Κυριακή 22 Μαΐου 2016

«Συνομιλία» μέσω ανακοινώσεων πρ. εργαζομένων ΕΝΚΛΩ και ΚΛΩΘΩ για το εγχείρημα επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ



Μια ιδιόρρυθμη συνομιλία παρατηρήσαμε αυτές τις μέρες ανάμεσα στους πρώην εργαζόμενους και νυν απολυμένους της ΕΝΚΛΩ και στο  Σωματείο Εργατών και Εργατριών Κλωστοϋφαντουργίας Ναούσης «Η ΚΛΩΘΩ». 
Ιδιόρρυθμη γιατί κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να αποτελούσε κοινό αντικείμενο διαλόγου και συζήτησης και άμεσης πληροφόρησης και όχι «ενημέρωση μέσω του τύπου».


Ιδιόρρυθμη γιατί δεν επικεντρώνει στο κρίσιμο ζήτημα, πως δηλαδή θα εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία και η βιωσιμότητα οποιασδήποτε λύσης προκριθεί. Τελικά θέλουμε να έχουν σίγουρη απασχόληση και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης οι εργαζόμενοι που χάσανε τη δουλειά τους εξαιτίας λανθασμένων ή/και ύποπτων χειρισμών και επιλογών της προηγούμενης εργοδοσίας; Ή το αίτημά μας είναι η «προνοιακού» τύπου χρηματοδότηση –σε βάθος χρόνου- κάποιων ανέργων;

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε –ολόκληρες και ασχολίαστες- τις δύο ανακοινώσεις. Τα συμπεράσματα δικά σας.


Αρχικά, την πρώτη χρονολογικά ανακοίνωση της ΚΛΩΘΩ, με ημερομηνία 20/5/2016.

Με βάση δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ (13/5/2016) για σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στο επιχειρησιακό σχέδιο για την ΕΝ-ΚΛΩ προκύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:


