Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για τις προοπτικές της Ανοικτής Επιστήμης και το ρόλο των ΕρευνητώνΗμερίδα με τίτλο "Ανοικτή Επιστήμη: Ζητήματα και Προοπτικές" οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ΕΚΤ την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, 9:30-14:30, στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ερευνητές για την Ανοικτή Πρόσβαση σε δημοσιεύσεις και δεδομένα στον Ορίζοντα 2020.Θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του ΕΚΤ, Βασ. Κωνσταντίνου 48, στο κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις για την Ανοικτή Επιστήμη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επίσης οι ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με υπηρεσίες και εργαλεία που υποστηρίζουν την ανοικτή πρόσβαση σε δημοσιεύσεις και δεδομένα που παράγονται στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού έργου OPENAIRE, το οποίο υποστηρίζει τη μετάβαση στην Ανοικτή Επιστήμη και την ενίσχυση του αντίκτυπου και της επανάχρησης των επιστημονικών δημοσιεύσεων και δεδομένων. Το ΕΚΤ είναι εταίρος του έργου και εθνικό σημείο πληροφόρησης σε θέματα Ανοικτής Πρόσβασης (National Open Access Desk/ OpenAIRE NOAD).
Μεταξύ των ζητημάτων που θα αναδειχθούν στην ημερίδα είναι η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Νέφους για την Ανοικτή Επιστήμη και η αλληλεπίδρασή του με τις υφιστάμενες υποδομές, οι εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο με έμφαση στην υιοθέτηση πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης, καθώς και τα ζητήματα που θέτει η Ανοικτή Πρόσβαση στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης και των συνεπειών της στους φορείς έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού, οι οποίοι καλούνται να προβούν σε περικοπές των συνδρομών προς ακαδημαϊκά περιοδικά. 
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εθνικοί φορείς έρευνας και οι χρηματοδότες έρευνας κατά την υιοθέτηση πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης και την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών.
Σημειώνεται ότι η Ανοικτή Επιστήμη αντιπροσωπεύει έναν νέο τρόπο προσέγγισης της επιστημονικής διαδικασίας, ο οποίος βασίζεται στη συνεργατικότητα και τους νέους τρόπους διάχυσης της γνώσης, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες. Σε διεθνές επίπεδο η Ανοικτή Επιστήμη αναδεικνύεται σε ένα συνεκτικό περιβάλλον στο οποίο συμμετέχουν ερευνητές, κυβερνήσεις, χρηματοδότες έρευνας. Οι δράσεις της στοχεύουν στο να καταστήσουν τα πρωτογενή αποτελέσματα που προκύπτουν από δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα- δηλαδή τις δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά δεδομένα- δημόσια προσβάσιμα, σε ψηφιακή μορφή και χωρίς κανέναν ή με ελάχιστους περιορισμούς, με στόχο την οριζόντια διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η μεγάλη σημασία που δίνει η ΕΕ στην Ανοικτή Επιστήμη αναδεικνύεται και από τα συμπεράσματα που εξέδωσε τον Απρίλιο 2016 το Συμβούλιο της ΕΕ, όπου δίνονται οι κατευθύνσεις για την Ανοικτή Επιστήμη τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και σηματοδοτείται το έντονο ενδιαφέρον των κρατών-μελών για τη ενίσχυση της ανοικτότητας στην έρευνα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα και την εγγραφή σε αυτή (η συμμετοχή είναι χωρίς κόστος, αλλά απαιτείται εγγραφή ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ) διατίθενται στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.