Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πάμε παρέα στο Β-Fest 2016, «Θεμελιώνοντας την Ουτοπία», 27-29 Μαΐου στην Πανεπιστημιούπολη



Μάης – Ιούνης: το δίμηνο των εκδηλώσεων, που περιμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ταράξει λίγο την αδικαιολόγητη ηρεμία των προηγούμενων μηνών, με την ελπίδα ότι θα μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε παραγωγικότερα την απώλεια των προηγούμενων προσδοκιών μας.
Με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, συζητήσεις, συναντήσεις, δρώμενα.
ΠΣΚ και Αθήνα οι περισσότερες, αλλά με χαρακτηριστική χωρική διασπορά: νομική –προς Κολωνάκι μεριά- εψές και προχθές, Ζωγράφου το επόμενο, Ακαδημία Πλάτωνος το μεθεπόμενο. Μας φτιάχνουν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα. Δεν μας μένει παρά να διαλέξουμε την κατάλληλη παρέα και τον ευχερέστερο τρόπο να φτάσουμε εκεί …

Ζωγράφου, επομένως το επόμενο Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο και η Πανεπιστημιούπολη θα φιλοξενήσουν το Διεθνές Φεστιβάλ του Περιοδικού Βαβυλωνία.  27, 28 και 29 Μαΐου.
Δεν βολεύει το μετρό για εκεί. Αλλά φτάνεις εύκολα  με το αυτοκίνητο. Ιδιαίτερα στην περίπτωσή μου, που θα εκκινήσω από Πόρτο Ράφτη μεριά. Άσε που βρίσκεις και εύκολο παρκάρισμα.
Μαθαίνω περισσότερα για το τριήμερο, στο διαδικτυακό τόπο του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ.
Μια προσεκτική ματιά στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και επιβεβαιώνεται η σχετική εισαγωγή του περιοδικού: «Το Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ της Βαβυλωνίας “B-Fest” επιστρέφει με καλεσμένους διεθνούς φήμης ομιλητές και καλλιτέχνες!! Μετά από τις επιτυχημένες του διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια που προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες κοινού, το B-Fest επανέρχεται φέτος με το πολιτικό του πρόγραμμα να περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως το προσφυγικό, τον μετασχηματισμό της Ευρώπης, την άμεση δημοκρατία και τα σύγχρονα απελευθερωτικά κινήματα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.»

Μάλλον θα το επισκεφτώ τις δύο μέρες: την Παρασκευή 27 Μαΐου και την Κυριακή 29 Μαΐου. Τότε, το πρόγραμμα ταιριάζει περισσότερο με τα ενδιαφέροντά μου. Και μου μένει και το Σάββατο, για περισσότερο «τοπικές» εξορμήσεις, αλλά και για το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα. Θάλλασσα, που καθημερινά βλέπω, αλλά δεν προλαβαίνω να προσεγγίσω σε απόσταση ενός μέτρου

Παρασκευή, λοιπόν, 27 του Μάη και το Φεστιβάλ αφιερώνει τη μέρα στο «Σύγχρονο Απελευθερωτικό Πρόταγμα». Ελπίζω να μην αργήσω –κακιά συνήθεια χρόνων, που κόβεται δυσκολότερα από το τσιγάρο- και να είμαι στις 6 το απόγευμα, όταν ξεκινά η κουβέντα για την Οικονομική Κρίση και την Αυτοδιαχείριση, με ομιλητές τον Jerome Roos (ROAR Mag, European Univ. Institute), τον Γιώργο Οικονόμου (διδάκτορα Φιλοσοφίας) και τον Κώστα Χαριτάκη (της ΒΙΟ.ΜΕ.).
Άλλες τρεις ομιλίες στις 7, για το Πρόταγμα της Αυτονομίας στον 21ο αιώνα, με τους David Ames Curtis (Agora International), τον Αλέξανδρο Σχισμένο (συγγραφέα και υπ. διδάκτoρα) και τον
Yavor Tarinski (περιοδικό Βαβυλωνία).
Η πρώτη μέρα ολοκληρώνεται με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα των Κοινών Αγαθών και των Συγχρόνων Κοινωνικών Κινημάτων. Η σχετική κουβέντα ξεκινά στις 8:30 και ομιλητές τους Massimo De Angelis (από το Πανεπιστήμιο Ανατολικού Λονδίνου - UEL), Γιώργο Παπανικολάου (P2P Foundation) και Γρηγόρη Τσιλιμαντό (Αντιεξουσιαστική Κίνηση).
Αν τώρα ολοκληρώσουν μέσα στο χρόνο τους οι παραπάνω συναντήσεις και διατηρώ τις δυνάμεις μου, θα παρακολουθήσω τη προβολή των ταινιών «Projekt A», στις 9:30, και «Νορβηγία», στις 10:30. Το «Projekt A» είναι ντοκιμαντέρ των Marcel Seehuber και Moritz Springer, διάρκειας 85 λεπτών, που γυρίστηκε το 2016 στη Γερμανία, ενώ ο Marcel Seehuber θα βρίσκεται στο χώρο της προβολής, για να ακολουθήσει συζήτηση μαζί του. Η «Νορβηγία» είναι ταινία μυθοπλασίας του Γιάννη Βελσεμέ, διάρκειας 73 λεπτών, γυρισμένη το 2014 στην Ελλάδα.

Την Κυριακή, 29 μήνα Μάη, σκέφτομαι να ξεκινήσω το απόγευμά μου παρακολουθώντας στις 5 την εκδήλωση που αφορά την Κοινωνική Οικολογία, την Αποανάπτυξη και την Κλιματική Αλλαγή, με ομιλητές τους Άγγελο Βαρβαρούση (Research and Degrowth, Αυτόνομο Παν/μιο Βαρκελώνης), Γιάννη Μπίλλα (από την «Κίνηση για την Αποανάπτυξη Τρικαλινών Πολιτών» και βιοκαλλιεργητή), Θοδωρή Καρυώτη (από το TRISE - Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας) και Νίκο Ιωάννου (περιοδικό Βαβυλωνία)
Από τις 7, μάλλον θα παρακολουθήσω δύο ταινίες. Πρώτα τον «Επόμενο Σταθμό: Ουτοπία», το ντοκιμαντέρ του Απόστολου Καρακάση, διάρκειας 91 λεπτών, του 2015, Ελληνο-Γερμανική παραγωγή, την προβολή της  οποίας θα ακολουθήσει συζήτηση με συντελεστές της ταινίας και εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. Αμέσως μετά, κατά τις 8:30, θα ξεκινήσει η προβολή του «Interruption», ταινίας μυθοπλασίας του Γιώργου Ζώη, διάρκειας 109 λεπτών, παραγωγή Ελλάδας  - Γαλλίας- Κροατία. Και μετά την ταινία αυτή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Κάποια από τις δύο μέρες, θα δοθεί και η ευκαιρία να δω την Έκθεση Φωτογραφίας του Θανάση Τσούτσου.

Νομίζω ότι ολοκλήρωσα ένα μεγάλο μέρος του σχεδιασμού μου και αυτό το Σαββατοκύριακο. Αναμένω λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την υλοποίηση …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.