Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Έκθεση: Ένδυμα Ψυχής - Η Φωτογραφία συναντά το Κέντημα στην Καλαμάτα

Έναν χρόνο πριν την επίσημη παρουσίασή της στην Παλαιά Βουλή, ένα δείγμα 30 έργων από την έκθεση των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev παρουσιάζεται από τις 7 Αυγούστου και για ένα μήνα στην πόλη της Καλαμάτας, την πρώτη ελεύθερη πόλη της νεότερης Ελλάδας, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

 


Οι πλέον αντιπροσωπευτικές ενδυμασίες της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου επανέρχονται στο προσκήνιο, αποτυπωμένες για πρώτη φορά εικαστικά, μέσα από τη συνεργασία του καταξιωμένου φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Anatoli Georgiev. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο οδήγησε στην έκθεση με τίτλο «Ένδυμα ψυχής», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος για τη 200ετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Ξεπερνώντας τις πολλαπλές αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος, ο Βαγγέλης Κύρης και ο Anatoli Georgiev συνεργάστηκαν στενά με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για περισσότερο από δύο χρόνια.

 

Ιστορικές ενδυμασίες

Φορεσιές ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας, που καταγράφουν την ταυτότητα της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς από τον 18ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, βγήκαν για πρώτη φορά στο φως μετά από δεκαετίες. Τα σπάνια εκθέματα του μουσείου, το οποίο, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί ενδυμασίες ιστορικών προσώπων και αγωνιστών όπως οι Δημήτριος Γουδής, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Βάσσος Μαυροβουνιώτης, Δημήτριος Μαυρομιχάλης, πολιτικών όπως ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο βασιλιάς Όθωνας και κυριών της εποχής, όπως οι Κυριακούλα Κριεζή, Κονδύλω Μιαούλη, κυρα-Φροσύνη, Φωτεινή Γενναίου Κολοκοτρώνη, Φωτεινή Μαυρομιχάλη, Ρόζα Μπότσαρη, βρήκαν για λίγο νέα ζωή. Οι ιστορικής αξίας ενδυμασίες φορέθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες. Και ζωντάνεψαν ξανά, για να αποτυπωθούν από τον φακό του Βαγγέλη Κύρη. Στη συνέχεια οι λήψεις εκτυπώθηκαν σε ύφασμα, και με τη νέα τους μορφή αποτέλεσαν τη βάση για τα εξαιρετικά κεντήματα του Anatoli Georgiev.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών, πήρε τον τίτλο «Ένδυμα ψυχής». Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό όγκο δουλειάς, που αφορά 128 έργα συνολικά, που λειτουργεί ως φόρος τιμής στο ελληνικό ένδυμα. Μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο και την πολυμορφία της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς.

 

Έναν χρόνο πριν την Αθήνα

Η παρουσίαση του συνόλου των έργων θα κάνει πρεμιέρα το 2022 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής της Αθήνας. Ένα χρόνο πριν την επίσημη παρουσίασή τους στην Αθήνα, ένα δείγμα 30 έργων θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα, στο Μέγαρο Χορού της πόλης, χάρη στην υποστήριξη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ.

Για την παρουσίαση της έκθεσης στην Καλαμάτα επιστρατεύθηκαν δύο ακόμα σημαντικοί καλλιτέχνες, προσδίδοντας στο εγχείρημα μια νέα δραματουργία και δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης βιωματικής ξενάγησης. Τα έργα των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev αναδεικνύονται φωτιστικά από τη σπουδαία σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ, ενώ ντύνονται μουσικά με το πρωτότυπο ηχοτοπίο του εικαστικού ήχου Δημήτρη Μπάκα, στο οποίο αποκρυπτογραφούνται ήχοι κεντήματος και λήψεων από φωτογραφικές μηχανές, αναμεμειγμένοι με τη μουσική μας παράδοση.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Βαγγέλης Κύρης – Anatoli Georgiev, «Ένδυμα Ψυχής»
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Αρτέμιδος 24

Εγκαίνια: Σάββατο 7 Αυγούστου 2021, 21.00
Διάρκεια: 7 Αυγούστου έως 11 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: 10.00-22.00
Είσοδος ελεύθερη

Φωτογραφία: Βαγγέλης Κύρης
Κέντημα: Anatoli Georgiev
Σχεδιασμός Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ
Ηχοτοπίο: Δημήτρης Μπάκας
Επιμέλεια Έκθεσης: Έρικα Βασιλείου

Περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ

 

Φωτογραφία: Φορεσιά Κέρκυρας, 19ος αιώνας / Nefeli Bouhayar

Πηγή: MONOPOLI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.