασης.

Η παρουσία αστυνομίας στα ΑΕΙ θα δημιουργήσει από μόνη της εντάσεις και αντιπαραθέσεις με κίνδυνο τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Η παρουσία αστυνομίας στα ΑΕΙ θα χρησιμοποιηθεί για την περιστολή των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων της συνάθροισης, της διαμαρτυρίας ακόμη και της ελευθερίας του λόγου, εγκαινιάζοντας πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Οι 1000 (ή και παραπάνω) προσλήψεις αστυνομικών στις οποίες θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση, θα αποτελέσουν ένα πελατειακό, ρουσφετολογικό μηχανισμό αφού θα γίνουν με έκτακτες διαδικασίες.

Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από κονδύλια για καθηγητές, υποδομές, διοικητικό προσωπικό, όχι για αστυνόμους.

Οι αστυνομικοί αυτοί δεν θα έχουν ούτε τη στοιχειώδη μόρφωση και εκπαίδευση που έχουν οι συνάδελφοί τους απόφοιτοι των οικείων σχολών, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό.

Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Μας αφορά όλους.

Πηγή: ALFAVITA.GR - Δημήτρης Καλτσώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.