Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Ηχηρό «ράπισμα» σε Κεραμέως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Έκρινε ότι στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης υπάρχει σειρά σοβαρών παραβιάσεων του νόμου.

 


Τον Μάρτιο του 2020 ξεκινά η προαιρετική τηλεκπαίδευση και υπογράφεται η πρώτη σύμβαση-πλαίσιο με την εταιρία Cisco. Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να επιβάλλει τη μετάδοση του μαθήματος μέσω κάμερας και μέσα από την τάξη, ανοίγοντας αναπόφευκτα τη συζήτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών και συναντώντας την καθολική άρνηση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ακολούθησαν δύο νέες συμβάσεις και άνοιξε μεγάλη κουβέντα για το εάν προστατεύονται τα ευαίσθητα δεδομένα εκατομμυρίων παιδιών και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την οριστική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της νομοθεσίας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις αφήνοντας έκθετη την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η πολυσέλιδη απόφαση όπως αποκάλυψε το NEWS247 καταλήγει με επιπλήξεις και με τη ρητή προειδοποίηση ότι θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση του υπουργείου Παιδείας μέσα σε δύο μήνες.

Η Αρχή συμπεραίνει ότι έχει παραβιαστεί το άρθρο του GDPR περί νόμιμης βάσης επεξεργασίας, δηλαδή παράνομη επεξεργασία δεδομένων. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το υπουργείο Παιδείας δεν πήρε μέτρα για να αποτρέψει τους κινδύνους που ενέχει η εν λόγω επεξεργασία. Τέλος, επισημαίνει πως παρανόμως πωλήθηκαν τα δεδομένα των χρηστών.

Να θυμίσουμε πως η σκανδαλώδης σύμβαση με τη CISCO έχει φτάσει μέχρι τα ευρωπαϊκά όργανα καθώς ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, και το νέο κόμμα των Πράσινων κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στην Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο αντίστοιχα.

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI

 

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - NEWS247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.