Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Στην Αυγή για ΕΝ.ΚΛΩ.: Ε.Ε. και Τράπεζες Eμποδίζουν τους Εργαζόμενους να πάρουν τον Έλεγχο



Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τραπεζών, αλλά και στα συμφέροντα του εγχώριου βιομηχανικού λόμπι προσκρούει η προσπάθεια των εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ. να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους και να γίνουν το τρίτο αυτοοργανωμένο εγχείρημα μετά τη ΒΙΟΜΕ και τους Ρομπέν ...
Εγώ πάλι γιατί αισθάνομαι ότι ζω τη «Μέρα της Μαρμότας»;


Άρθρο στην Εφημερίδα Αυγή, σε ρεπορτάζ Κώστα Παπαντωνίου.


Στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τραπεζών, αλλά και στα συμφέροντα του εγχώριου βιομηχανικού λόμπι προσκρούει η προσπάθεια των εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ. να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους και να γίνουν το τρίτο αυτοοργανωμένο εγχείρημα μετά τη ΒΙΟΜΕ και τους Ρομπέν του Ξύλου που βάζει μπρος τις μηχανές. Η ΕΝ.ΚΛΩ. αποτελούσε τη μεγαλύτερο κλωστοϋφαντουργικό όμιλο στη χώρα με 17 μονάδες και το 2005 είχε 200 εκατομμύρια ευρώ τζίρο. Στην προσπάθεια που γίνεται για να επαναλειτουργήσει, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί και άλλοι εργαζόμενοι είναι μαζί και κατάρτισαν σχέδιο για να μπορέσει η εταιρεία να γίνει βιώσιμη χωρίς να χρειάζεται δανεισμούς ξανά και ξανά.

Η στάση της Ε.Ε.
Την ώρα βέβαια που οι εργαζόμενοι προσπαθούν να βγουν μπροστά και δείχνουν διατεθειμένοι να θυσιάσουν δεδουλευμένα, δεν διαφαίνεται η ίδια πρόθεση για λύση από άλλες πλευρές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ώστε να ανασταλεί ο πλειστηριασμός στην ΕΝ.ΚΛΩ. για έξι μήνες και η εκποίηση του εξοπλισμού της κομμάτι - κομμάτι.
Η ΠΝΠ «ενόχλησε» την Ε.Ε., ωστόσο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας λόγω της κρίσης δίνονταν μόλις στο 10% της πραγματικής τους αξίας. Συνεπώς τα ποσά που εισπράττονται δεν επαρκούν επ' ουδενί για να αποπληρωθούν οφειλές 36 εκατομμυρίων ευρώ στους εργαζόμενους, 190 εκατομμυρίων στις τράπεζες, 40 εκατομμυρίων στο ΙΚΑ, άλλων τόσων στο Ελληνικό Δημόσιο και συνολικά οφειλές 315 εκατομμυρίων, εφόσον συμπεριληφθούν και χρέη προς τρίτους.

Η στάση των τραπεζών
Ούτε όμως οι τράπεζες, που χρειάστηκαν διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις για να σωθούν, δείχνουν να θέλουν να βοηθήσουν. Το 2010 έγινε προσπάθεια αναδιάρθρωσης των χρεών με κοινή συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, τραπεζών και εργαζομένων. Η συμφωνία προέβλεπε χρηματοδότηση από τράπεζες, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού. Οι τράπεζες δεν... πίστεψαν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας μια τέτοια αναδιοργάνωση και δεν χρηματοδότησαν τον σχεδιασμό.
Οι εργαζόμενοι πρότειναν ως εναλλακτική να βρουν οι τράπεζες κάποιο επενδυτή. Μόνο που ούτε αυτό έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Ακόμη όμως κι όταν βρήκαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι fund από το εξωτερικό να πάρει την επιχείρηση το 2011, άφησαν έξι μήνες να περάσουν χωρίς απάντηση για να διαφωνήσουν εν τέλει με το ύψος της προσφοράς. Έτσι το 2012 η εταιρεία πτώχευσε και η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη.

