Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

ΑΥΡΙΟ, Σάββατο, 16/6, 12-2 μμ: συζητάμε για τα Κοινά και την ΚΑλΟ στη διήμερη Συνάντηση (16-17/6) «Η Παιδεία ως Κοινό Αγαθό, Διεκδικούμε Δημιουργώντας», στην ΑΣΚΤ


Αύριο και μεθαύριο, Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουνίου 2018 θα συναντηθούμε στη ΣΧΟΛΗΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, στη διήμερη Συνάντηση με τίτλο «Η παιδεία ως κοινό αγαθό, διεκδικούμε δημιουργώντας» Διοργανώνεται από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων (Solidarity Schools), με τη συνεργασία και την υποστήριξη εκπαιδευτικών, επιστημόνων και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.




Από το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της συνάντησης, θα ήθελα να επισημάνω την ενότητα που αφορά τα Κοινά και την ΚΑλΟ, θα γίνει αύριο Σάββατο, 16 Ιούνη, 12-2 το μεσημέρι, στην ‘Αίθουσα διδασκαλίας της τέχνης’, με τίτλο ‘Αλληλέγγυα Σχολεία, ΚΑλΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) και Κοινά’. Στην ενότητα, που θα συντονίσει ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, Ερευνητής «Infrademos», θα «καταθέσουν» την εμπειρία τους οι:

-        Claudia Nuzzo και Viviana Nigro, Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινότητα στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού: «Ex Asilo Filangieri», Νάπολι, Ιταλία
-        Ζωγραφιά Γιακουβάκη, Κοινωνιολόγος, Μεταπτυχιακή Ερευνήτρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού, Ε.Μ.Π.
-        Μίλτος Τόσκας, Εκπαιδευτικός, Μαθήματα για όλους «Ετεροτοπία»



Δύο λόγια για το Διήμερο

Η Συνάντηση, που θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 10 το πρωί και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της την Κυριακή στις 4:30 μμ, στις  έχει ως στόχο τη διερεύνηση των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών, την ανάδειξη και ενδυνάμωση των «καλών» πρακτικών στο χώρο της εκπαίδευσης, την εμβάθυνση του δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας των Αλληλέγγυων Σχολείων - τόσο ως προς το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών μεθόδων, όσο και στον τρόπο λήψης αποφάσεων μέσω της ισότιμης συμμετοχής όλων των μελών που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη Συνάντηση θα υπάρχει μετάφραση στην ελληνική νοηματική γλώσσα

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ.
Η σχεδική εκδήλωση στο Facebook βρίσκεται στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ.


Τι είναι τα Αλληλέγγυα Σχολεία

Το Συντονιστικό Αλληλέγγυων Σχολείων συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 σε μια προσπάθεια συντονισμού, συνεργασίας και σύμπραξης δομών που ασχολούνται με την εκπαίδευση με βασικό πυρήνα την δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Συγκροτήθηκαν επάνω στη βάση της κάλυψης των αναγκών της κοινωνίας και της αντίστασης απέναντι στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα ιδίως κατά την τελευταία δεκαετία. Λειτουργούν στο πλαίσιο ελεύθερων κοινωνικών χώρων είτε ως τμήματα ευρύτερων αλληλέγγυων δικτύων είτε ως αυτόνομες κοινότητες μάθησης.

Το όραμά τους είναι η ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης. Τα Αλληλέγγυα Σχολεία δεν αποτελούν υποκατάστατο του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, αντίθετα παίζουν ένα ρόλο υποστηρικτικό: βασικός στόχος είναι τα αλληλέγγυα σχολεία να αποτελέσουν τη μήτρα εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης με τις οποίες θα μπολιαστεί το δημόσιο σχολείο.

Από την Αθήνα και τον Πειραιά μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, τα Αλληλέγγυα Σχολεία συγκροτούν ένα πολύμορφο δίκτυο κοινοτήτων μάθησης, που προτάσσει τη δημοκρατία, την κοινωνική ενδυνάμωση και τη συλλογικότητα απέναντι στον ατομικισμό και την αδράνεια.


Εκπαιδευτικές δομές ανά την Ελλάδα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.