Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

19 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα της Φωτογραφίας

Φωτογράφισε τον κόσμο όπως είναι. Τίποτα δεν είναι πιο ενδιαφέρον από την πραγματικότητα.

(Mary Ellen Mark)

 


Παγκόσμια Ημέρα φωτογραφίας, σήμερα!

 

Από το σχετικό άρθρο, από το PHOTOLOGIO, μπορούμε να μάθουμε όλο το χρονικό της φωτογραφίας ανά τους αιώνες:

 

Φωτογραφία … Μια λέξη σύνθετη από το ΦΩΤΟ και το ΓΡΑΦΩ!
Μια λέξη με ένα βαθύτερο νόημα ..γιατί μέσα της κρύβει στιγμές ευτυχίας, πόνου ή δυστυχίας, συναισθήματα, ταξίδια, φαντασία, αγάπη και φυσικά Τέχνη!!

Μια πολύ σημαντική ημέρα είναι η σημερινή για όλον τον κόσμο, καθώς σήμερα, 19 Αυγούστου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας!

Έχοντας ως αφορμή την ξεχωριστή αυτή ημέρα, επιλέξαμε ένα αφιέρωμα που εξιστορεί την ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της φωτογραφίας, από τα αρχαιοελληνικά χρόνια μέχρι και σήμερα αλλά και την ιστορία της πρώτης φωτογραφίας που τραβήχθηκε ποτέ!

 

Τι είναι φωτογραφία

Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε στην τέχνη και επιστήμη της δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών (φωτογραφικές μηχανές). Ετυμολογικά, η λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις -φως και -γραφή.

Υπάρχουν φωτογραφίες που είναι πραγματικά έργα τέχνης, άλλες που είναι ιστορικές μαρτυρίες, φωτογραφίες που μπορούν να μεταβάλουν την διάθεση και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου σε λίγα μόνο λεπτά και φωτογραφίες που έριξαν κυβερνήσεις.

Συνεπώς, η αποτύπωση της εικόνας σε χαρτί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και μια τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη. Είναι μια νέα μορφή τέχνης.

 

Φωτογραφία: Η πρώτη φωτογραφία / Νικηφόρος Νιέπς

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο PHOTOLOGIO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.