Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Σε ιδιώτες φράγματα και ταμιευτήρες νερού της Αθήνας

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε χθες ότι προκήρυξε την Α' Φάση του διαγωνισμού για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 235 εκατομμύρια ευρώ.

 


Αναφέρει δε ότι «στη Σύμβαση Σύμπραξης θα περιλαμβάνεται το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν τη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των μονάδων επεξεργασίας του».

Η υποδομή αυτή περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνης Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς 400 χλμ., αντλιοστάσια κ.λπ., τα οποία ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ Παγίων και διαχειρίζεται μέχρι τώρα η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Αίφνης,

Ωστόσο, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, αλλά με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε η διαδικασία για σύναψη σύμβασης παροχής τεχνικών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών συμβούλου.

Αναρτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη σελίδα του υπουργείου Υποδομών και αφορά την «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την ψηφιακή καταγραφή και έλεγχο της ακίνητης περιουσίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ), για την εξυπηρέτηση των αναγκών διενέργειας του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάθεση του έργου 'Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης μέσω ΣΔΙΤ'». Η διάρκεια της σύμβασης είναι δύο έτη, προϋπολογισμού 139.000,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

 

Παππάς: Ιδιωτικοποιήση του νερού από την πίσω πόρτα

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού», σημειώνει ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Νίκος Παππάς, με αφορμή την προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο λειτουργίας, συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασης του δικτύου υδροδότησης της Αττικής.

Ειδικότερα ο Ν. Παππάς τονίζει:

Η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας και της διαχείρισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού από την πίσω πόρτα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την επιλογή της:

  • Δρομολογεί την αύξηση των τιμολογίων του νερού για τα νοικοκυριά.
  • Παραχωρεί σε ιδιώτη τα αποθέματα νερού, θέτοντας σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα και την ποιότητά του για όλο το Λεκανοπέδιο.
  • Απομειώνει την αξία της ίδιας της ΕΥΔΑΠ.

Οι ακραίες δεξιές νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ν.Δ. κινούνται αντίθετα με τη διεθνή τάση που -εδώ και χρόνια και με χαρακτηριστικότερα ευρωπαϊκά παραδείγματα αυτά του Βερολίνου και του Παρισιού- θέλουν την επαναδημοτικοποίηση και επανακρατικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης.

Επιμένουμε στη θέση μας: Η ΕΥΔΑΠ μπορεί και πρέπει να διατηρήσει τη λειτουργία και τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δικτύων.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, το πόσιμο νερό ανθρώπινο δικαίωμα».

 

Πηγή: Αγγελική Σπανού - TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.