Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Λιμάνι Λαυρίου: εγκρίθηκε η Αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας Μεταφοράς Μεταλλευμάτων, με τη συμβολή του ΕΜΠ

Ένα καλό νέο από το Λαύριο. Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η Μελέτη Αποκατάστασης ενός από τα ωραιότερα ακέραια σωζόμενα Λιμενικά Βιομηχανικά Μνημεία της Ελλάδας, η Γαλλική Σκάλα της Μεταφοράς Μεταλλευμάτων στο Λιμάνι, μετά από καινοτόμο έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

 


Σύμφωνα με ανάρτηση του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Νίκου Μπελαβίλα (Nikos Belavilas) στο Facebook:

«Μία καλή είδηση για το Λαύριο. Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η μελέτη αποκατάστασης ενός από τα ωραιότερα ακέραια σωζόμενα λιμενικά βιομηχανικά μνημεία της Ελλάδας, η Γαλλική Σκάλα της μεταφοράς μεταλλευμάτων στο λιμάνι.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά καινοτόμο έρευνα σε ένα πεδίο όπου δεν υπάρχει προηγούμενο στη χώρα μας. Είναι η αναγνώριση, αποτύπωση, τεκμηρίωση, ανάλυση και πρόταση αποκατάστασης του μικτού μεταλλικού και λιθόκτιστου περίπλοκου τεχνουργήματος του 19ου αιώνα, θεμελιωμένου στον βυθό. Η μελέτη εκπονήθηκε από επτά εξειδικευμένα εργαστήρια του ΕΜΠ και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αποκατάστασης μνημείων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.

Απασχολήθηκε μία στρατιά νέων ερευνητριών/ερευνητών αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, τοπογράφων, ηλεκτρολόγων, μηχανολόγων και μεταλλειολόγων, με τους επικεφαλής διευθυντές τους. Οι καθηγητές που διηύθυναν το έργο διέθεσαν την εργασία και τη γνώση τους αμισθί τιμώντας την παράδοση τριάντα χρόνων παρουσίας του ΕΜΠ στο Λαύριο.

Η μελέτη διήρκεσε περίπου ένα έτος και προέκυψε μέσα από μία ιδιαίτερα επιτυχή συνεργασία του Πολυτεχνείου, του Δήμου Λαυρεωτικής, του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Μαζί με αυτό το ευχάριστο νέο-και την ελπίδα της γρήγορης ένταξης του σε χρηματοδότηση και έναρξης των εργασιών δεν ξεχνάμε την αποφασιστική συμβολή του θεματοφύλακα της ιστορικής μνήμης της πόλης, των καλών φίλων της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.