·         Ποιοι εργαζόμενοι συμφώνησαν να θυσιάσουν δεδουλευμένα και ποιοι πρότειναν να πάρουν τα 14 από τα 17 εργοστάσια του ομίλου όλοι οι άλλοι πιστωτές εκτός απ’ τους εργαζόμενους;
·         Γιατί κρύβουν ότι οι πρώτοι που θα έπαιρναν από τη διαδικασία εκκαθάρισης θα ήταν οι εργαζόμενοι και το ΙΚΑ και έρχονται να το ανατρέψουν για να πάρουν όλοι οι άλλοι πιστωτές τα 14 εργοστάσια; Αυτό δηλαδή που ανέτρεψαν μετά την ΕΝ-ΚΛΩ με παρεμβάσεις τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις πτωχευμένες να προηγείται το δημόσιο και οι τράπεζες, αυτό θέλουν να κάνουν αναδρομικά και για την ΕΝ-ΚΛΩ;
·         Ποιοι εργαζόμενοι και πότε αποφάσισαν, ποιος έστειλε τέτοια πρόταση στην ΑΥΓΗ για την κάλυψη του κόστους από το πρόστιμο;
·         Πότε ΙΚΑ – ΟΑΕΔ συμφώνησαν να είναι επενδυτές;
·         Ποιοι πληρώνουν σήμερα τα δανεικά και αγύριστα του Λαναρά και της ΕΝ-ΚΛΩ;
·         Ποιοι είναι οι παλιοί μέτοχοι της ΕΝ-ΚΛΩ που θα πάρουν το 24%;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Παλιοί μέτοχοι είναι αυτοί που έκλεισαν τα εργοστάσια, άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τους έστειλαν  στην ανεργία. Είναι αυτοί που ξεκοκάλισαν επιδοτήσεις – χρηματοδοτήσεις και θαλασσοδάνεια. Επανέρχονται για να «φάνε» ότι έχει απομείνει από την περιουσία του ομίλου, να ξανακλέψουν τους εργαζόμενους – απολυμένους και να  γλυτώσουν από ποινικές ευθύνες. Αυτοί μαζί με το Λαναρά συνέταξαν το επιχειρησιακό σχέδιο πριν κλείσουν τα εργοστάσια και όχι οι εργαζόμενοι.
Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί δεν πρέπει να περιμένουν από τις τράπεζες πότε θα τους πάρουν και τα σπίτια. Αυτοί μαζί με όλους τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και μαγαζάτορες πλήρωσαν τα χρέη των κάθε λογής Λαναράδων. Σε αυτούς θα φορτώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας για την ΕΝ-ΚΛΩ για τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις. Αυτοί  χρόνια τώρα πληρώνουν τα παραμύθια της ανάπτυξης υπέρ των εργαζομένων στα πλαίσια της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί θα πληρώσουν με νέα φοροληστεία, με το πολυνομοσχέδιο που έχει έρθει για ψήφιση, ακόμα και αν είναι άνεργοι χωρίς κανένα εισόδημα, την ίδια στιγμή που οι βιομήχανοι φοροαπαλάσσονται, τους δίνονται νέα προνόμια και είναι έτοιμοι να καταβροχθίσουν νέες ενισχύσεις και επιδοτήσεις (νέος αναπτυξιακός νόμος).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Αυτοί που κάποτε κατηγορούσαν τις τράπεζες, γιατί δεν έδιναν «τζάμπα» χρήμα στο Λαναρά, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ μαζί με τον Λαφαζάνη και τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές, έρχονται όλοι μαζί με παλιούς μετόχους και ξεκαθαρίζουν στους απολυμένους πως τα χρήματα που τους χρωστά ο όμιλος δεν θα τα πάρουν ποτέ. Ο Μουσουλίδης, τελευταίος πρόεδρος της ΕΝ-ΚΛΩ, που οδήγησε στην πτώχευση τον όμιλο, ανακοίνωσε πέρσι το καλοκαίρι πως Σεπτέμβρη – Οκτώβρη (2015) θα επαναλειτουργήσουν τα 3 από τα 17 εργοστάσια. Σε αυτή την κατεύθυνση και πάλι σήμερα Κυβέρνηση από κοινού με το δήμαρχο Νάουσας και όλους τους βουλευτές του νομού (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) παρουσιάζουν το σχέδιο της εργοδοσίας ως σχέδιο των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το σωματείο της ΚΛΩΘΩ συσπειρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών. Έχει πάρει αταλάντευτα θέση υπέρ των συμφερόντων των απολυμένων – εργαζομένων, για αυτό και είναι εμπόδιο στα σχέδια εξαπάτησης – αποπροσανατολισμού και εγκλωβισμού των απολυμένων στις επιδιώξεις των Λαναράδων, των τραπεζιτών, των κυβερνήσεών τους και των συνδικαλιστών που τους υπηρετούν.


·         Να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ από αποζημιώσεις και δεδουλευμένα
·         Να πληρωθούν τώρα όλοι οι απολυμένοι
·         Να δοθεί μέσω του ΟΑΕΔ 1500 ευρώ έκτακτο βοήθημα, να προστατευτούν οι άνεργοι, απολυμένοι
·         Να μη χαθεί ούτε ευρώ από τις οφειλές σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.
·         Η Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που αφορούν τον όμιλο και την αλληλογραφία με Ευρωπαϊκή Ένωση, τράπεζες, κυβερνήσεις καθώς και τα πρακτικά της ομάδας εργασίας που έχει συστήσει και που αποδεικνύουν τη διαχρονική κοροϊδία εις βάρος των εργαζομένων.

