Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Ελληνική Διατροφή: από τις Χειρότερες στον Κόσμο!

Η υγεία του πλανήτη περνά μέσα από το πιάτο μας και αυτό διότι οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο τη δική μας υγεία αλλά και το περιβάλλον. Πολύ κόκκινο κρέας τρώμε στην Ελλάδα.

 


Αρνητικά επιδρά στην υγεία μας αλλά και στον πλανήτη η διατροφή που ακολουθούμε στην Ελλάδα. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τη νέα έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση («Bending the Curve: The Restorative Power of Planet - Based Diets») στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν τα διατροφικά μοντέλα από 147 χώρες και Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί από 75 χώρες.

Στην Ελλάδα καταναλώνουμε, σύμφωνα με την έκθεση, κόκκινο κρέας σε οκταπλάσια ποσότητα από τις προβλεπόμενες μερίδες της μεσογειακής διατροφής (που είναι φιλική προς το περιβάλλον) αλλά και τις συστάσεις του Εθνικού μας Διατροφικού Οδηγού, γεγονός που εκτοξεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) που σχετίζονται με την τροφή. Την ίδια στιγμή, έχουμε μειώσει την κατανάλωση οσπρίων, καθώς τρώμε λιγότερη από τη μισή ποσότητα που προτείνει η μεσογειακή διατροφή.

 

Θλιβερή πρωτιά

Επίσης, η Ελλάδα έχει τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλήν συμβολή της στη διεθνή απώλεια βιοποικιλότητας, δηλαδή στον αριθμό των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη - μεταξύ 37 χωρών που εξεταστήκαν στην Ευρώπη -, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει την 31η θέση σε σύνολο 147 χωρών. Ακόμη, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (κατά κεφαλήν) εξαιτίας της διατροφής που ακολουθούμε, αλλά και στη χρήση νερού και καλλιεργήσιμης γης για την παραγωγή τροφής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη τροφής ευθύνεται τα τελευταία 50 χρόνια για το 70% της απώλειας της χερσαίας βιοποικιλότητας, το 50% της απώλειας βιοποικιλότητας του γλυκού νερού και το 26% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, η μη βιώσιμη μετατροπή των χρήσεων γης για γεωργία, η εντατική κτηνοτροφία και το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής με σκοπό την κατανάλωση αυξάνουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών και το ξέσπασμα πανδημιών.

Η υγεία του πλανήτη περνά μέσα από το πιάτο μας και αυτό διότι οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο τη δική μας υγεία αλλά και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η υιοθέτηση μιας διατροφής φιλικής προς τον πλανήτη θα μπορούσε να μειώσει παγκοσμίως κατά τουλάχιστον 30% τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, την απώλεια της άγριας ζωής κατά 46%, τη χρήση γης για καλλιέργεια κατά 41% και τους πρόωρους θανάτους κατά 20%. Κατά τους ειδικούς, μια διατροφή φιλική για τον πλανήτη μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση του κλίματος και να περιορίσει την απώλεια άγριας ζωής, προσφέροντας παράλληλα υγεία και μακροζωία για τον άνθρωπο.

 

Η σωστή διατροφή

Ποια είναι όμως η φιλική για τον πλανήτη διατροφή; Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης είναι η επιλογή υγιεινών τροφών που παράχθηκαν «με σεβασμό προς το περιβάλλον, κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών - συγκριτικά με των ζωικών - καθώς και η αποφυγή υπερκατανάλωσης οποιουδήποτε φαγητού».

Στην Ελλάδα, η «λύση» βρίσκεται, κατά τους ίδιους, στους ισχυρούς δεσμούς με τη μεσογειακή διατροφή, οι οποίοι, όπως λένε, μπορούν να μας βοηθήσουν να μεταβούμε σε ένα διατροφικό μοντέλο που θα θωρακίζει την υγεία μας και τον πλανήτη. Τοπικά και εποχικά είδη, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λιγότερο κρέας, ζάχαρη, έλαια και λίπη είναι μερικά από τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής που θα μας βοηθήσουν.

 

Πηγή: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.