Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Οδηγία Οικολογικού Σχεδιασμού της ΕΕ: Ο ρόλος του Ανοιχτού Κώδικα στην Κυκλική Οικονομία

Παρόλο που ο παρατεταμένος χρόνος υποστήριξης είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για να συμβάλλει στην αντοχή και τη διάρκεια ζωής των συσκευών, η υποχρέωση προσφοράς ασφάλειας και λειτουργικών ενημερώσεων δεν είναι επαρκής για μια πραγματική αλλαγή παιχνιδιού προς μια πιο βιώσιμη (επανα) χρήση των συσκευών μας. Για μια κρίσιμη, μακροχρόνια και βιώσιμη αλλαγή και παράταση της διάρκειας χρήσης του υλικού μας, τα προϊόντα πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα την ουδετερότητα της συσκευής από την αρχή.

 


Μέχρι να φτάσουμε εκεί, ωστόσο, και έχοντας κατά νου τις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με την ενημέρωση της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό, το FSFE ζητά να ανοίξει πραγματικά την κυκλική επαναχρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών, επιτρέποντας μια ανακύκλωση λογισμικού.

Μια τέτοια ανακύκλωση θα είναι δυνατή με την υποχρέωση των κατασκευαστών να δημοσιεύουν τον υποκείμενο κώδικα μιας συσκευής με άδεια ελεύθερου λογισμικού στο τέλος της υποστήριξης για οποιοδήποτε λογισμικό είναι απαραίτητο για την εκτέλεση ή την τροποποίηση της αρχικής λειτουργίας της συσκευής.

Τα πλεονεκτήματα  της δημοσίευσης πηγαίου κώδικα με άδεια ελεύθερου λογισμικού αντί για  την  επέκταση των υποχρεώσεων υποστήριξης για ιδιόκτητο λογισμικό  είναι πολλαπλά. 

Ερωτήματα όπως ποιο είναι το κατάλληλο  χρονικό διάστημα υποστήριξης για τις ηλεκτρονικές συσκευές , αν η απόφαση του σήμερα θα είναι ακόμα έγκυρη και επίκαιρη στο τέλος αυτής της δεκαετίας δεν θα εχουν νόημα ύπαρξης αν ο κωδικας των συσκευών ειναι ανοιχτό.

‘Ενα από τα βασικά προβλήματα των ψηφιακών μας κοινωνιών, η οποία είναι μια υπερχείλιση ηλεκτρονικών αποβλήτων συχνά ακόμα αρκετά καλά λειτουργικών συσκευών που έχουν πεταχτεί μόνο επειδή ένας ιδιόκτητος κατασκευαστής αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη της συσκευής Μια εκτεταμένη υποχρέωση υποστήριξης δεν λύνει αυτό το πρόβλημα στον πυρήνα του – απλώς αναβάλλει την συχνά άσκοπη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αποβλήτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, αφαιρεί την ελευθερία των κατασκευαστών να μην συνεχίσουν την υποστήριξη για μια συγκεκριμένη συσκευή εάν, για παράδειγμα, δεν πωλεί αρκετά καλά.

Η υποχρέωση δημοσίευσης του υποκείμενου πηγαίου κώδικα μιας συσκευής με άδεια Ελεύθερου Λογισμικού στο τέλος της υποστήριξης επιλύει πολλά από αυτά τα προβλήματα στον πυρήνα της: οι κατασκευαστές μπορούν να διακόψουν την υποστήριξη μιας συγκεκριμένης συσκευής ανά πάσα στιγμή και αντί να αποτιμήσουν άμεσα τα επηρεαζόμενα προϊόντα με στο τέλος της υποστήριξης,  ο ανοιχτός κώδικας θα συνεχίσει περαιτέρω την ανάπτυξη και την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων συσκευών. Αυτό δεν θα συμβεί ως νόμος της φύσης, αλλά θα ξεκινήσει με μερικές δημοφιλείς συσκευές που θα βιώσουν μια δεύτερη ζωή που ενεργοποιήθηκε με τη δημοσίευση του πηγαίου κώδικα ως Ελεύθερου Λογισμικού. 

Και όπως μπορούμε να δούμε με την άνοδο άλλων αγορών, όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό και όσο περισσότερες επιτυχίες υπάρχουν, τόσο περισσότεροι ανταγωνιστές και μιμητές θα συμμετάσχουν και θα βοηθήσουν περαιτέρω στη δημιουργία μιας αγοράς επαναχρησιμοποίησης και ειδικών ηλεκτρονικών.

Η δημοσίευση πηγαίου κώδικα ως Ελεύθερου Λογισμικού είναι επομένως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κατευθυνθεί η ευρωπαϊκή ψηφιοποίηση από μια αγορά γραμμικής παραγωγής υλικού προς κυκλικές ηλεκτρονικές συσκευές.

Για μια ευρωπαϊκή στροφή από τη γραμμική παραγωγή προς μια κυκλική ηλεκτρονική οικονομία, πρέπει να θεσπιστεί μια πλήρης ουδετερότητα της συσκευής που περιλαμβάνει το δικαίωμα χρήσης εναλλακτικών λειτουργικών συστημάτων και λογισμικού με πλήρη πρόσβαση στο υλικό και ελευθερία επιλογής . Μέχρι τότε, η ανακύκλωση του λογισμικού θα βοηθήσει στη μετάβαση καθώς και η υποχρέωση κάθε δημόσιας έξυπνης υποδομής να δημιουργηθεί με Ελεύθερο Λογισμικό και δημόσιο κώδικα.

 Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ανακύκλωση του λογισμικού, το υπόβαθρο και την προέλευσή του στη  ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ που το FSFE μπόρεσε να παράγει με την υποστήριξη της Γερμανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Φωτογραφία: Το γράφημα καταδεικνύει πώς η «ανακύκλωση λογισμικού» μπορεί ιδανικά να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας χρήσης και στην ανάπτυξη της μετά το τέλος της υποστήριξης από τους αρχικούς κατασκευαστές.

Πηγή: ΕΛΛΑΚ , FSFE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.