Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

ΚΑΥΣΩΝΑΣ: Πώς θα προστατεύσουμε τον σκύλο ή τη γάτα από τη θερμοπληξία

Ο σκύλος και η γάτα μας κινδυνεύουν από θερμοπληξία και χρειάζονται προστασία από τον καύσωνα. Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* εξηγεί όσα πρέπει να προσέχουμε τις ζεστές  μέρες, ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και ποιες είναι οι απαιτούμενες πρώτες βοήθειες.

 


Τις μέρες με καύσωνα δεν υποφέρουμε μόνο εμείς, αλλά και τα ζώα μας: Σκύλοι και γάτες δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους κατά τη διάρκεια μιας πάρα πολύ ζεστής μέρας, με τον κίνδυνο της θερμοπληξίας να παραμονεύει.

 

Θερμοπληξία στον σκύλο

 

Μέσα από ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, το κτηνιατρείο  του Γιώργου Παλαιολόγου και της Μαρίας Πέρρου στη Μυτιλήνη εξήγησε αναλυτικά πώς προκαλείται η θερμοπληξία στους σκύλους, ποια είναι τα συμπτώματα αλλά και πώς ακριβώς μπορούμε να παρέχουμε σε έναν σκύλο τις πρώτες βοήθειες.

 

Τα συμπτώματα

Η θερμοπληξία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για τον σκύλο. Πρόκειται για την κλινική εκδήλωση της υπερθερμίας που προκαλείται από την παραμονή του ζώου σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο ο οργανισμός του μπορεί να ανταπεξέλθει, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε: ανεπάρκεια οργάνων, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλική βλάβη, αιμορραγία, τύφλωση ακόμα και στο θάνατο.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος του σκύλου είναι 38-39.2˚C, και μια θερμοκρασία άνω των 41˚C απαιτεί άμεση κτηνιατρική παρέμβαση. Στα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνονται:

  • η ταχύπνοια με ανοιχτό το στόμα – “panting”
  • ο έντονος ερυθρός χρωματισμός της γλώσσας
  • ο κόκκινος ή ωχρός στοματικός βλεννογόνος
  • το παχύρρευστο, κολλώδες σάλιο
  • κατάπτωση, αδυναμία, ναυτία,
  • έμετος (ο οποίος κάποιες φορές μπορεί να περιέχει αίμα)
  • διάρροια
  • καταπληξία και κώμα

Σκύλοι με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, παχύσαρκοι καθώς και ηλικιωμένοι σκύλοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο με τις καθημερινές δραστηριότητες να μπορούν να αποβούν επιβλαβείς όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη.

Οι βραχυκεφαλικές φυλές όπως τα Bulldog, τα Pug κ.ά. αποβάλλουν ακόμα πιο δύσκολα τη θερμότητα μέσω του “panting”, ενώ κάποιες φυλές εμφανίζουν μειωμένη ανθεκτικότητα στη θερμότητα, όπως τα English και French bulldog, τα Boxers, τα Saint Bernards, και τα Shih tzu.

 

Συμβουλές για να αποφύγουμε τη θερμοπληξία στον σκύλο

Εύκολοι τρόποι για να προστατέψουμε το σκύλο μας από την θερμοπληξία είναι:

  • Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας μέσα σε σταθμευμένο όχημα. Ακόμα και αν έχετε παρκάρει σε σκιά ή έχετε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο δεν αρκεί για να προστατευτεί ο σκύλος σας από την αύξηση της θερμοκρασίας και την επακόλουθη θερμοπληξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο! Εάν αντιληφθείτε ότι κάποιος άλλος έχει αφήσει τον σκύλο του κλειδωμένο στο αυτοκίνητο, καλέστε την αστυνομία.
  • Παρατηρείστε εάν ο σκύλος σας εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εάν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος σας έχει πάθει θερμοπληξία καλέστε τον κτηνίατρό σας και εν τω μεταξύ ρίξτε άφθονο δροσερό ή χλιαρό (και όχι παγωμένο) νερό στο σώμα του σκύλου σας.
  • Παρέχετέ του σκιά και άφθονο νερό. Εάν ο σκύλος σας ζει σε εξωτερικό χώρο βεβαιωθείτε ότι έχει επαρκή σκιά. Ακόμη, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει πρόσβαση σε δροσερό και καθαρό νερό για να αποτρέψετε την αφυδάτωση.
  • Μικρής διάρκειας περίπατοι. Αποφύγετε τις μεγάλες βόλτες και τα εκτεταμένα παιχνίδια. Προτίμησε τις βόλτες νωρίς το πρωί ή μετά τις 9 το βράδυ και αποφύγετε τις βόλτες τις ώρες που έχει την πιο έντονη ζέστη, δηλαδή 11 με 3 το μεσημέρι.
  • Μην αφήνετε τον σκύλο σας να περπατάει στην άσφαλτο (ιδιαίτερα εάν αυτή έχει μαύρο χρώμα). Όπως είναι γνωστό και εύκολα αντιληπτό, η άσφαλτος εγκλωβίζει μεγάλα ποσά θερμότητας τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση εγκαυμάτων στα πελματικά φύματα («πατούσες») του σκύλου σας. Όταν βγάζετε το σκύλο σας βόλτα προτιμήστε τις «φυσικές» επιφάνειες όπως είναι το γρασίδι και το ξύλο.
  • Κατάλληλο κούρεμα. Συζητήστε με έναν groomer ποιο είναι το κατάλληλο (μικρότερο δυνατό) μήκος του τριχώματος της φυλής του σκύλου σας. Προσοχή: το πολύ κοντό τρίχωμα δεν είναι ωφέλιμο για όλες τις φυλές. Ορισμένες φυλές, όπως τα Huskies, διαθέτουν τρίχωμα το οποίο τα προστατεύει από τον ήλιο οπότε το υπερβολικό κούρεμα του τριχώματός τους θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

