Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Άνιση η σχέση Λιμανιού - Πόλης Ραφήνας –Ζωγραφιά Γιακουβάκη και Μαρία Μάρκου στο 16ο Επιστημονικό Συνέδριο του ERSA


Εισήγηση με θέμα:  «Το λιμάνι της Ραφήνας. Πρόβλημα ή συγκριτικό πλεονέκτημα;» παρουσιάστηκε από τη Ζωγραφιά Γιακουβάκη, Κοινωνιολόγο και σπουδάστρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΕΜΠ «Πολεοδομία και Χωροταξία», και την Μαρία Μάρκου, καθηγήτρια ΕΜΠ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, στους χώρους του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, Λ. Συγγρού 130


Η διοργάνωση αφορούσε στο 16ο  Τακτικό Επιστημονικό Συνέδριο του Ελληνικού Τμήματος  της Εταιρείας Περιφερειακής  Επιστήμης «Στρατηγικές τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης: σύγχρονες προκλήσεις» που διοργανώθηκε από το  Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης στις 22 και 23 Ιουνίου 2018.


Η ομιλία  επικέντρωσε στις συνεχώς ογκούμενες δραστηριότητες του λιμανιού για πολλές δεκαετίες και την πολύπλευρη επιβάρυνση που δέχεται η πόλη της Ραφήνας από αυτές. Οι εξελίξεις στο λιμάνι της Ραφήνας προσεγγίστηκαν από τις εισηγήτριες ιδιαίτερα ενόψει των μεγάλων νέων έργων που εξαγγέλλονται στην περιοχή, κυρίως για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών του λιμανιού: νέων μεγάλων λιμενικών εγκαταστάσεων, λεωφόρων, μέσων σταθερής τροχιάς, υπογειοποίησης χερσαίων τμημάτων, έργων διευθέτησης Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Οι σχεδιασμοί αυτοί αποφασίζονται και δρομολογούνται από την Πολιτεία ερήμην των ίδιων των κατοίκων της πόλης, των αναγκών και προτεραιοτήτων τους. Η εισήγηση κατέληξε στην ανάγκη πριν από όλα ανάπτυξης δομών ουσιαστικής διαβούλευσης με τους κατοίκους και στην άποψη για τη διαχείριση του λιμανιού με όρους Κοινών, Κοινού πόρου. Η εισήγηση περιλαμβανόταν στην ενότητα «Αστική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής» και έτυχε σημαντικού ενδιαφέροντος από τους παρευρισκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.