Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ερειπωμένα Εργοστάσια της Αργολίδας «ζωντανεύουν» με αφορμή καλλιτεχνικό Project



Θα προτιμούσα να ζωντάνευαν στην πραγματικότητα, επειδή θα άνοιγαν και πάλι τις μηχανές τους και θα μπορούσε να εργαστούν άνθρωποι σε αυτά και όχι να αποτελούν απλά τον «καμβά» για το δημιουργικό έργο καλλιτεχνών προς την «προσέλκυση επισκεπτών» … Αλλά και αυτό ακόμα είναι μία θετική εξέλιξη, ως προς την εγκατάλειψη, αρκεί να είναι η αφορμή για να σκεφτούμε και να δράσουμε στον τομέα επανεκκίνησης της οικονομίας του τόπου μας.


Η είδηση από το IN.GR, από την οποία επισημαίνουμε ότι δύο μνημειακοί βιομηχανικοί χώροι της Αργολίδας, το εργοστάσιο «ΡΕΑ» και ο «Πελαργός» της Νέας Κίου, διακόπτουν τη δραματική σιωπή τους κι από εγκαταλελειμμένες ζώνες μετατρέπονται σε δυναμικούς τόπους ζωντανής καλλιτεχνικής δράσης.


Αυτό θα συμβεί στις 8 και 9 Ιουλίου, όταν 11 καλλιτέχνες θα καταλάβουν ρημαγμένες γωνιές, θα αξιοποιήσουν ευρήματα και θα διαμορφώσουν το άγριο περιβάλλον στήνοντας εκεί έργα τους. Η προσωρινή κατάληψη των εργοστασίων από τους καλλιτέχνες Άρτεμη Αλκαλάη, Έρη Δημητριάδη, Δημήτρη Μεράντζα, Ειρήνη Μπαζάρα, Μάχη Ξενάκη, Αλίκη Παππά, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκο Σεπετζόγλου, Βουβούλα Σκούρα, Σωκράτη Φατούρο και Θοδωρή Χρυσικό, θα ολοκληρωθεί με τη συνταρακτική περιπλάνηση των επισκεπτών στο χώρο.
Οι επισκέπτες αυτοί, ενώ θα ανακαλύπτουν τα σύγχρονα έργα τέχνης, θα πραγματοποιούν μια περιήγηση σε ένα ερείπιο που είναι μουσείο μνήμης, τόπος που αναδεικνύει τις αισθητικές της φθοράς και του βιώματος. «Μικροφυσικές των ερειπίων» είναι ο εκθεσιακός τίτλος που συνοδεύει την παρέμβαση των καλλιτεχνών στο χώρο.
Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στο καλλιτεχνικό, ερευνητικού site specific project «Διεθνής Τόπος - Πελοπόννησος: Άργος- Μυκήνες», που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις Μυκήνες, το Άργος και την περιοχή της Αργολίδας από 6 έως 9 Ιουλίου, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Η αρχαιολογία αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο όλων των φετινών εκδηλώσεων. Εκτός από την αρχαιολογία του βιομηχανικού χώρου, στην οποία παραπέμπει το παραπάνω εγχείρημα, η αρχαιολογία με τις τεχνικές και τις μεθόδους της αποτελεί την αφετηρία και για τις τρεις εργαστηριακές πρακτικές που οργανώνουν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες και επιστήμονες στα εργοστάσια «ΡΕΑ» και «Πελαργός» της Νέας Κίου. Αυτές οι χωρικές πρακτικές απευθύνονται σε σπουδαστές και σπουδάστριες, κατοίκους της περιοχής, αγρότες και εργάτριες και θα λειτουργήσουν 3-7 Ιουλίου. Τα εργαστήρια αυτά συνδυάζουν την επιστημονική έρευνα με την θεωρία, την καλλιτεχνική αναζήτηση, τις εμπειρίες και την καθημερινή εργασία ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων από την Αργολίδα.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου project προβλέπονται και άλλες εκδηλώσεις. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη, ενώ για τη μεταφορά των επισκεπτών θα διατίθεται καθημερινά πούλμαν.
Διαβάστε ολόκληρη της είδηση στο IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.