 

Θερμοπληξία στη Γάτα

 

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας στη γάτα είναι λίγο πολύ κοινά με αυτά του σκύλου. Το ζώο λαχανιάζει και αναπνέει πολύ γρήγορα. Η γλώσσα του μπορεί γίνει να γίνει πολύ κόκκινη ενώ τα ούλα πιο ανοιχτόχρωμα. Επίσης, η γάτα παρουσιάσει νωθρότητα και αδυναμία, μπορεί να κάνει εμετό (ακόμα και με αίμα), να έχει διάρροιες, σιελόρροια και σάλια που κολλάνε. Αν η θερμοπληξία δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο. Επίσης, οι ανοιχτόχρωμες γάτες είναι ευάλωτες σε ηλιακά εγκαύματα και μάλιστα πολλές λευκές γάτες συχνά υποφέρουν από δερματικούς καρκίνους.

 

Οι πρώτες βοήθειες

Αν δείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θερμομετρήστε τη γάτα σας. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος μιας γάτας ανέρχεται μεταξύ 38 και 39 βαθμών Κελσίου. Μια θερμοκρασία άνω των 40 είναι επικίνδυνη και θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα κτηνιατρική συμβουλή.  Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να τη δροσίσουμε, μεταφέροντάς τη σε ένα δροσερό μέρος, παρέχοντάς της νερό (προσοχή: όχι παγωμένο!) και βρέχοντας επίσης το σώμα αλλά και το κεφάλι της. Μιλήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

 

Πώς μπορείς να δροσίσεις τη γάτα σου, βοηθώντας τη να αποφύγει τη θερμοπληξία τις ζεστές μέρες

-Σκιά και δροσιά: Φροντίστε ώστε η γάτα να έχει δροσερά σημεία για να ξαπλώσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και βρεγμένες πετσέτες για να το πετύχετε. Επίσης, με μια βρεγμένη πετσέτα μπορούμε να την χαϊδέψουμε, για να την ανακουφίσουμε αν νιώσουμε ότι ζεσταίνεται πολύ. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρέχετε συχνά τις επιφάνειες που κάθεται η γάτα, ώστε να ρίχνετε τη θερμοκρασία τους. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή αφήστε το κλιματιστικό ανοιχτό τις μέρες του καύσωνα, αν είστε εκτός σπιτιού και η γάτα μένει μόνη σε ένα πολύ ζεστό σπίτι. Δεν χρειάζεται να το ρυθμίσετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ούτε στην πολύ δυνατή λειτουργία, μια ήπια αρκεί. Μην ξεχνάτε επίσης να κατεβάζετε τις τέντες και να κλείνετε τα παντζούρια τις ώρες της ηλιοφάνειας, ώστε να διατηρείται το σπίτι πιο δροσερό.

-Σωστή ενυδάτωση: Φροντίστε ώστε η γάτα να έχει πρόσβαση σε φρέσκο δροσερό νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν φροντίζετε αδέσποτες γάτες, παρέχετέ τους δροσερό νερό σε αρκετά σκιερά σημεία. Μπορείτε επίσης να βάλετε παγάκια στα μπολ με το νερό.

-Καθημερινό βούρτσισμα. Απομακρύνοντας τις νεκρές τρίχες (και βεβαίως τους κόμπους αν πρόκειται για μακρύτριχη γάτα) από το τρίχωμά της, τη βοηθάτε να διατηρήσει τη φυσιολογική της θερμοκρασία.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας, μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε κτηνίατρο, διατηρώντας το δροσερό κατά τη μεταφορά (θυμηθείτε το tip με τις βρεγμένες πετσέτες).

 

*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.

 

Πηγή: NOU-POU.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.