Η περιουσία του ομίλου δεν ανήκει στα παράσιτα που τόσα χρόνια γέμιζαν τα σεντούκια τους, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, παλιούς και νέους μετόχους. Χτίστηκαν από τη δουλειά των εργατών που παράγουν όλο τον πλούτο.
Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους - απολυμένους – συνταξιούχους κλωστοϋφαντουργούς σε ακούραστη, οργανωμένη πάλη να διεκδικήσουν το δίκιο τους, όλο τον κόπο και τον ιδρώτα τους.»


Στη συνέχεια, απάντησαν σχετικά οι πρώην εργαζόμενοι και νυν άνεργοι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ, με το κείμενο που μας έκαναν γνωστό την επόμενη κιόλας μέρα (21/5/2016).
«Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε πλέον τον Πρόεδρο του και την διοίκηση του, κατ’ ευφημισμό, Σωματείου ΚΛΩΘΩ .
Η κριτική , η διαφορετική άποψη , η διαφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους τους εργαζόμενους , γιατί αυτή είναι η δύναμη μέσω της οποίας οικοδομείται η ενότητα σε κοινούς στόχους
Δυστυχώς όμως η Διοίκηση της ΚΛΩΘΩ αντί να στοιχίσει δυνάμεις μαζί με όλους τους εργαζομένους της ΕΝΚΛΩ σε διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας , ώστε να γίνει πράξη για πρώτη φορά η επανεκκίνηση Βιομηχανικών μονάδων με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μέσω του συνεταιρισμού τους , επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ξεπερνώντας και τους πιο ένθερμους οπαδούς των πλειστηριασμών και των εκποιήσεων έναντι πινακίου φακής, των εργοστασιακών μονάδων της ΕΝΚΛΩ.
Με ποιους συμμαχείτε κύριοι;
Με το Βιομηχανικό κατεστημένο της χώρας που ακούει συμμετοχή των εργαζομένων στην ιδιοκτησία των εργοστασίων και βγάζει σπυριά;
Με τους νεοφιλελεύθερους και τις Τράπεζες που απαιτούν την εκποίηση των εγκαταστάσεων σε τρέχουσες τιμές scrap ώστε κάποιοι να γίνουν πλούσιοι και οι εργαζόμενοι να χάσουν τα πάντα?
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που τόσο στα λόγια πολεμάτε, αλλά στην ουσία στηρίζεται μέσω αυτών που την υποκινούν, ( οι γνωστοί-άγνωστοι με τις καταγγελίες τους) ώστε να μην ανοίξουν εργοστάσια όπως η ΕΝΚΛΩ η ΛΑΡΚΟ , τα Ναυπηγεία;
Γνωρίζετε κύριοι της ΚΛΩΘΩ ποια είναι η αγοραία αξία της περιουσίας της ΕΝΚΛΩ σε καθεστώς πτώχευσης;
Επειδή εμείς θεωρούμε ότι μέρος αυτής της περιουσίας μας ανήκει, σας ενημερώνουμε ότι για να εισπράξουμε τα 36 εκ € των απαιτήσεων μας, πρέπει η εταιρία να πουληθεί άνω των 80 εκ € καθότι το ΙΚΑ εισπράττει ισόποσα με τους εργαζόμενους . Ίσως εσείς γνωρίζετε κάποιον Βιομήχανο Έλληνα ή ξένο (μια και από ότι φαίνεται εκφράζετε ίδιες απόψεις) που προτίθεται να δώσει αυτά τα χρήματα.
Αν έχετε τέτοια πληροφόρηση τότε εμείς κάνουμε λάθος.
Γνωρίζετε κύριοι ότι οι μετοχές του Λαναρά όσον αφορά την ΕΝΚΛΩ βρίσκονται στα χέρια των Τραπεζών από το 2009; Σας πειράζει που διεκδικούμε αυτές τις μετοχές προς όφελος των συναδέλφων έναντι των χρημάτων που ποτέ δεν θα εισπράξουμε από την εκποίηση;
