Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Έρευνα Regus και Ελληνικό Εργατικό Δυναμικό: Μεγαλώνει η Ευελιξία και η Ανασφάλεια



Όλα τα είχαμε, ήρθε τώρα και η έρευνα της Regus, Παρόχου Χώρων Εργασίας να μας πει το αυτονόητο: η φυσιογνωμία του Ελληνικού Εργατικού Δυναμικού αλλάζει και μαζί και οι ανάγκες του. Αν και σε αυτό δεν βλέπει τις ευθύνες της κρίσης, των μνημονίων και της υψηλής ανεργίας, αλλά φαίνεται ότι είναι η επιλογή των εργαζομένων Λες και με άνεργο στην πραγματικότητα τον ένα στους δύο εργαζόμενους, ο άλλος που εργάζεται έχει και περιθώρια επιλογής για τα χαρακτηριστικά της δουλειάς του …



Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα αφορούσε μικρό δείγμα εργαζομένων: μόλις 100 άτομα, που μόνο ένδειξη μπορεί να μας δώσει και όχι αξιόπιστο αποτέλεσμα. Έχει όμως και αυτό το ενδιαφέρον του.

Για να δούμε όμως προσεκτικά τα ευρήματα της έρευνας:

·         Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (55%) περιμένουν ότι θα συνεχίζει να αυξάνεται και το επόμενο χρόνο η απαίτηση των εργοδοτών για ευέλικτες μορφές εργασίας.
·         Εμφανίζεται μια σημαντική αύξηση εργαζομένων ως ‘Σύμβουλοι’ (13%) καθώς και ως ‘Ελεύθεροι Επαγγελματίες – Freelance’  (14%).
·         Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (45%) παρατήρησαν τον τελευταίο χρόνο αύξηση των εργαζομένων με μερική απασχόληση.
·         Φαίνεται ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας που παραμένουν στην θέση τους και μετά την ηλικία συνταξιοδότησης. Αυτό το παρατηρεί το 17% από αυτούς που ρωτήθηκαν.
·         Το 8% των εργαζομένων παρατηρεί μια αύξηση στην επιστροφή των μητέρων στην εργασία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αυτά τα πορίσματα κατά την άποψή μου, αν τα δούμε με το ευρύτερο παραγωγικό μοντέλο που ακολουθεί –ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- η χώρα μας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και αναδεικνύουν μία στροφή προς μορφές εργασίας με μεγαλύτερη επισφάλεια και χαμηλότερες αμοιβές, σε ένα μοντέλο δηλαδή «Πακιστάν».
Έχουν ενδιαφέρον –και ‘χιούμορ’ θα μπορούσα να πω, αν δεν ήταν τόσο άσχημη η κατάσταση για την ελληνική κοινωνία- τα συμπεράσματα της έρευνας, που μάλλον θα τα έγραψε κάποιος (ή κάποιοι) από ένα παράλληλο σύμπαν …

Το παραπάνω κείμενο στηρίχτηκε σε στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.