"Αντί να κυνηγάμε χρέος που δεν θα πάρει κανείς, να το κάνουμε κεφάλαιο"
Οι εργαζόμενοι προτείνουν στους πιστωτές, αντί να κυνηγούν οφειλές που δεν θα τους δοθούν ποτέ, το χρέος να γίνει κεφάλαιο. Αντί δηλαδή να εκποιούνται περιουσιακά στοιχεία κοψοχρονιά, να ξεκινήσει η υλοποίηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού πλάνου που έχει καταρτιστεί από τους ίδιους και το οποίο παράλληλα θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας.
Το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει την επαναλειτουργία τριών μονάδων, δύο στην Κομοτηνή και μίας στη Νάουσα, που σε πρώτη φάση θα απασχολούν 350 εργαζόμενους και σε βάθος πενταετίας θα μπορούν να απασχολούν 700. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι θα παράγονται προϊόντα με βάση τις ανάγκες της αγοράς και όχι τυχαία όπως γινόταν στο παρελθόν, για να μπορεί η διοίκηση Λαναρά να εξασφαλίζει δανειοδοτήσεις, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Οι μονάδες θα λειτουργήσουν σε περιοχές όπου το 50% της τοπικής ανεργίας οφείλεται στο κλείσιμο των κλωστηρίων.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στην επιστροφή πρόστιμου 35 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι δύο πράξεις που αθροίζουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ αφορούν δάνειο που είχε πάρει η διοίκηση, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το 2007 και δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει, ενώ το 2009 είχαν διαπιστωθεί παράνομες ρυθμίσεις οφειλών προς το ΙΚΑ. Όμως και εδώ φαίνεται πως υπάρχει λύση.
Οι εργαζόμενοι στην πρότασή τους προτείνουν να παραχωρηθούν τα 14 εργοστάσια από τα 17 έναντι των ζημιών που έχουν υποστεί οι πιστωτές, τα οποία συνολικά μαζί με τον εξοπλισμό τους αξίζουν 150 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι θα καλυφθεί το κόστος του προστίμου, θα πάρουν κάτι οι υπόλοιποι πιστωτές, ενώ ταυτόχρονα προτείνεται να είναι και πλειοψηφούντες μέτοχοι σε ένα νέο μετοχικό σχήμα. Από την πλευρά τους τονίζουν ότι από τα 35 εκατομμύρια ευρώ που τους οφείλονται θα κάνουν τα 27 εκατομμύρια ευρώ κεφάλαιο.

Πράξη κάτι που δεν θα έκανε κανείς άλλος
Στις 30.6 η διάρκεια της ΠΝΠ ολοκληρώνεται. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ανοίξει την ΕΝ.ΚΛΩ. και να κάνει πράξη κάτι που δεν θα έκανε καμία άλλη κυβέρνηση. Στις 12 Απριλίου ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης (υπουργός Αλ. Φλαμπουράρης) η δημιουργία εννεαμελούς ομάδας 7 επιστημονικών συμβούλων 5 συναρμοδίων υπουργείων καθώς και 2 εμπειρογνωμόνων με στόχο την '' αξιολόγηση και την τελική διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου για την επαναλειτουργία εγκαταστάσεων της υπό πτώχευση 'Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας Α.Ε.' ΕΝ.ΚΛΩ. Α.Ε.".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εκτίμηση της ομάδας εργασίας είναι θετική για την πρόταση των εργαζομένων και εκφράζεται η βούληση από όλες τις πλευρές να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να δοθεί λύση. Νομικές δυσκολίες, όπως η εκπρόθεσμη κατάθεση της πρότασης για την αναδιάρθρωση των χρεών, που έγινε το 2015 και όχι το 2014, θεωρείται ότι υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν.
Στον αντίποδα το βιομηχανικό λόμπι δεν βλέπει θετικά την επαναλειτουργία των κλωστηρίων με το επιχείρημα ότι θα βλάψει τον ανταγωνισμό η εκκίνηση εταιρείας όπου έχει συμφέροντα και το κράτος. Τις αντιδράσεις αυτές φαίνεται να διαδέχονται οι «ενοχλήσεις» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία πριν καν γίνει η ΠΝΠ είχε προχωρήσει σε παρατηρήσεις προς την κυβέρνηση βασιζόμενη σε δημοσιεύματα...


ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.