Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Μανώλης Γλέζος - Τοποθετήθηκε η επιγραφή με το όνομά του στο Λύκειο Νάξου

Το πρωί της Παρασκευής τοποθετήθηκε η επιγραφή με το όνομα του αγωνιστή της Αριστεράς στο Γενικό Λύκειο Νάξου.

 


Την κεντρική είσοδο του Γενικού Λυκείου Νάξου κοσμεί από σήμερα το όνομα «Μανώλης Γλέζος». Σύμφωνα με το NAXOSPRESS.GR την Παρασκευή το πρωί συνεργείο τοποθέτησε την επιγραφή με το όνομα του αγωνιστή της Αριστεράς στο Γενικό Λύκειο Νάξου.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα η μετονομασία του σχολείου πέρασε από 40 κύματα.

Αρχικά το Δημοτικό́ Συμβούλιο του νησιού είχε απορρίψει με ισχνή́ πλειοψηφία την πρόταση μετονομασίας καθώς, «με την προσωνυμία αυτή́, θα χρωματιστεί́ (σ.σ. πολιτικά) το σχολείο». Το θέμα ήρθε για συζήτηση κατόπιν αιτήματος και εισήγησης του Σχολικού Συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Νάξου που είχε αποφασίσει, σχεδόν ομόφωνα, να προστεθεί στον τίτλο του σχολείου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος».

Μάλιστα ο διευθυντής του Λυκείου Μ. Χατζηπέτρος είχε  απευθύνει σχετική ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας οδήγησε στην αλλαγή στάσης με αποτέλεσμα τη διακομματική πρωτοβουλία στη Βουλή για τη μετονομασία.

Δέκα βουλευτές από τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, και ΜέΡΑ25), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκανε δεκτό το αίτημα να προστεθεί το όνομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην επωνυμία του σχολείου.

Μάλιστα, τότε, η υπουργός Παιδείας, Ν.Κεραμέως είχε δηλώσει ότι «σχετικά με το αίτημα να προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στην επωνυμία του Γενικού Λυκείου Νάξου, η απόφασή μας με τη Σοφία Ζαχαράκη είναι να προχωρήσει η μετονομασία. Ο Μανώλης Γλέζος σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με την τόλμη των έργων και την παρρησία των λόγων του και κέρδισε ευρεία αναγνώριση».

Σημειώνεται ότι μετά τη διακομματική πρωτοβουλία, δύο βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει και εκείνοι ερώτηση ξεχωριστά προς την αρμόδια υπουργό για το σχετικό θέμα. Ωστόσο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου, είχε καταψηφίσει τη μετωνυμία του ΓΕΛ σε «Μανώλης Γλέζος», αντιπροτείνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο να μετονομαστεί σε «Μιχάλης Μπαρδάνης», λέγοντας πως ο Μανώλης Γλέζος δεν ήταν σε όλη του τη ζωή κομμουνιστής.

 

Φωτογραφία: NAXOSPRESS.GR

Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.