Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Η Αρωματοποιία Γ. Λεζεν & ΣΙΑ (Geo Le Jeune] και τα Μυροπωλεία του Πειραιά



Ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο  αφιέρωμα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βρήκα στο MLP BLO-G-SPOT ,το blog του MLP από το 2009, όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο μπλόκερ.

Ενδεικτική Διαφημιστική Καταχώρηση από τον πειραϊκό Τύπο του 1905
 Εκεί, μαθαίνω ότι «από τα τέλη του 19ου αιώνα και ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, δίχως αμφιβολία η καλή πειραϊκή κοινωνία, ήτοι η μεσαία (αστική) τάξη και οι πλούσιοι βιομήχανοι, εργοστασιάρχες, εφοπλιστές, έμποροι κτλ, τείνουν να ακολουθήσουν ξενόφερτες εκ Δύσης επιταγές τόσο όσον αφορά τις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις όσο και ως προς την κοινωνική συμπεριφορά τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το οποίο καταγράφεται σε φωτογραφίες εποχής με καλοντυμένους κυρίους με κοστούμια και μπαστούνια και κυρίες με μακρυά ενδύματα, πίλους και αλεξήλια (παρασολέιγ) να κατέρχονται εξ αμαξών ή να περπατούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης ή στην παραλία του Φαλήρου, ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται και όσον αφορά την παραγωγή/διάθεση/αγορά αρωμάτων με κύριο πρότυπο βέβαια την κυρίαρχη από τον 19ο αιώνα γαλλική βιομηχανία αρωμάτων.»
Μάθετε περισσότερα για την Εταιρία Αρωματοποιίας "Geo Le Jeune" (Γ. Λεζέν και Σια ελληνιστί) της οποίας η γαλλική επωνυμία δύναται αδόκιμα να αποδοθεί στα ελληνικά ως "Γεώ(ργιος) ο Νέος.
Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό από την εποχή εκείνη, τις διαφημίσεις της, αλλά και συνολικότερα στοιχεία – φωτογραφίες για τα μυροπωλεία του Πειραιά, στο MLP BLO-G-SPOT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.