Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Γιάντα πνίγηκε η Κρήτη; Κλιματική αντάρα ή Κτηματική μαντάρα; [Νοέμβριος 2020] Του Δημήτρη Θεοδοσόπουλου

Το άρθρο ‘Γιάντα πνίγηκε η Κρήτη; Κλιματική αντάρα ή Κτηματική μαντάρα; [Νοέμβριος 2020]’ του Δημήτρη Θεοδοσόπουλου δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο GEOMYTHIKI, όπου φιλοξενείτε και το αναλυτικό υλικό τεκμηρίωσης. Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος είναι Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου "Ροή – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων".

 



Εισαγωγή
Στο παρόν άρθρο μας εξετάζουμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές στην αγαπημένη μας Κρήτη (Γούρνες, Κάτω Γούβες και Ανάληψη Χερσονήσου), πάντα με την γνωστή μας προσέγγιση, τις ιστορικές αεροφωτογραφίες της περιοχής, προσπαθώντας να απαντήσουμε και σε αυτή την πλημμύρα στο ερώτημα: Τι ή ποιος έφταιξε; Γιατί όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η αλήθεια πιο κοντά.

*γιάντα: γιατί // **αντάρα: μπόρα // ***μαντάρα: άνω κάτω, κουλουβάχατα


Το γεγονός

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη, μας γέμισαν, για ακόμα μια φορά δυστυχώς, με εικόνες πλήρους καταστροφής, ανθρώπινου πόνου και ένα τεράστιο γιατί στα χείλη όλων μας.

Διαβάστε το Άρθρο και μελετήστε το υλικό τεκμηρίωσης στην GEOMYTHIKI

 

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε εδώ, αναφέρεται σε μια επισήμανση του Θάνου Γιαννακάκη, μέλος της WWF και συντονιστή του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας» ότι σε άλλες περιοχές της Κρήτης που έβρεξε ακόμα πιο έντονα (π.χ. Ασκύφου, Ασή Γωνιά κ.α.) οι καταστροφές δεν είχαν τέτοιο μέγεθος.

 

Τελικά Συμπεράσματα

Για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε ότι τα αίτια μιας κατάρρευσης ή μιας πλημμυρικής καταστροφής δεν είναι μόνο ο μεγάλος όγκος νερού αλλά κυρίως η ανορθολογική επέμβαση μας στον παραρρεμάτιο χώρο.

Επομένως για να αντιμετωπίσουμε σωστά τα αποτελέσματα των πλημμυρών θα πρέπει να εντοπίζουμε και κάθε φορά τα συγκεκριμένα και κυρίως τα σωστά αίτια, με σκοπό να μάθουμε από αυτά και όχι σε κάθε τέτοια καταστροφή να ανακαλύπτουμε που πάλι κάποιοι, κάποτε καταπάτησαν τον χώρο ενός ρέματος.

Τι πρέπει να γίνει;

(Υιοθετούμε τις ορθές προτάσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Δελτίο Τύπου του συλλόγου «Ροή - Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων» για τις πλημμύρες στην Εύβοια.)

1. Απομάκρυνση όλων των αυθαιρέτων (νομιμοποιημένων και παράνομων) από τις κοίτες των ρεμάτων και ποταμών. Να δοθεί στα ρέματα ο απαραίτητος χώρος εκτόνωσης της πλημμύρας Τα «νομιμοποιημένα" να απαλλοτριωθούν και οι δήμοι και Περιφέρειες να βρουν τους πόρους γιατί το κόστος της ζωής που χάνεται είναι ανεκτίμητης αξίας.

2. Να σταματήσουν οι εγκιβωτισμοί ρεμάτων με τσιμέντα και συρματοκιβώτια, που πλέον σε όλο τον κόσμο θεωρούνται παρωχημένης αντίληψης και να χρησιμοποιούνται για στηρίξεις πρανών φυσικά υλικά «οικομηχανική τεχνολογία / soil bioengineering». Τα εγκιβωτισμένα ρέματα είναι επικίνδυνα γιατί το νερό δε συναντά αντιστάσεις και η ορμή κι η ταχύτητά του αυξάνονται, ενώ μειώνονται οι χρόνοι υπερχείλισης.

3. Να αντιμετωπίζονται τα ρέματα σε επίπεδο «λεκανών απορροής», όπως επιτάσσουν οι Οδηγίες της ΕΕ οι οποίες έχουν γίνει νόμος του Κράτους. Τα αποσπασματικά έργα είναι για γρήγορες εργολαβίες και σπατάλη χρημάτων μόνο και δε λύνουν προβλήματα αλλά τα μεταφέρουν παρακάτω.

4. Οριοθετήσεις ρεμάτων με κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών και την περιβαλλοντική προστασία των ρεμάτων ως οικοσυστημάτων.

5. Άμεσα Έργα Ορεινής Υδρονομίας στις ορεινές δασικές περιοχές που έχουν καεί . Είναι έργα απαραίτητα που μπορούν να γίνουν με φυσικά υλικά και καθόλου κοστοβόρα.

6. Αποκάλυψη αστικών ρεμάτων, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο πλέον και απόδοση τους στην πόλη και τους πολίτες. Ως αποτέλεσμα αυτής της αποκατάστασης είναι η κλιματική, αισθητική, και οικονομική αναβάθμιση των περιοχών που περιβάλλουν τα ρέματα αυτά.

Ζητάμε από τους συμπολίτες μας, να αντιληφθούν το ρόλο και την σημασία της ύπαρξης των ρεμάτων και να αντιδρούν στην απίστευτη σπατάλη πόρων και την τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος σε άχρηστα και αναποτελεσματικά έργα που ονομάζονται κατ’ ευφημισμό «αντιπλημμυρικά».

 

Πηγή: Δημήτρης Θεοδοσόπουλος , GEOMYTHIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.