Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Αττική: Η Επέλαση των MALLS


«Ανάπτυξη» προ των πυλών και  … η «επέλαση των mall». Εκεί, παραέξω στα περίχωρα, εμβληματικά, το «έργο της «κρίσης χρέους» συνεχίζεται χωρίς εκπλήξεις … Σα να διαβάζει κανείς «εγχειρίδιο χρήσης», ένα πράγμα, με τις απαραίτητες φυσικά κανονιστικές και θεσμικές «διευθετήσεις», πέρα από νόμους και συντάγματα   Δυστυχώς, επιβεβαιώνομαι … Μία συνταγή από τα παλιά, με προδιαγεγραμμένο τέλος … χωρίς happy end




Ποια τα νέα malls της Αττικής; Μία καταγραφή τους πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες το CAPITAL.GR, σε ρεπορτάζ –πανηγυρικού φυσικά χαρακτήρα και υψηλών προσδοκιών- του Δημήτρη Δελεβέγκου. Έχει και χρονοδιάγραμμα: μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η κατασκευή νέων εμπορικών κέντρων, που αποτελούν είτε επέκταση υφιστάμενων είτε καινούργιες αυτοτελείς αναπτύξεις. Αστικό περιβάλλον και μικρομεσαία εμπορική δραστηριότητα; Να είμαστε καλά, να τα θυμόμαστε και τα δύο, συμπληρώνω με τη σειρά μου …


Από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε και τις οικονομικές επιδόσεις των υφιστάμενων μεγάλων malls: το πρώτο τρίμηνο του 2018, τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development (mall Athens, Golden Hall, Mediterrannean Cosmos) εμφάνισαν αύξηση της επισκεψιμότητας σε ποσοστό 6,7%, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος του Smart Park υπήρξε διψήφιο. Μάλλον, μόνο εγώ έμεινα να μην πηγαίνω …

Αλλά, ας δούμε ποια είναι αυτά τα νέα malls, που σχεδιάζονται στην Αττική.

Mall Νούμερο 1: ACADEMY GARDENS

Αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποδέχτηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για τον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής του οικοπέδου, άνοιξε ο δρόμος για να κατασκευαστεί ο εμπορικός χώρος Academy Gardens στην Αθήνα. Θα γίνει εκεί που παλαιότερα λειτουργούσε μία Κλωστοϋφαντουργία, το εργοστάσιο Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς), Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2018.

Το «εκπτωτικό ως προς τους περιορισμούς» Π.Δ. ήταν προϋπόθεση για την εν λόγω επένδυση (τι πρωτότυπο!), καθώς η ρυμοτομική γραμμή του οικοπέδου είχε τροποποιηθεί εξαιτίας της άρσης απαλλοτρίωσης του 1972 και διαδέχεται το Π.Δ. για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Όταν βγει και το σχετικό ΦΕΚ –στις διαδικασίες αυτές μάλλον βρισκόμαστε τώρα- ο επενδυτής BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχεται από την εταιρεία Artume, θα προχωρήσει στην έκδοση της προβλεπόμενης έγκρισης δόμησης για την κατασκευή Πολυχώρου Εμπορίου και Ψυχαγωγίας με εμβαδόν 55.000 τ.μ.

Mall Νούμερο 2: ATHENS ALIVE

Ένα ακόμα mall, με εμπορικό-ψυχαγωγικό χαρακτήρα είναι το Athens Alive. Στην πραγματικότητα αποτελεί την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, με την προσθήκη νέων χρήσεων και εγκαταστάσεων. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου project, που προωθεί η κοινοπραξία των εταιρειών News Agency, Redstone, Bluerock, AECOM και Colliers, φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ. Τα φιλόδοξα σχέδια να προβλέπουν την υλοποίηση ξενοδοχείων, καταστημάτων και γραφείων, όπως και την αναβάθμιση των υφιστάμενων ολυμπιακών ακινήτων.

Mall Νούμερο 3: Επέκταση GOLDEN HALL

Λίγο πιο πέρα από το ΟΑΚΑ, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η Lamda Development τις εργασίες για την επέκταση του εμπορικού κέντρου Golden Hall, μετά την έγκριση της χωροθέτησης του Επενδυτικού Σχεδίου Αξιοποίησης από τα συναρμόδια Υπουργεία. Επόμενο βήμα της Εταιρείας: η εξασφάλιση της άδειας δόμησης, με το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 25 εκατ. ευρώ, να περιλαμβάνει την προσθήκη νέων εκμισθώσιμων χώρων 11,5 χιλιάδων τ.μ.
Από τις νέες δραστηριότητες ξεχωρίζουν το Ενυδρείο, όπως και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων που θα καταλαμβάνει επιφάνεια 3,2 χιλ. τ.μ.

Mall Νούμερο 4: Επέκταση SMART PARK

Το προσεχές διάστημα, στη Γυαλού των Σπάτων, αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση της Β΄ Φάσης του εμπορικού κέντρου Smart Park, αε δομήσιμη επιφάνεια 15.500 τ.μ. Στο νέο τμήμα του mall, με επένδυση ύψους 23 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθούν 20-25 καινούργια εμπορικά καταστήματα, με τη διοίκηση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Reds να προσβλέπει στην μίσθωση σηµαντικού µέρους των νέων κτηρίων πριν την έναρξη κατασκευής τους.
Εκτός αυτού, η εταιρία εγκαινίασε, πριν από μερικούς μήνες, στα Σπάτα νέους χώρους 800 τ.μ. προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Mall Νούμερο 5: CAMBAS PROJECT

Για την μικτής χρήσης κατασκευή Cambas project της Reds, σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων ενέκρινε την μελέτη αποκατάστασης των διατηρητέων κτηρίων του πρώην εργοστασίου οινοποιίας. Μετά από αυτό, η ετιαρία θα προχωρήσει στην υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης των συγκεκριμένων διατηρητέων που αποτελούν τμήμα της συνολικής, προς πολεοδόμηση, επιφάνειας.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα νέα κτήρια όπου θα αναπτυχθούν γραφεία υψηλών προδιαγραφών με χώρους εμπορίου, αναψυχής και πολιτισμού, σε μία επένδυση ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Το έργο, που ακόμη βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, θα διαθέτει επιφάνεια 132.815 τετραγωνικά μέτρα από τα οποία οι ανοιχτοί χώροι θα είναι 53.115 τ.μ. και η δομήσιμη επιφάνεια θα είναι 79.700 τ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.