Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Η τσιμεντοποίηση απειλεί το σπάνιο οικοσύστημα του Δέλτα Αξιού



Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τρίτη 30 Μαΐου 2017με τίτλο «Η τσιμεντοποίηση απειλεί το σπάνιο οικοσύστημα του Δέλτα Αξιού» και υπότιτλο «H μη έκδοση προεδρικού διατάγματος θέτει σε κίνδυνο την προστασία του πάρκου». Το άρθρο είναι διαθέσιμο στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ‘ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ’.

Φοινικόπτερα στο Δέλτα Αξιού, φωτογραφία Αγοραστός Παπατσάνης

Σε… βιομηχανική ζώνη κινδυνεύει να μετατραπεί μέρος του εθνικού πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, καθώς τα τελευταία χρόνια εκκρεμεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα έβαζε οριστικό τέλος στα σχέδια επιχειρήσεων για οικοδόμηση της περιοχής. Η διοίκηση του φορέα διαχείρισης του πάρκου με τη σπάνια βιοποικιλότητα βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία της απόφασης που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2015 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και με την οποία αναστελλόταν κάθε οικοδομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα η απόφαση απαγόρευε την έκδοση οικοδομικών αδειών και την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έκρινε ότι, εφόσον η πολιτεία δεν προχωρά στην έκδοση προεδρικού διατάγματος, η περιοχή δεν είναι αναγκαίο να παραμείνει προστατευμένη. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει πριν από δύο χρόνια κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες, ζητώντας την απελευθέρωση μέρους της έκτασης του πάρκου, που εκτείνεται σε 340.000 στρέμματα, προκειμένου οι μεν να την αξιοποιήσουν για βοσκή, οι δε για να χτίσουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου Θεμιστοκλή Κουιμτζή, αν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, η περιοχή θα γίνει βορά επίδοξων επιχειρηματιών και κτηνοτρόφων. «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ίσχυε μέχρι τώρα έχει καταπέσει στο ΣτΕ, επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμη το προεδρικό διάταγμα, ενώ το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν πως η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για την προστασία του πάρκου», τόνισε στη «Μ» ο πρόεδρος του φορέα. Ανέφερε ακόμη πως η διοίκηση του φορέα έχει ασκήσει επανειλημμένα πιέσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το θέμα, όπως είπε, έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος. «Τον έχουμε ενημερώσει σχετικά και μας είπε ότι δουλεύει πάνω στο προεδρικό διάταγμα και πως σύντομα θα έρθει για διαβούλευση», υπογράμμισε ο κ. Κουιμτζής.

Άρχισε η οικοδόμηση στο πάρκο
Ωστόσο ο πρόεδρος του φορέα εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες του, καθώς, όπως είπε, σε μέρος της έκτασης άρχισαν να χτίζονται κτίρια, τα οποία όμως έμειναν ημιτελή, καθώς ο φορέας μπλόκαρε την τσιμεντοποίηση του χώρου με προσφυγές και συνεχείς παρεμβάσεις στο αρμόδιο υπουργείο. Ειδικότερα ο κ. Κουιμτζής ανέφερε ότι τα πρώτα κτίσματα αφορούν μεγάλη εταιρεία logistics, η οποία πριν από λίγα χρόνια άρχισε να ανεγείρει μέρος οικοδομικού συγκροτήματος, το οποίο σχεδιάζει να εκτείνει σε 13.000 τ.μ., καθώς και μεγάλη βιοτεχνία για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.
«Αν δεν εκδοθεί άμεσα το προεδρικό διάταγμα, είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις αλλά και πολλές ακόμη θα χτίσουν, ενώ η περιοχή είναι πολύ πιθανό να ανοίξει για τη χρήση βοσκοτόπων», υπογράμμισε ο κ. Κουιμτζής. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι ο κ. Φάμελλος, ακόμη κι αν δεν μπορέσει να εκδώσει το ΠΔ, θα προβεί σε υπουργικές αποφάσεις που θα εμποδίσουν την οικοδομική λεηλασία του χώρου.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του φορέα, όπου ενημερώθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας. Ο τελευταίος τόνισε ότι με βάση το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) των δήμων της περιοχής για τη γεωργική γη επιτρέπονται χρήσεις μόνο συμβατές με αγροτικές δραστηριότητες και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για εγκατάσταση βιομηχανιών και εμπορικών αποθηκών. Ο κ. Κουιμτζής δήλωσε ωστόσο ότι η νομική προστασία του πάρκου στηρίζεται από την ειδική περιβαλλοντική μελέτη, την οποία το ΣτΕ ζητά να εφαρμόζεται από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, και από το κείμενο κατευθύνσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό το προεδρικό διάταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.