Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ο Βόλος - Το 1902, χωρίς το κτίριο «Παπαστράτου»



Βόλος. Με τη σημαντική βιομηχανική παραγωγή του –τότε που υπήρχε ακόμα βιομηχανία στη χώρα μας- και τα ξεχωριστές αναμνήσεις του παρελθόντος, που ίσως δώσουν και το στίγμα, τη δυναμική του μέλλοντος.
Τα βιομηχανικά κτίρια. «Σκελετός» των αναμνήσεων αυτών. Και ανάμεσα σε αυτά, επιβλητικό, κυρίαρχο θα έλεγα, το κτίριο του Παπαστράτου.
Πως θα ήταν η πόλη χωρίς αυτό; Δεν μπορώ να φανταστώ. Κατάφερα όμως να δω πως ήταν η πόλη πριν την ανέγερσή του, το 1926, από τη φωτογραφία που ανήρτησε το VOLOSMAGNISIA.WORDPRESS.COM


Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1902 και ανήκει στον Σ. Στουρνάρα, από το αρχείο του ΔΗ.Κ.Ι. Χωρίς του Παπαστράτου, που δεσπώζει στην πόλη από το 1926 και μετά, η γωνιά αυτή είναι αγνώριστη. Στη θέση αυτή, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΟ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ, υπήρχαν αρχικά οι μύλοι του Μουσουρη.

Στη φωτογραφία φαίνεται το διόροφο αρχοντικό Καρτάλη, λίγο δυτικά, κτίριο που βρίσκουμε και σε ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Δεξιά της φωτογραφίας, το άγνωστο κτίριο με την τεράστια πινακίδα, από την οποία ο φακός διέσωσε μόνο το «ΝΑ…».
Σύμφωνα με τον Νικόλαο Γάτσο, το πρώτο Βιομηχανικό Κατάστημα του Βόλου ήταν ο Ατμόμυλος του Κεφαλλονίτη εμπόρου Αριστείδη Μουσούρη που ιδρύθηκε το 1869. Ο μύλος αυτός είχε κτιστεί στη θέση, όπου αργότερα λειτούργησε το κέντρο «Κύματα». Από απόσπασμα του βιβλίου «Η Βιομηχανία του Βόλου» της Νίτσας Κολιού. «Μιά και τα Κύματα ήταν πιό πίσω, ο ατμόμυλος του Μουσούρη ήταν και αυτός πιό πίσω (όπως δείχνει και ο πίνακας του Χριστόπουλου), ο πιθανός υδατόπυργος θα εξυπηρετούσε και τον μύλο αλλά ίσως και τα ατμόπλοια που έδεναν στο λιμάνι.»
Σκέψεις για αντικείμενο προς διερεύνηση κατά την επόμενη άνοδό μου στο Βόλο …

Τη φωτογραφία και σχετική έμπνευση από το VOLOSMAGNISIA.WORDPRESS.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.