Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

H Ταυτότητα της Καρδίτσας είναι η μεγάλη πρόκληση για την ανάπτυξή της, τεκμηρίωσαν Μιχάλης Μπούργος και Αλέξης Δέφνερ στο 16ο Επιστημονικό Συνέδριο του ERSA


Την Εισήγηση με θέμα:  Ταυτότητα Τόπου και Παραγωγική Ανασυγκρότηση: η Πρόκληση της Καρδίτσας’ παρουσίασαν ο Μιχάλης Μπούργος, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, μαζί με τον καθηγητή της ίδιας Σχολής Αλέξιο Δέφνερ, το μεσημέρι του Σαββάτου, 23 Ιούνη 2018, στο ισόγειο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.



Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 16ου  Τακτικού Επιστημονικού Συνεδρίου του Ελληνικού Τμήματος  της Εταιρείας Περιφερειακής  Επιστήμης «Στρατηγικές τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης: σύγχρονες προκλήσεις» που διοργάνωσε το  Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης στις 22 και 23 Ιουνίου 2018.

Οι εισηγητές αξιολογούν ως κρίσιμες προτεραιότητες στις νέες προσεγγίσεις του στρατηγικού σχεδιασμού την επανεκκίνηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την ισόρροπη ανάπτυξη των διαφορετικών τομέων της οικονομίας και την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων τόπων-οικονομιών-κοινωνιών, με εστίαση στο μικρο-επίπεδο. Με την κατάλληλη υποστήριξη και εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αξιοποίηση του εργαλείου της «Ταυτότητας Τόπου».

Στην τεκμηρίωση αυτής της ιδιαίτερης αναπτυξιακής σχέσης μεταξύ ταυτότητας τόπου και παραγωγικών τομέων της οικονομίας, η Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας φαίνεται να αποτελεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση. Παρουσιάστηκε η μεθοδολογία της διερεύνησης και τα πρώτα σημαντικά ευρήματά της, τα οποία ενισχύουν την άποψη για τις ιδιαίτερης δυναμικές που μπορεί να δημιουργήσει ένα σχέδιο στρατηγικής για την περιοχή, που, εκτός των άλλων, θα υποστηρίζει και θα μεγεθύνει της ταυτότητά της. Υποστηρίζοντας τελικά την ανάπτυξη ενός διαφορετικού μοντέλου περιφερειακής πολιτικής, που θα στηρίζεται στη συνεργασία των υποκειμένων του σχεδιασμού, τα «Συνεργαζόμενα Χωρικά Συστήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.