Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018

Ο ‘ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ’ φέρνει 2 δις. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


Ειδικό Επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού δυο δισ. ευρώ, με αποδέκτες τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα. Πρόκειται το Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων στους Δήμους, τις Περιφέρειες , τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και τους Συνδέσμους ΟΤΑ, με την «Φιλόδημος». Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών - Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.. Το επόμενο διάστημα αναμένονταν μόνο η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ούτως ώστε να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εκφράζει την ικανοποίησή της, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημα της. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η χρηματοδότηση των έργων θα πραγματοποιείται μέσω Επενδυτικών Δανείων που θα χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα συνομολογούνται με δανειακές συμβάσεις μεταξύ του δικαιούχου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και θα αποπληρώνονται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Εσωτερικών.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά τη Χρηματοδότηση Έργων και Προμήθειας Εξοπλισμού για τους ακόλουθους σκοπούς:
-        Ύδρευση
-        Αποχέτευση
-        Αντιπλημμυρική Προστασία
-        Αποκατάσταση Ζημιών από Φυσικές Καταστροφές
-        Αποκατάσταση ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων)
-        Αγροτική Οδοποιία
-        Ανέγερσης – Αποκατάσταση Δημοτικών Κτιρίων.

Το Πρόγραμμα αφορά τη περίοδο 2018-2022. Οι βασικοί στόχοι του είναι:
         Η οικονομικά βιώσιμη και δίκαιη Ανάπτυξη
         Η βελτίωση βασικών υποδομών Δήμων
         Η εξυπηρέτηση των Κατοίκων στους τομείς Περιβαλλοντικών Έργων
         Η άρση των συνεπειών της Οικονομικής Κρίσης

Δικαιούχοι στην υλοποίηση των έργων είναι οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, οι ΔΕΥΑ και οι Σύνδεσμοι ΟΤΑ. Η σχετική Υπουργική Απόφαση αφού λάβει την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή της. Ο πρώτος κύκλος υποβολής προτάσεων για την ένταξη έργων στο Πρόγραμμα αρχίζει μέσω πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.