Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ, Σάββατο, 16/6, 4:30-8:00 μμ: πολύ αξιόλογο το Εργαστήριο για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς, από το ‘Σκασιαρχείο’ στην ΑΣΚΤ


Από τις 4:30 μέχρι τις 8 το βράδυ μας κράτησε τελικά η παρέα των εκπαιδευτικών από το ‘Σκασιαρχείο’, σε ένα αξιόλογο Εργαστήριο για τη Μέθοδο Freinet και τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. Και αν δεν ήμασταν όλοι πολύ κουρασμένοι –από το πρωί βλέπεις στην ΑΣΚΤ- μάλλον θα καθόμασταν κι άλλο!




Συναντηθήκαμε ξανά στην ‘Αίθουσα διδασκαλίας της τέχνης’, στην αίθουσα των εργαστηρίων του πρώτου ορόφου. Για δεύτερη φορά την ίδια μέρα, καθώς εκεί είχε προηγηθεί και η ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ, ΤΗΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

Τίτλος του Εργαστηρίου: ‘Κοινωνικά Κινήματα και Παιδαγωγική - Το παράδειγμα του Σχολικού Συνεταιρισμού’. Το Εργαστήρι συντόνισε ο εκπαιδευτικός Μπάμπης Μπαλτάς, ο οποίος ανέλαβε και την εισαγωγική παρουσίαση του Εργαστηρίου, Για να ακολουθήσει η προβολή ταινίας, που χρησιμοποιεί το «Σκασιαρχείο» ως παιδαγωγικό εργαλείο της μεθόδου Freinet.

Μετά την ταινία, η συζήτηση για την παιδαγωγική αυτή μέθοδο και για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. Μίλησαν, κατά σειρά, οι εκπαιδευτικοί Χάρης Παπαδόπουλος, Χρήστος Κατσαρός και Θάνια Αγγελή, καθώς και οι γονείς Αναστασία Γκολιομύτη και Γιώργος Κατζιαμάκης.


Με μεγάλο ενδιαφέρον και η συζήτηση, ανάμεσα στις εισηγήσεις, αλλά και προς το τέλος του Εργαστηρίου. Αναδείχθηκε η ιδιαίτερη σημασία και αξία των εγχειρημάτων των Σχολικών Συνεταιρισμών, όπως και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Νομίζω ότι φύγαμε καλά πληροφορημένοι, αποφασισμένοι για συνέργειες και με σημαντικό συνοδευτικό υλικό για περαιτέρω μελέτη.

Και ενώ έκλεισε με τον τρόπο αυτό η πρώτη μέρα της διήμερης Συνάντησης «Η παιδεία ως κοινό αγαθό, διεκδικούμε δημιουργώντας» (ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, 16 και 17 Ιουνίου 2018), εκδήλωση που διοργανώνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων (Solidarity Schools), με τη συνεργασία και την υποστήριξη εκπαιδευτικών, επιστημόνων και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αύριο λοιπόν, Κυριακή, ακολουθεί η δεύτερη ημέρα. Διαβάστε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της. Θυμίζω και το διαδικτυακό τόπο της Εκδήλωσης, στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.