Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Σιβηρία: Ανοίγει η «Πύλη της Κολάσεως» με το λιώσιμο του παγετού στον Κρατήρα Batagaika

Το μέρος είναι γνωστό ως η πόρτα του κάτω κόσμου.

 


Τρομακτικές είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ανταρκτική, η οποίες πλέον είναι ξεκάθαρα ορατές. Όπως δείχνει δημοσίευμα του SIBERIANTIMES νερό που ήταν παγωμένο για χιλιάδες χρόνια έχει αρχίσει να λιώνει, ανακαλύπτοντας τον τεράστιο κίνδυνο για τον πλανήτη. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το τρεχούμενο νερό που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι  από τους πιο καταπραϋντικους και χαλαρωτικούς ήχους για τον άνθρωπο, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση σηματοδοτεί την ταχεία απόψυξη του εδάφους που έχει παγώσει για χιλιάδες χρόνια.

Όπως φαίνεται σε βίντεο, στον κρατήρα Batagaika ή Batagai, της Σιβηρίας ο αρχαίος μόνιμος πάγος πλέον είναι εκτεθειμένος στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το νερό που για ολόκληρες χιλιετίες ήταν παγωμένο πλέον γίνεται τρεχουμενο ενώ ο πυθμένας του κρατήρα καταρρέει και τα βράχια θρυμματίζονται.

Οι ντόπιοι ονομάζουν αυτό το μέρος «πύλη προς τον κάτω κόσμο» και πολλοί φοβούνται να το πλησιάσουν αφού έχουν ακούσει τρομακτικές βουές από τον πυθμένα. Πιθανότατα πρόκειται για τεράστια κομμάτια παγωμένου χώματος που πέφτουν στις πλευρές των βράχων από το ασταθές χείλος, καθώς η τάφρος του μόνιμου πάγου διευρύνεται ακόμη περισσότερο.

Ο Sergey Fyodorov, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας του Yakutsk, δήλωσε: «Ένα από τα πιο σοβαρά πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε κοιτάζοντας αυτή την καθίζηση του εδάφους είναι ότι δεν μπορούμε να τη σταματήσουμε Δεν μπορούμε να βάλουμε μια κουρτίνα στις ακτίνες του ήλιου για να σταματήσουμε το λιώσιμο των πάγων», πρόσθεσε.

Ακόμη και στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η θερμοκρασία πέφτει στους 0 βαθμούς κελσίου, είναι ορατά, στο σημείο που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα υπήρχε πάγος, ποτάμια με νερό. 

«Καθώς στέκεσαι μέσα στην πλαγιά πάνω σε μαλακούς σωρούς χώματος που έμειναν μετά την απόψυξη του πάγου, τον ακούς να “σου μιλάει”, με τον ήχο του πάγου που ραγίζει και ένα ασταμάτητο μονότονο γουργουρητό από μικρές πηγές και ποτάμια νερού.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ , SIBERIANTIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.