Γνωρίζετε επίσης ότι η πρόταση των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ είναι η είσπραξη 9 εκ € από τα 36 και τα υπόλοιπα να μετοχοποιηθούν; Αν το γνωρίζετε τότε επιεικώς ψεύδεστε όταν λέτε ότι οι εργαζόμενοι διαγράφουν απαιτήσεις.
Και επειδή κύριοι είστε και δήθεν υποστηρικτές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ μπορείτε να μας πείτε πως θα εισπράξουν τις απαιτήσεις τους από την εκποίηση σε τιμές scrap των εργοστασίων; Προφανώς κύριοι έχετε δει ότι η πρόταση των εργαζομένων λέει, ότι αφού η εταιρία δεν μπορεί να αποδώσει αυτά τα χρήματα, πρέπει το ΙΚΑ να πάρει όλη την περιουσία της εταιρίας που δεν θα λειτουργήσει. Διαφωνείτε μάλλον και με αυτό γιατί προτιμάτε την εκποίηση , ώστε αυτή περιουσία να πάει τζάμπα σε κάποιος Βιομήχανους που κατά τα άλλα είναι οι ταξικοί σας εχθροί.
Αναφέρεστε και σε κάποιους παλαιούς μετόχους οι οποίοι σύμφωνα με την πρόταση των εργαζομένων θα πρέπει και αυτοί να έχουν την δυνατότητα να ανακτήσουν τις απώλειες τους από την πτώχευση της εταιρίας . Θέλοντας εσκεμμένα να διαστρεβλώσετε την πρόταση μας ταυτίζετε αυτούς τους μετόχους με τον Λαναρά . Κύριοι σας επαναλαμβάνουμε ότι το πακέτο των μετοχών Λαναρά βρίσκεται στις Τράπεζες . Οι παλαιοί μέτοχοι είναι 10.000 Έλληνες πολίτες που έχασαν τις οικονομίες τους τοποθετώντας τις στην εταιρία πριν από το 2000 και φυσικά ούτε μεγαλομέτοχοι είναι ούτε κεφαλαιούχοι εκτός αν εσείς γνωρίζετε και τους μετόχους της ΕΝΚΛΩ έναν προς έναν.
Πρέπει επιτέλους κύριοι διοικούντες την ΚΛΩΘΩ να αντιληφθήτε ότι, μια φορά λάθος είναι αβλεψία , δύο φορές είναι ανοησία , τρείς όμως καταντάει δόλος.
Κάθε φορά που προδιαγράφεται μια ευνοϊκή εξέλιξη για τους εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ η σκυτάλη της συκοφάντησης των προσπαθειών μας περνάει και από τα δικά σας χέρια. Ξεκινούν πάντα οι εκφραστές του Βιομηχανικού κατεστημένου , ακολουθούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και μετά αναλαμβάνουν οι ‘’προστάτες των εργαζομένων’’ όπως εσείς.
Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τα 1500 € που προτείνετε να πάρουμε αλλά προτιμούμε τις θέσεις εργασίας για εμάς και τα παιδιά μας . Βλέπετε έχουμε συνηθίσει να ζούμε χωρίς αυτά τα 1500 € που είναι το δικό σας μηνιάτικο, προσπαθώντας με αλληλεγγύη και ενότητα να πετύχουμε την επαναλειτουργία των εργοστασίων .
Κύριοι της ΚΛΩΘΩ σας αφήνουμε μόνους στον κατήφορο που ακολουθείτε γιατί είναι ο μόνος δρόμος που ξέρετε να περπατάτε καλά . Εμείς προτιμάμε τον ανήφορο που οδηγεί σε βιώσιμες θέσεις εργασίας που θα στηρίζουν την ανάπτυξη των πόλεων μας και σε ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα περιλαμβάνει όλους τους εργαζομένους.
Όταν και άμα διαμορφώσετε προτάσεις που θα αντανακλούν τα συμφέροντα των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ με μεγάλη μας χαρά να τις ακούσουμε. Μέχρι τότε εμείς δεν πρόκειται να ξανά ασχοληθούμε μαζί σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.