Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Κατάθλιψη: η «παγκόσμια πρωταθλήτρια» ασθένεια του πλανήτη …



Το είχαμε καταλάβει: αυτή η οικονομική κρίση και παγκόσμια είναι, και βαθιές ρίζες στην κοινωνία έχει, και δεν θα περάσει εύκολα ή γρήγορα και κανένας δεν γνωρίζει πως θα είναι ο κόσμος μετά από αυτήν. Έχουμε καταλάβει ακόμα ότι η κρίση αυτή έχει και τη δική της ασθένεια και αυτή είναι η κατάθλιψη.

Μας το επιβεβαιώνει περίτρανα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που σε έρευνά του ανέδειξε την ασθένεια αυτή «παγκόσμια πρωταθλήτρια» και κύρια αιτία της κακής υγείας και αναπηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερα από 300.000.000 πληγέντες μέχρι τώρα στον πλανήτη. Το έμαθα προχθές, ενώ σέρφαρα στο διαδίκτυο, από  το  DOCTV.GR, σε παρουσίαση της Αθηνάς Λεβέντη.

Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο της ίδιας έρευνας: οι μισοί από τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη δεν λαμβάνουν τις θεραπείες που χρειάζονται για να ζουν μια υγιή και παραγωγική ζωή!
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα ποσοστά κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ των ετών 2005 και 2015. Την ίδια στιγμή, παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη της εξάπλωσης της ασθένειας, εξακολουθεί να υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με την πάθηση, καθώς και έλλειψη υποστήριξης σε πολλές χώρες για όσους πάσχουν από ψυχικές διαταραχές. «Τα νέα στοιχεία είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα για όλες τις χώρες, ώστε να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουν με τον επείγοντα χαρακτήρα που της αξίζει,» λέει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Δρ Μάργκαρετ Τσαν.
Κατά μέσο όρο, μόνο το 3% των προϋπολογισμών για την υγεία πηγαίνει στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, ενώ το ποσοστό πέφτει στο μόλις 1% σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Σε χώρες με υψηλότερα εισοδήματα το ποσοστό είναι περίπου 5%. Κι όμως, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, για κάθε 1 δολάριο που πηγαίνει προς τη φροντίδα της ψυχικής υγείας, το κέρδος έχει απόδοση 4 δολαρίων, λόγω της καλύτερης υγείας και της αυξημένης ικανότητας για εργασία. Η αποτυχία να αντιμετωπιστεί επαρκώς η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες για τις οικογένειες, τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, τονίζει ο ΠΟΥ.
Η κατάθλιψη είναι μια πολύ κοινή ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από: επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνουμε ενώ συνοδεύεται από αδυναμία να πραγματοποιήσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο. Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη συνήθως έχουν πολλά από τα ακόλουθα συμπτώματα: απώλεια ενέργειας, αλλαγές στην όρεξη, κοιμούνται περισσότερο ή λιγότερο, ανησυχία, μειωμένη συγκέντρωση, αναποφασιστικότητα, αισθήματα αναξιότητας, ενοχής ή απελπισίας, σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας. Η κατάθλιψη είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.